Drobný defekt pneumatiky nemusí být tragédie

Autochemie

Noční můra nejen žen, ale i mužů. Píchlá pneumatika v ten nejnevhodnější čas. Výměna zabere čas a je to pěkně špinavá práce, pokud jsme se zrovna hodili do gala. Nejlepší je nehodě předcházet, ale ne vždy se to povede. Co dělat, když nás překvapí píchlé kolo? Nemusí to být tragédie. Pomoci mohou produkty na opravu pneu. Tak abychom alespoň dojeli na místo, kde nám pneumatiku vymění.

Jak předcházet defektu pneumatik?

Jen částečně, ale prevence vždy pomáhá. Důležitá je pravidelná kontrola tlaku v pneumatikách. Rozhodně ji nepodceňujme před delší cestou a v letních měsících, kdy jsou vysoké teploty. Také se stářím obutí narůstá riziko defektu. Čím starší a opotřebovanější, tím vyšší pravděpodobnost poškození. Prostě jako v životě.

Když chceme defektu předejít, tak se vyvarujme jízdy na podhuštěných pneu, přetěžování vozidla, nešetrnému parkování a najíždění na obrubníky. Také bychom se měli vyhýbat výmolům na silnicích, pokud to jde. Čím šetrnější jízda, tím větší šance, že k defektu předejdeme.

Co dělat, když jsme píchli?

I když se vyvarujeme všem rizikům, v životě každého řidiče nastane doba, kdy prostě píchne.

Jakmile zjistíme, že je s naší pneu něco v nepořádku, zastavíme na bezpečném místě. Rozhodně nepokračujeme v jízdě, řídit vůz s poškozenou pneumatikou může být pěkně nebezpečné, nemluvě o nenávratném poškození kola.

Vypneme motor a zatáhneme ruční brzdu. Než vylezeme z auta, oblékneme si reflexní vestu, ať nás všichni pořádně vidí. Naší povinností je umístění výstražného trojúhelníku na kraji vozovky, a to 50 metrů od auta, na dálnici až 100 metrů.

A co dál? Vyhrneme rukávy, najdeme hever, rezervu a pustíme se do výměny kola. Pěkně špinavá práce, která chce trochu zručnosti.

Anebo si vybereme jednodušší cestu a použijeme přípravky na opravu pneu. Tedy pokud ji máme při ruce. V nabídce je Coyote oprava pneu ve velikosti 300 ml a 500 ml. Umožní nám opravit defekt pneumatiky ať je tma nebo prší. Prostě jednoduše a bez nutnosti okamžitě měnit kolo nebo pneumatiku. Je to opět tak easy, že to zvládnou i dámy, mrkněte na video:

Ovšem pozor! Jedná se o provizorní opravu při drobném defektu, tak abychom mohli nouzově dojet na místo. Výhodou je, že výrobek Coyote oprava pneu je vhodný na všechny typy pneumatik o velikosti 165 x 14“ a větší. Opravíme jak pneumatiky automobilů, motocyklů, tak i bicyklů.

Jak na to?

Pokud to jde, odstraníme z pneumatiky předmět, který ji propíchnul. Pneu vypustíme a očistíme ventilek. Když mrzne, tak nádobku s přípravkem zahřejeme alespoň na 10˚C, stačí v ruce nebo ventilátorem. Hadičku přišroubujeme na ventilek a držíme nádobku dnem vzhůru. Stlačením uvolňujeme obsah latexové pěny do pneumatiky, dokud není úplně pevná.

Po aplikaci našroubujeme ventilek a otřeme si špinavé ruce Coyote Ubrousky na ruce :-) No rozhodně jich spotřebujeme méně, než kdybychom kolo měnili. To necháme na pneuservis. Pamatujme si, že Coyote oprava pneu slouží jako první pomoc a provizorní oprava defektu kola. Pneumatiku si necháme co nejdříve opravit.

Ještě důležitá rada, pokud aplikujeme Coyote oprava pneu, tak prvních 5-10 km udržujeme maximální rychlost 50-60 km/h. Přípravek se musí v pneumatice rozprostřít a zcela vyplnit prostor defektu. Hned jak je to možné, měli bychom si zkontrolovat tlak v pneumatice.

Nikdy nepoužíváme Coyote oprava pneu, pokud je pneumatika vyzutá, defekt je na boční straně nebo je v ní moc velký otvor. To už nám bohužel nepomůže nic než okamžitá výměna na rezervu a návštěva pneuservisu.

Každopádně je výhoda mít Coyote oprava pneu vždy při ruce. Nemusíme být ve stresu, když náhodou píchneme. Je to levné, rychlé a jednoduché řešení při řešení malých defektů pneu.