Alkohol za volant nepatří a pozor na ten zbytkový!

Autochemie

Je to tady! Letní sezóna a drinky na grilovačce, odpolední pivko na kole, nebo dvojka bílého po obědě. Anebo letní party až do pozdních nočních hodin a ráno odjezd. Jenže hrozba zbytkového alkoholu je nasnadě. Alkohol za volant nepatří, to ví každý. Vždy je dobré mít jistotu, že už nejsme pod vlivem. Hodit se může Alkohol test bez chromu od Coyote. Vejde se do kabelky a je dobré jej mít i v kastlíku v autě. Jistota je jistota a čistá jízda je základ!

Spalování alkoholu je individuální

Na internetu existují, stovky online alkohol kalkulaček, ale jejich použití je pouze orientační. Kolik máme v krvi alkoholu, záleží na mnoha faktorech. Rozhoduje to, jak rychle jsme alkohol vypili, v jakém čase a dokonce i nálada, při které jsme popíjeli nebo v jaké jsme fyzické kondici. Vliv má tělesná hmotnost, věk, rychlost metabolismu i genetické dispozice.

Obecně platí, že alkohol se začíná vstřebávat do krve už 15 minut po konzumaci a maximální hladiny dosáhne tak hodinu po konzumaci. Třeba bublinky nebo teplé alkoholické nápoje se vstřebávají rychleji a také je začneme dříve odbourávat. Víno se vstřebává rychleji než pivo, a také záleží, zda pijeme na lačno nebo s plným žaludkem. Muži odbourávají alkohol rychleji než ženy, ale zase toho většinou vypijí více.

Alkohol putuje v našem těle a vstřebává se stěnou trávicího traktu do krve. Krev pak putuje k srdci a prožene se přes plíce zpět do srdce a je rozvedena do celého těla. A stejně tak alkohol, který se v ní vstřebává. Proces je to složitý, ale zjednodušeně řečeno, díky tomu, že je krev proháněna přes plíce, alkohol se nám vypařuje z dechu. Hladina alkoholu v dechu závisí na jeho koncentraci v krvi.

Čistá jízda s Coyote

Asi málokdo z nás sedne za volant, když pije, snad jen blázni. Ale často zapomínáme na zbytkový alkohol po prohýřené noci. Ráno vstaneme a cítíme se celkem fajn, je tu však velké ALE! A tím je právě zbytkový alkohol.

Pokud si chceme být před jízdou jistí, že jsme čistí, pomůže nám alkohol test. Coyote má na trhu Alkohol test bez chromu, který koupíme na čerpací stanici. Vyplatí se mít vždy nějaký po ruce.

Měření je jednoduché. Odstraníme obě zátky na trubičce, zasuneme trubičku ALTIK do balonku a z druhé strany dáme náhubek. Jedním dlouhým dechem, alespoň 20 sekund, nafoukneme balonek. Výsledek vyhodnotíme za 2 minuty. Intenzita zabarvení zrnek v trubičce nám ukáže, jak jsme na tom s alkoholem v dechu. Pokud se objeví zabarvení, určitě nesedáme za volant. Rozhodně nesmíme podceňovat také únavu, která se po propařené noci určitě dostaví.

Test si neděláme bezprostředně po čištění zubů, použití ústní vody nebo léků s obsahem alkoholu, ani ihned po cigaretě.

Nulová tolerance v Čechách

V naší legislativě platí tzv. nulová tolerance alkoholu za volantem. V praxi to znamená, že neexistuje tolerované množství alkoholu při řízení. Tato nulová tolerance zas není úplně nulová, protože policisté při měření počítají s odchylkou měřicího přístroje 0,018 ‰ a s tzv. fyziologickou odchylkou, která byla odborníky stanovena na 0,22 ‰. Dohromady je tedy při měření tolerována odchylka 0,24 ‰. Při této hodnotě by nás měli policisté pustit bez trestu.

Pokud nadýcháme policistům do 0,3 ‰, jedná se o přestupek a hrozí nám pokuta 2 500 – 20 000 Kč a zákaz řízení v délce 6 až 12 měsíců.

Když nadýcháme od 0,3 ‰ do 1 ‰, už přicházíme o 7 trestných bodů, nemine nás pokuta a zákaz řízení do jednoho roku. Řízením pod vlivem nad 1 ‰ už se pohybujeme na hranici trestného činu, zvyšuje se i doba, na kterou můžeme přijít o řidičák, a to až na 2 roky. Překročení hranice 1,5 ‰ alkoholu v dechu už trestným činem je a kromě bodů, vysoké pokuty, zákazu řízení, hrozí i odnětí svobody až na 3 roky.

Řídit pod vlivem se prostě nevyplatí. Jezděte čistě a čistí, a když si nejste jistí, tak raději použijte Alkohol test Coyote. Těch pár kaček za test nám i ostatním může zachránit život, peníze i body.