Jak čistit kůži?

Autochemie

Kůže je přírodní produkt a je třeba ji čistit stejně jako jakýkoli jiný typ povrchu, aby si zachovala svůj vzhled a pružnost, je třeba ji čistit správně a bezpečně.

Co je to kůže?

Zjednodušeně řečeno, kůže je zvířecí kůže. Připravuje se a zpracovává takovým způsobem, aby se z ní dalo potahovat sedadlo nebo jiné předměty, aby se z ní daly vyrobit oděvy, tašky, kufry, boty atd. Jedná se o velmi univerzální druh tkaniny. Ve většině případů byl materiál připraven a natřen tak, aby dosáhl určitého vzhledu nebo dosáhl určité pružnosti. Většinou záleží na cíli, ke kterému bude kůže dále použita.

Jak čistit kůži?

Kůže je velmi křehký materiál. I když vypadá silně, je měkká a musí hodně vydržet. Kožené sedadlo v autě musí přežít mnoho hodin tření džínů o jeho povrch, rozlití tekutin, nízké zimní teploty i horké letní teploty. Pokud se čištění provádí příliš hrubě nebo s použitím drsných chemikálií, kůže degraduje a nevydrží to, co by měla. Mohla by popraskat, vyblednout, roztrhnout se a dokonce ztratit barvu. K čištění kůže existuje několik různých postupů:

Některé z nich jsou například:

Když je kůže jen mírně znečištěná (například zaprášená)

Pokud je kůže jen mírně znečištěná, stačí na mikrovlákno lehce stříknout ředěný produkt Derma Cleaner (1 : 10) a kůži otřít. To postačí k odstranění prachu a nečistot na povrchu. Povrch pouze otřete.

Když je kůže poměrně špinavá (například po měsíčním používání)

Pokud je kůže více znečištěná nebo od posledního čištění uplynula delší doba. Možná budete chtít použít trochu více čisticí síly. Zkuste na mikrovlákno stříknout Derma Cleaner ředěný 1 : 1 a tím kůži vytřete bez většího tlaku (do sucha).

Když je kůže špinavá (např. po 3 měsících údržby)

Pokud je kůže znečištěná, nastříkejte přímo na povrch trochu přípravku Derma Cleaner a nechte jej 30 sekund působit a štětcem (jemným kartáčem) napěňte produkt. Po napěnění nechte působit 10 sekund a poté otřete vlhkým mikrovláknem. Jakmile budete spokojeni, otřete povrch znovu dalším čistým mikrovláknem a poté použijte ochranu kůže Derma Sealant.

Když je kůže velmi znečištěná

Pokud je kůže velmi znečištěná, může být nutné použít agresivnější přístup. I když je další postup poněkud drsnější a účinnější, NEMĚL by se provádět příliš často. Protože tím povrch doslova mírně poškodíte. Může být nutné povrch vyčistit, ale poté byste se tomuto přístupu měli za každou cenu vyhnout. Nastříkejte na kožený povrch “mlhu” neředěného čistícího přípravku Derma Cleaner. Použijte melaninovou houbičku (někdy nazývanou: kouzelná houbička) a jemně povrch otřete. Nevyvíjejte příliš velký tlak ani netřete na jednom místě. Po skončení otřete plochu čistým mikrovláknem. Po skončení nezapomeňte použít ochranný prostředek v podobě Derma Cleaner. Nevýhodou posledního postupu je, že melanin napodobuje účinek drátěnky. Odstraní doslova velmi jemnou vrstvu. Příliš silné nebo příliš dlouhé tření ve skutečnosti odstraní větší část povrchové vrstvy a nakonec může odstranit i lakovanou vrstvu kůže. Tento postup lze použít jednou nebo dvakrát za život, ale ne pravidelně. Vzhledem k tomu, že odstraníte jakoukoli formu ochrany, důrazně doporučujeme po skončení práce znovu aplikovat jakoukoli formu ochrany. Pravidelná údržba zabrání tomu, abyste tento přístup museli znovu použít.