Jak odstranit drobné škrábance na autě

Autochemie

Stane se to každému z nás. Drobné škrábance a oděrky na laku našeho motorového miláčka. Ať už naší vinou, nebo vinou jiného řidiče. Občas se objeví. Některé můžeme zachránit sami, ty hlubší už musí opravit v lakovně. A nejde jen o vizuální stránku. Hlubší škrábance už představují riziko koroze. Pojďme se podívat na ty, které si opravíme sami v garáži.

Nesmí to jít na plech

Plechy naší karoserie mají na sobě několik vrstev. Představte si plech, na něm vrstva podkladové barvy, pak spojovací vrstva se základní barvou a nakonec bezbarvý lak. Ještě lépe, když je poslední vrstvou vosk. I navoskováním totiž předcházíme drobným škrábancům.

Drobné škrábance na úrovni laku lehce rozleštíme. Střední drápance, které jsou na pomezí vrstvy laku a barvy samotné, také ještě v domácím prostředí spravíme. Ty hluboké, co jdou až na plech, už nevyřešíme sami. Tam je nutný odborný zásah lakýrníka.

Pokud škrábanec naruší vrstvu bezbarvého laku, tak jej vlastně rozleštíme a srovnáme povrch a škrábance a oděrky zmizí. S těmi středními škrábanci si poradí speciální leštěnky, dobrá utěrka z mikrovlákna nebo lešticí pad.

Jak na škrábance

Důležité je opravovat čistý a chladný povrch. Takže nejlépe v garáži, nebo alespoň ve stínu. Auto umyjeme, necháme usušit a pustíme se do práce!

Produkty na odstraňování škrábanců se obvykle skládají z přípravků obsahujících mírná nebo speciální leštící činidla určená k odstranění lehkých povrchových nedokonalostí a mohou obsahovat vosk nebo čiré polymery k vyplnění hlubších oděrek.

Skvělým pomocníkem je odstraňovač škrábanců. Odstraní drobné škrábance a oděrky a je vhodný na všechny typy laků, včetně těch metalických. Můžeme jej aplikovat utěrkou z mikrovlákna nebo lešticím padem.

  • Naneseme přípravek na utěrku.
  • Zapracujeme do laku pevným tahem tam a zpět po dobu asi 60 sekund. Není třeba příliš tlačit. Složení přípravku za nás práci udělá téměř samo.
  • Necháme zaschnout a přebytky odstraníme měkkým bavlněným hadrem nebo utěrkou.
  • Po rozleštění povrch zkontrolujeme. Pokud jsou škrábance ještě viditelné, postup opakujeme.


K rozleštění můžeme použít i leštičku s 5,5 palcovým kotoučem. Prostředek aplikujeme na pad, rovnoměrně jej rozetřeme a leštíme na nízkou rychlost. Tím rovnoměrně vyhladíme povrch. Jak jednoduché to je zjistíte ve videu.

Podobnou službu nám udělá i další odstraňovač škrábanců Scratch remover. Jeho složení je určeno k opravě menších škrábanců a šmouh, které se objeví na kapotě i po umytí. Působí rychle, povrch dokonale vyhladí a lze jej používat na všechny typy laků. Opět se aplikuje na měkké utěrce z mikrovlákna, krouživými pohyby na požadované ploše a po zaschnutí se vyleští suchým bavlněným hadrem.

A do třetice všeho dobrého. Doporučujeme také lešticí set na odstranění škrábanců od MA-FRA Rimuovi Graffi. Díky speciálnímu aplikátoru s houbičkou máme vždy po ruce skvělý set s produktem na odstranění škrábanců. Mikročástice odstraní povrchové škrábance z každého laku. A speciální složení oživí povrch karoserie a navrátí mu ztracený lesk.

Přejeme vám šťastnou jízdu bez škrábanců!