Čistý interiér vozu stojí za trochu námahy

Autochemie

Do úklidu vnitřku auta se nikomu moc nechce. Je to většinou zdlouhavá a nezáživná práce, která není tolik vidět jako vyleštěná karoserie. Když ale zvolíte ten správný postup, nemusí trvat tak dlouho. A výsledek bude vidět na první pohled.

Všechno ven

Začněte vyklizením auta. To je nejspíš to, čeho se všichni nejvíc bojíme. Do připravené krabice vyndejte z vozu všechny věc na odkládacích plochách, na sedačkách i pod nimi. Později se k tomu vrátíte a vyberete, co poslat do popelnice a co do vozu vrátit. Rovnou odstraňte i koberečky. Pak celý interiér pečlivě vyluxujte. Postupujte odshora dolů. Nezapomeňte na prostory mezi sedačkami a malá zákoutí, kde se často ukrývají nečekané poklady. Nevynechávejte ani zavazadlový prostor, nebo odkládací místa ve dveřích vozu. A vyluxujte čalouněné koberečky, které jste už z vozu předem vyndali.

Strop nejdřív

I s postupným dalším čištěním postupujte shora dolů. Nejdřív se vrhněte na stropnici. Tu většinou stačí otřít vlhkou mikrovláknovou utěrkou. Při větším znečištění můžete využít i jemný kartáček a šetrný mycí prostředek. S ním ale šetřete, protože jinak vám bude při práci odkapávat přímo do obličeje. Stropnice bývá většinou v dobré kondici, takže při jejím čištění nestrávíte tolik času.

Sedačky jsou největší dřina

Pak přicházejí na řadu sedačky a čalounění. Zvlášť pokud jsou vašimi častými pasažéry děti, čeká vás nejnáročnější část práce. Po vyluxování vás čeká čištění skvrn nebo celého povrchu. Naštěstí dnes máte k ruce pomocníky v podobě specializovaných čistících prostředků právě na čalounění. Většinou dokáží efektivně odstranit běžnou špínu, navíc chrání barvy a brání vyblednutí textilu. Pokud je ruční čištění na zašlé znečištění krátké, musíte si vzít na pomoc stroj. Hodně opatrní buďte, pokud vaše sedačky mají kožený povrch. Čištění kůže je speciální kategorie, při které musíte být obzvlášť opatrní.

Čistícím prostředkem na čalounění můžete ošetřit i čalouněné koberečky, které jste už dříve vyndali z vozu a vyluxovali.

Plastové části a elektronika

Pak přichází na řadu palubní deska a další plastové části interiéru a také elektronika. I tady využijete mikrovláknovou utěrku. Na elektroniku nechoďte nikdy s vodou, většinou ji stačí přeleštit právě utěrkou. Pokud chcete mít pocit, že jste čistili opravdu dokonale, použijte speciální čistič na displeje a monitory.

Nevynechte plochy ve dveřích a v zavazadlovém prostoru. Po vyčištění můžete jako finální úpravu použít protektant, který plastovým povrchům pomůže udržet barvu i strukturu a ochrání i před UV zářením.

Armor All - balíček - Protectant


Nezapomeňte na okna

Vyčištění oken je detailem, který dodá úklidu interiéru výsledný lesk. Vystačíte si zase s mikrovláknovou utěrkou a čističem na sklo. Přiměřeně ho nastříkejte na vnitřní stranu oken a pečlivě kružte utěrkou, dokud není sklo průzračné a beze šmouh. Pro dokonalý výsledek můžete ještě na závěr přečistit sklo obyčejnou papírovou utěrkou. Rozhodně vždy vynechte materiál utěrky, který pouští chlupy nebo tvrdou utěrku, která by sklo mohla poškrábat. Stejnou péči věnujte i zrcátkům.

Vůně pro dokonalý efekt

A jste skoro u konce. Po dokonalý efekt a dojem můžete ještě použít osvěžovač vzduchu do auta v podobě klasického stromečku nebo modernějších výrobků.