Pěkná kola dělají auto aneb jak jednoduše čistit disky

Autochemie

Ocelové nebo hliníkové? Alu, plecháče nebo elektrony? To je otázka, kterou si musíme rozhodnout sami. Každé mají své výhody i nevýhody. Jednomu se líbí to, druhému ono a také vyhovuje něco jiného. Každopádně platí, že kola dělají auto.

Ocel, hliník nebo hořčík?

Hliníkovým kolům někdy říkáme alu kola, protože slitina, ze které jsou vyrobeny, obsahuje vysoký podíl hliníku. Hliníkové disky jsou lehčí, ale bohužel náchylnější k poškození například při parkování u obrubníku. Kromě nízké hmotnosti mají hezčí vzhled než ocelové disky a lépe odvádí teplo z brzd. Jejich pořizovací cena je vyšší než u plecháčů, ale jsou méně odolné proti chemickému posypu na silnicích.

Ocelové disky jsou tedy těžší, lépe sedí a jsou odolnější vůči mechanickému poničení. Plecháče, jak se jim také říká lze jednoduše vyrobit, lisují se z oceli a ráfek s diskem se k sobě svaří. A proč jsou tam ty otvory? Je to prosté, aby byly disky lehčí a aby proudil vzduch a chladil brzdy. O designu se u ocelových kol nedá moc mluvit, někteří výrobci to dohání alespoň stylovými kryty. Výhodou je nízká cena a jsou vhodnější pro zimní provoz, protože jsou odolnější proti chemickému posypu.

Extra třídou jsou potom disky ze slitiny hořčíku, až o polovinu lehčí než hliníková kola. To jsou ty pravé elektrony. I když pod elektrony si většina lidí představuje jakékoli disky ze slitin, není tomu tak. Velmi lehká, ale hodně drahá kola se používají u závodních aut a u luxusnějších vozů. Prostě designovka. Zní to jako pohádka, ale kromě vysoké ceny mají i další nevýhody. Hořčíková kola mohu docela snadno vzplanout a hodně špatně se hasí. Některé automobilové závody je proto jezdcům zakazují. Dalším handicapem je, že často korodují zevnitř a hrozí riziko prasknutí.

Existují ještě drátěná kola, ale s těmi se setkáváme spíše u veteránů. U těch je náročná výroba, což se zobrazuje na ceně a údržba také není hračka. Pak tu máme ještě složená kola, která kombinují různé materiály. Mají specifický design, za který si zaplatíme a vyšší hmotnost. A ještě kovaná kola z lehkých litin a specifickou výrobou, jež zvyšuje jejich cenu. Tato kola mají nízkou hmotnost, ale vysokou pevnost a opravdu pěkný design.

Čistit disky se vyplatí

Ať máme jedny, druhé nebo třetí disky, měli bychom se o ně pravidelně starat. Kola jsou vidět a kola dělají auto!

Na kolech ulpívá mnoho nečistot, jako je bláto, sůl, částečky z brzdových destiček, chemické posypy ze silnice a další. To vše spolu se slunečním zářením na discích zůstává, do ráfků se zažírá a pomalu narušuje jejich povrch. Kola nejen že vypadají ošklivě, ale také rychleji stárnou.

Vždy čistíme vychladlá kola. A můžeme si vybrat jednoduchou nebo složitou cestu. Začneme tou složitější. Disky omyjeme teplou vodou se saponátem houbou nebo kartáčem. U ocelových disků odstraníme rez pomocí drátěného kartáče. Disky osušíme a přeleštíme. Opakujeme nejlépe jednou týdně. Nikdy nepoužíváme abrazivní čističe nebo čističe na bázi kyseliny s velmi nízkým pH. Ty sice přinesou rychle viditelný výsledek čistoty, ale mají velmi špatný vliv na povrchy a na plastové znaky uprostřed kol.

Neradi ztrácíte čas? Je to jednoduché! Je tady Coyote čistič disků RED. Tento prostředek kombinuje účinné látky, které způsobují, že po aplikaci se nečistoty zbarví do červena. A to budete koukat, jak vám špína přímo rudne před očima! Čistič disků RED jednoduše aplikujeme na disky a počkáme, až přípravek zčervená. Červená barva nám indikuje čas, kdy přípravek opláchnout. Očistíme vodou, nejlépe tlakem a při velkém znečištění postup opakujeme. Čím větší je znečištění, tím červenější přípravek na discích je. Při druhé nanesení už neuvidíte tak rudě. Po aplikaci získají kola svůj původní lesk a výsledek vás překvapí.

RED odstraňuje zbytky oleje, gumy, saze, pouliční prach i prach z brzdových destiček. Má pH 5, a proto zajišťuje optimální poměr účinnosti a šetrnosti. Je určen na hliníková i ocelová kola. U leštěných, eloxovaných, chromovaných kol, nebo kol z nerezové oceli raději přípravek vyzkoušejte na malé ploše.

Jako u všech čističů dbejte vždy na správnou aplikaci, při zasažení očí nebo kůže oplachujte studenou vodu a při přetrvávajících potížích kontaktujte lékaře. Když náhodou přípravek požijete, což je snad nemožné, také kontaktujte lékaře nebo toxikologické informační středisko.

Vyberte si jednodušší cestu. It's easy! Čištění disků s Coyote čistič disků RED vás bude bavit a s výsledkem budete spokojeni.