Jak čistit koncovky výfuku

Autochemie

Koncovky výfuků patří k těm, u kterých je třeba udělat tečku. Výfukové koncovky se mohou obtížně čistit kvůli typu nánosů, které se mohou nacházet na vnitřní nebo vnější straně koncovek.

Proč čistit koncovky výfuku

Účelem detailní úpravy vozu je vrátit jej co nejvíce do stavu "jako nový". To však není vždy snadné. Koncovky výfuku mohou vzhled detailně upraveného vozu zničit. Lak je lesklý, kola jsou čistá a dokonalá, ale koncovka výfuku je černá a šedá. To už nepůjde. Také některé novější vozy mají koncovky výfuku zapracované do nárazníku a jsou součástí vizuálního designu. V závislosti na barvě vozu mohou vyniknout tím, že jsou špinavé a znečištěné. Jejich vyčištění zlepší vzhled vozu a ukáže, kolik času jste věnovali detailům.

Typy nečistot, které se nacházejí v koncovkách výfuku nebo na nich

Vnější i vnitřní strana koncovky výfuku je vystavena několika typům nečistot. Vnitřní strana koncovky výfuku je pokryta především karbonovými usazeninami z výfukových plynů. To znamená, že bude pokryt směsí usazenin z dusíku, vodní páry, oxidu uhličitého, oxidu uhelnatého, uhlovodíků, oxidů dusíku a sazí. Vnější strana koncovky výfuku je pokryta kombinací nebo železným spadem, minerálními usazeninami, pískem, špínou, dehtem, usazeninami kyselých dešťů, pískem a pravděpodobně bude mít určité povrchové nedokonalosti v důsledku nárazu částic vyvržených ze silnice.

Jak čistit koncovky výfuku

Než se pustíte do čištění “čehokoli”, je důležité vědět, s jakým typem nečistot pracujete. Znalost typu znečištění pomůže najít vhodné řešení pro čištění. Ideálním výrobkem pro čištění těchto druhů usazenin je CRONOS. Cronos byl vyvinut v laboratoři Mafra, jako samostatný produkt řešící problém s usazeninami na výfuku.