Jak si vybrat zametací stroj na úklid svých prostorů

Úklidová technika

Zametací stroje jsou užitečným pomocníkem pro úklid a údržbu různých typů podlah a povrchů. Jsou schopny rychle a efektivně odstranit nečistoty, jako jsou prach, písek, listí, štěrk nebo různě velké odpadky. 

Zametací stroje se liší podle velikosti, výkonu, pohonu a dalších parametrů. Jak tedy vybrat ten správný zametací stroj pro vaše potřeby? A v jakých prostorech je vhodné jej používat?

V AutoMaxu sázíme na kvalitu zametacích strojů značky IP Cleaning a Lavor. Oba výrobci jsou světovou špičkou ve výrobě čisticí a úklidové techniky.

Kde je vhodné používat zametací stroje

Zametací stroje se dají používat v různých prostorech, které vyžadují úklid a údržbu podlah a povrchů. Můžete zametat vnitřní prostory, ale také vyčistit prostor před svou firmou nebo domem.

Zametací stroje jsou většinou vybaveny trakčním motorem pojezdu a mají vždy sací turbínu. Nečistoty odsávají přes zametací válec a nečistoty dále putují přes filtraci s oklepem do odpadní nádoby. Oproti tomu mechanické zametače nemají filtraci a využijete je především ve venkovní prostředí na zametání pevných nečistot.

Úklid venkovních ploch

Zametací stroje jsou vhodné pro čištění venkovních prostorů, jako jsou chodníky, terasy, dvory, přístupové cesty, parkoviště nebo zahrady.

Tyto stroje dokáží odstranit různé druhy nečistot. Spolehlivě zametou a vysají adhezivní a vlhké nečistoty, poradí si například s mokrým listím, ale i s velmi jemným prachem a nejrůznějšími hrubými nečistotami a odhozenými odpadky.

Výhodou úklidu exteriéru je, že zametací stroje jsou odolné a vy můžete zametat i za vlhka.

Úklid interiérů

Zametací stroje jsou vhodné především pro čištění vnitřních prostorů. Zametete a vysajete nepořádek ve skladech, halách, průmyslových prostorech, dílnách nebo garážích.

Tak jako venku, tak i v interiéru zametací stroje odstraní různé druhy nečistot, jako jsou prach, písek, piliny nebo kovy.

Jak si vybrat zametací stroj

Při výběru zametacího stroje je třeba zvážit několik faktorů, které ovlivňují jeho funkčnost a vhodnost pro daný účel.

Než se pustíte do výběru, zodpovězte si tyto otázky:

  • Kde budete uklízet?
  • Jaký povrch potřebujete zametat?
  • Jaký je většinou druh nečistot?
  • Potřebujete menší nebo velký zametací stroj?
Zametací stroje



Zametací stroje velké


Velikost a typ uklízeného prostoru

Zametací stroje můžeme rozdělit na ruční a motorové. Ruční zametací stroje jsou vhodné pro menší a střední plochy, jako jsou chodníky, terasy, dvory nebo přístupové cesty. Jsou lehké, kompaktní a snadno ovladatelné.

Motorové zametací stroje jsou vhodné pro větší a náročnější plochy, jako jsou parkoviště, sklady, haly nebo továrny. Jsou výkonné, robustní a vybavené vlastním pohonem. Mohou mít vodící nebo sedící obsluhu, která stroj ovláda.

Množství a druh nečistot

Při výběru také záleží, jaké množství a druh nečistot nejčastěji vysáváte. Některé zametací stroje jsou určeny pouze pro suché nečistoty, jako jsou prach, písek nebo listí.

Kapacita a ergonomie zametačů

Zametací stroje se liší také podle kapacity nádoby na zametené nečistoty a ergonomie ovládání. Nádoba na zametené nečistoty by měla být dostatečně velká, aby se nemusela často vyprazdňovat. Zametače mohou mít sběrnou nádobu na nečistoty velkou od pár litrů až po 200 l nečistot.

Ovládání zametacího stroje je pro obsluhu pohodlné a velmi intuitivní. Ergonomicky nastavitelná rukojeť u vodících strojů, podle výšky a potřeb uživatele, usnadňuje obsluze práci. U většiny zametacích strojů můžete regulovat rychlost, tlak a samozřejmě směr zametání.

Ručně vedené zametače mohou být elektrické smetáky, které jsou vhodné do domácnosti nebo na úklid běžných nečistot na malých plochách. Rotační kartáče dokáží vyčesat i nečistoty jako jsou chlupy nebo vlasy, z koberců. Nečistoty se sbírají do sběrné nádoby, kterou po úklidu snadno vysypete.

Velké zametací stroje se sedící obsluhou jsou vhodné na úklid velkých komerčních prostorů, skladů a všude tam, kde je nutné často uklízet na velké ploše.

Jaké parametry u zametačů sledovat?

Hlavními parametry při výběru zametacího stroje jsou hodinový výkon, napájení, šířka kartáče a velikost sběrné nádoby. Důležitost parametrů zametacích strojů spočívá v tom, že ovlivňují efektivitu a výkonnost stroje.

Výkon

Hodinový výkon udává, kolik metrů čtverečních dokáže stroj vyčistit za hodinu. Čím vyšší hodinový výkon, tím rychleji dokáže stroj vyčistit danou plochu.

Mechanické ruční zametací stroje mají plošný výkon nejčastěji v rozmezí 2 800 – 3 600 m2. Zvolíte-li ruční stroj s odsáváním, pohybuje se hodinový nejčastěji mezi 3 300 – 4 700 m2. A to už je kus odvedené práce. Velké zametací stroje s posedem zvládnou za hodinu uklidit plochu od 5 100 – 28 000 m2. Ty se vyplatí především ve velkých komerčních prostorech a halách.

Napájení

Napájení může být buď bateriové, elektrické, se spalovacím motorem nebo mechanický pohon. Bateriové napájení umožňuje větší mobilitu stroje, ale je omezeno dobou výdrže baterie. Elektrické napájení umožňuje delší dobu provozu, ale vyžaduje připojení k elektrické síti.

Kartáče a sběrná nádoba

Šířka kartáče ovlivňuje, jak širokou plochu dokáže stroj vyčistit najednou. Logicky, čím širší kartáč, tím rychleji dokáže zametací stroj vyčistit danou plochu.

Při výběru stroje se proto zaměřte také na kartáče a na to, jaké povrchy budete nejčastěji zametat. Tvrdé štětiny kartáčů volíme zejména pro vysávání přilnavých a hrubých nečistot – listí, písek, atd., nejčastěji v exteriéru. Měkké štětiny si naopak vybíráme pro úklid velmi jemného prachu a drobných nečistot.

Velikost sběrné nádoby udává, kolik nečistot dokáže stroj pojmout. A opět platí, čím větší sběrná nádoba, tím méně často je nutné ji vyprazdňovat a tím rychlejší úklid je.

V našem e-shopu najdete velké množství zametacích strojů od společnosti IP Cleaning a Lavor, můžete filtrovat parametry.

Je důležité si vybrat stroj s parametry, které vyhovují vašim potřebám a požadavkům na úklid. Pokud potřebujete pomoci s výběrem, neváhejte se obrátit na naše obchodníky AutoMax.

Nevíte si rady s výběrem úklidové techniky?

Kontaktujte nás