Dezinfekce všude kolem nás

Pomalu se rozvolňují vládní opatření kolem koronaviru. Otevírají se obchody, kanceláře a provozy. Vše se pomalu vrací do normálu. Všude vládnou přísná hygienická opatření. Každý obchod, kancelář, knihovna i provoz nás při vstupu zastaví, abychom si vydezinfikovali ruce. Rituál, který nás bude doprovázet ještě několik měsíců.

Abychom koronavir nešířili mezi s sebou, zvykli jsme si nosit roušky a respirátory. Ty chrání nás i okolí proti šíření koronaviru kapénkovou infekcí. Nošením roušek snižujeme riziko, že na někoho vir kýchneme nebo ho někdo přenese na nás. Koronavirus má průměr přibližně 120 nanometrů a epidemiologové uvádí, že takto malé viry dokáží přežít v aerosolu déle než větší viry. Před kašlajícími lidmi se částečně chránit umíme, jak se ale ochránit proti koronaviru, který nějakým způsobem ulpěl na nějakém povrchu?

Americké studie totiž prokázaly, že nový koronavirus vydrží na měděném povrchu 4 hodiny, na kartonu 24 hodin a na plastu nebo ocelovi dokonce až 72 hodin. V uvedených hodinách je vir aktivní a tudíž nebezpečný.

Účinnou ochranou je pravidelné mytí rukou mýdlem, a to nejméně půl minuty. Drobné kapičky kašle sice na povrchu rychle schnou, ale vir je stále aktivní a na povrchu přežívá.

Ale co když jsme v podmínkách, kdy nemáme při ruce vodu a mýdlo? Pomůže nám dezinfekce! Ta se v současné době stává nedílnou součástí našich kabelek, aut a domácností.

Existují tři kategorie tzv. virucidní účinnosti dezinfekčních přípravků, jsou to:

  • virucidní aktivita - účinnost proti všem virům, obaleným i neobaleným,
  • omezené spektrum virucidní aktivity - účinnost proti všem obaleným virům a noroviru, rotaviru a adenoviru,
  • virucidní aktivita proti obaleným virům - účinnost proti všem obaleným virům.

Koronavirus je obalený virus, tj. přípravek s jakoukoliv virucidní aktivitou je účinný také na něj. Při výběru dezinfekce je důležité vědět, že virus 2019-nCoV - tedy nový koronavirus, lze zničit pomocí dezinfekčních prostředků na bázi alkoholu. Účinnou recepturu vydala Světová zdravotnická organizace WHO.

Dezinfekci vždy nanášíme na ruce v dostatečném množství, minimálně 3 ml na jednu ruku. Rozetřeme po celém povrchu rukou, nesmíme zapomenout na místa mezi všemi prsty, okolí nehtů a zápěstí. Roztok bychom měli používat maximálně 10x denně.

Vždy dáváme pozor na oči. Když omylem zasáhneme dezinfekcí oči, vyplachujeme je vodou. Pokud nosíme čočky, tak je ihned vyjmeme. V případě, že problémy přetrvávají, tak kontaktujeme lékaře. V případě, že dezinfekci nedopatřením požijeme, nevyvoláváme zvracení, ale zapijeme velkým množstvím vody a opět kontaktujeme lékaře.

Pozor! Dezinfekce na bázi alkoholu je vysoce hořlavá kapalina, hořlavé jsou i výpary. Takže s ohněm okolo dezinfekce opatrně!

Sháníte dezinfekci na ruce? Za výhodné ceny ji můžete objednat v našem eshopu a to v půllitrovém nebo pětilitrovém balení zde. Doporučujeme výhodnější pětilitrové balení, ze kterého si můžete dezinfekci přelévat do menších cestovních lahviček nebo do rozprašovačů.

CA dezinfekce na ruce