Jak si vybrat podlahový mycí stroj?

Úklidová technika

Vybíráte podlahový mycí stroj a nevíte si rady? Hned na začátku si musíte ujasnit pár věcí. On je totiž velký rozdíl mezi myčkou podlah na úklid malé restaurace, nebo robustním podlahovým mycím strojem na úklid a čištění velkého skladu nebo průmyslového objektu. Jiné parametry budete požadovat při úklidu nemocnice a jiné při čištění podlah v letištní hale.

Nejdříve si pojďme definovat, co to vlastně podlahový mycí stroj je. Mycí stroj na podlahy v jednom kroku nanáší podlahu čisticí roztok, podlahu pomocí kartáčů myje a znečištěný roztok nasaje do sběrné nádoby.

Podlahové myčky automaticky dávkují čistící roztok, což snižuje náklady na čisticí prostředky. Plocha po čištění zůstává pouze vlhká a čistá.

V nabídce úklidové techniky AutoMax Group najdete podlahové myčky pro všechny příležitosti. Nabízíme k prodeji a dlouhodobému pronájmu podlahové mycí stroje od světových výrobců úklidové a čisticí techniky Lavor Pro a IPC Gansow.

Výhodami podlahových mycích strojů oproti manuálnímu řešení úklidu jsou především:

  • úspora nákladů a času na úklid,
  • vyšší produktivita práce,
  • velmi vysoký výsledek čištění.

Pojďme se zorientovat v parametrech, které podlahovky nabízí.

Na co se zaměřit při výběru?

Hned na začátku si odpovězte na základní otázky:

  • Jak velkou plochu potřebujete čistit?
  • Jak často využijete podlahový mycí stroj?
  • Jaký je typ podlah a jak velké je znečištění?
  • Potřebujete bateriově napájený stroj nebo síťové napájení?

Obsluha podlahového mycího stroje

Podlahové mycí stroje můžeme rozdělit na ty pro chodící nebo vodící obsluhu a podlahové myčky se sedící obsluhou.

Ručně vedené podlahové myčky využijete v menších prostorech, pro úklid extra velkých ploch se vyplatí podlahový mycí stroj se sedící obsluhou, která jej řídí.

Ovládací panel podlahových strojů je velmi intuitivní. Obsluha může ovládat mycí programy, ale i přítlak kartáčů.

Mycí podlahové stroje se sedící obsluhou jsou produktivnější, co se týče rychlosti úklidu. Mají také větší objem nádrží. Jsou vhodné na úklid rozsáhlých ploch nebo při delších přejezdech.

Pohon podlahové myčky

Podlahové mycí stroje mohou být napájeny síťovým napětím nebo bateriemi. Velké podlahové myčky jsou bateriově napájeny.

Výhodou síťového napájení je možnost nepřetržité doby úklidu, avšak je omezen rádius čištění plochy. Délka kabelu může být pro některé prostory omezující. Podlahové mycí stroje s elektrickým pohonem využívají síťové napětí 230 V. Sací motor a motor kartáčů jsou většinou výkonnější než u podobného čistícího stroje na podlahu s baterií.

U bateriově napájených strojů je pozitivem především mobilní nezávislost, flexibilita mycího stroje zaručuje rychlost úklidu a neomezenou pohyblivost obsluhy v uklízeném prostoru.

Lehké omezení může představovat dobíjení baterie. Nicméně baterie mají velkou výdrž a obsluha může kontrolovat stav baterie během úklidu a díky tomu plánovat.

Podlahové mycí stroje na baterii mají pohon 12 V — menší mycí stroje, 24 V střední podlahové mycí stroje, 36 V vyšší třída podlahových mycích strojů.

Typ čištěné plochy

Při výběru mycího stroje na podlahu je také nutné přihlédnout k typu plochy, kterou budete nejčastěji čistit. Můžete si vybrat podlahový mycí stroj s diskovými (někdy značené jako talířové) kartáči, nebo s válcovými kartáči.

Diskové kartáče jsou vhodné na úklid rovných ploch. Tyto kartáče výborně myjí, ale méně drhnou plochu. Kartáče jsou vyrobeny z různých materiálů a odlišný materiál a tloušťka vláken ovlivňují čisticí účinek.

Oproti tomu válcové kartáče jsou vhodné na nerovné plochy, dostanou se lépe do spár a různých mezer. Výborně vyčistí vlnité plochy a protiskluzovou dlažbu. Lépe drhnou umývanou plochu.

Některé podlahové mycí stroje můžete osadit také různými pady, které jsou určené buď na jemné leštění podlah, nebo hrubé drhnutí. Pady se klasicky nasazují na talířové kartáče a jsou vyrobeny z polyesterových vláken. Mají různou tvrdost/hrubost.

Dalším důležitým prvkem podlahového stroje jsou stěrky, které slouží k odsávání špinavého čistícího roztoku z podlahy. Dokonale odstraní veškeré nečistoty a podlaha zůstává po úklidu jen vlhká. Sací lišta je umístěna za kartáči a odsává špínu, kterou odvádí do sběrné nádrže.

Další užitečné inovace

Profesionální podlahové mycí stroje mají mnoho inovací, které zvyšují jejich výkon a především čisticí účinek.

Stroje na mytí podlahy mohou být vybaveny funkcemi, které snižují spotřebu energie a vody. Některé podlahové mycí stroje jsou vybaveny i paměťovými kartami, které vám umožní sledovat produktivitu stroje.

Všechny parametry podlahových strojů najdete na našem webu, kde u jednotlivých strojů vyhledáte i podrobný popis podlahové myčky.

Potřebujete poradit s výběrem a chcete zjistit, jaké jsou výhody spolupráce s AutoMax Group? Neváhejte a kontaktujte nás.

Nevíte si rady s výběrem úklidové techniky?

Kontaktujte nás