Jak fungují tepovače a čističe čalounění

Úklidová technika

Vyčistit koberec, matrace, čalounění nábytku nebo v autě je jednou za čas potřeba. Většina z nás sáhne po tepovači. Tepovače, nebo také extraktory, jsou stroje určené k hloubkovému čištění koberců a čalounění. 

Tepovače jsou vhodné na čištění většiny typů čalounění a koberců. U koberců jen dávejte pozor na lepidla, kterými jsou na podlahu přilepeny, především na ta vodou rozpustná.

Jak tepovač funguje?

Tepovač, čistič čalounění, extraktor, tepovací vysavač, víceúčelový vysavač, to jsou všechno názvy strojů na mokré a hloubkové čištění koberců.

Narozdíl od obyčejného vysavače je tepovač vybaven nádobou na čistou vodu s čisticím prostředkem, sběrnou nádobou na odpadní vodu, sacím motorem a čerpadlem.

Tepovače fungují na bázi tzv. extrakční metody. Čerpadlo vstřikuje pod velkým tlakem vodu s čisticím prostředkem hluboko do vláken koberce nebo čalounění, kde roztok rozpouští špínu a nečistoty. Ty se díky vysokému sacímu výkonu a pomocí speciální extrakční hubice nasají do sběrné nádrže stroje. To vše v jednom kroku. Čištěný povrch zůstává pouze vlhký a brzy se vysuší.

Jak vybírat čistič čalounění?

Jako u všech úklidových strojů je nutné si před výběrem zodpovědět několik základních otázek. Jiný extraktor si vyberete do domácnosti, pro jiný se rozhodne úklidová firma, nebo hotel, který tepovač využívá den co den.

  • Jak velkou plochu čistíte?
  • Jak často tepovač využíváte?
  • Budete extraktor převážet z místa na místo?

Pro domácí využití, kdy si chcete jednou za čas vyčistit koberce, čalounění sedačky nebo autosedačky, stačí menší model s malou sběrnou nádobou. Také například do autosalonu nebo autoservisu, kde nabízí čištění interiérů vozidel, se hodí menší tepovače, se kterými se lépe manipuluje ve stísněném prostoru.

Úklidová firma, hotel nebo zdravotnické zařízení, kde se předpokládá úklid větších ploch a častější použití, se zaměří na extraktory s větší sběrnou nádrží a vysokým sacím výkonem.

Sběrná nádoba

  • Pro menší plochy jako je čalounění nebo autosedačky se hodí tepovače se sběrnou nádobou o objemu do 10 l.
  • Střední plochy, jako jsou domácí koberce, malá kancelář nebo prodejna, využije extraktor se sběrnou nádrží v rozmezí 10-30 l.
  • Pro úklid komerčních velkých prostorů, velké kanceláře, hotelů atp., vybírejte tepovač s objemem nádrže 30 l a více.

Sací výkon

Pro profesionální úklid vybírejte výkonné tepovače s příkonem 2 000 W a výše. Výkon zásadně ovlivňuje kvalitu čištění. Některé tepovače nabízí i regulaci sacího výkonu, to využijete především při hloubkovém čištění různých povrchů.

Mějte na paměti, že vyšší je sací výkon, tím dokonaleji se odsaje čisticí roztok a voda z čištěného povrchu.

Výkon čerpadla pak zjistíte podle průtoku vody za minutu a tlaku.

Jak se tepují koberce a čalounění

Před hloubkovým mokrým čištěním koberec nebo čalounění pořádně vysajte a zbavte velkých hrubých nečistot. Nejlepší je koberec vysát na sucho rotačním kartáčem, který vysaje koberec do hloubky. Pokud tento krok vynecháte, roznášíte zbytečně prach a špínu do hloubky vláken koberce.

Připravte si tepovač a vždy dbejte na doporučení výrobce, používejte vhodný detergent a dodržujte doporučené ředění.

Silně znečištěné povrchy můžete ještě před tepováním nastříkat čistícím roztokem a nechat ho chvíli působit.

Začnete tepovat, pěkně pruh po pruhu, a nevynechejte žádné místo. U většiny tepovačů díky průhledné hubici vidíte, jak špinavá je vysávaná voda. Proto můžete krok opakovat, aby hloubkové čištění bylo dokonalé.

Pro rychlejší vysušení plochy v druhém kroku použijte pouze funkci sání. Vyčištěný povrch je vlhký, proto jej nechte volně uschnout a dýchat, nepokládejte na něj žádný nábytek a nepřecházejte po něm.

Tepovače mají bohaté příslušenství na čištění různých povrchů.

V našem e-shopu najdete tepovače a čističe na čalounění pro profesionální úklid od společností Lavor, SantoEmma a IP Cleaning.

Potřebujete pomoci s výběrem? Neváhejte a kontaktujte naše obchodníky, kteří vám poradí.

Nevíte si rady s výběrem úklidové techniky?

Kontaktujte nás