Jak vybrat a vyměnit autožárovky

Autochemie

U nás v České republice svítíme celoročně už od 1. července 2006. Všechna motorová vozidla musí svítit za jízdy obrysovými a potkávacími světly, nebo světly pro denní svícení. Ta montují výrobci povinně do osobních automobilů od roku 2011, do náklaďáků a autobusů pak od roku 2012. Jak vybrat a vyměnit autožárovky 

Plocha světel nesmí být zakryta nebo nadměrně znečištěna. Jde o naše bezpečí, je potřeba vidět a být viděn.

I když se náhradní sada žárovek vyškrtla z povinné výbavy automobilu už v roce 2018, řidiči jsou zvyklí vozit je s sebou. Vyměnit žárovku sice není žádná velká věda, ale někdy dá pořádně zabrat, hlavně kvůli stísněnému prostoru u předních světlometů. Náhradní sada žárovek obsahuje žárovky do blinkru, potkávacích světel, dálkových světel, zpátečky a do osvětlení nad zadní SPZ.

Jak na autožárovky

Jakou žárovku vybrat máte napsané v návodu k obsluze vozidla. Pokud jej nemáte, nezbývá vám nic jiného, než žárovku vyndat a podívat se na značení přímo.

V nových vozech s oddělenými světly pro tlumená a dálková světla to jsou jednovláknové patice autožárovek H7. U jednoduchých světel pak dvouvláknové žárovky H4. Označení najdete jak na krabičce žárovek, tak na jejich patici.

Do osobních automobilů instalujeme vždy homologované autožárovky pro noční a denní svícení o napětí 12 V a příkonu 55 W, v případě žárovek H4 pak 60 W. U nákladních vozů jsou to pak autožárovky o napětí 24 V.

LED žárovky sice svítí pěkně, bílé světlo je víc cool, ale nejsou homologované pro hlavní svícení. Tedy! Pokud je originální světlomet osazen LED zdrojem, tak je homologován jako celek pro LED svícení už od výrobce. Žádné přestavby však nejsou možné.

Výměna autožárovek

Jde vyměnit žárovky u auta jednoduše? Jak, kdy. Neexistuje univerzální návod na výměnu žárovek. Každé auto to má trochu jinak. Asi nejtěžší je dostat se k žárovkám v předním světlometu. Halogenové žárovky zvládnete podle návodu vyměnit sami, s těmi xenonovými zajeďte do servisu.

Instrukce najdete určitě v návodu vašeho automobilu, ale pokud si na to netroufnete, tak se nestyďte zajet do servisu.

U automobilů s dieslovými motory se k žárovkám dostáváme těžko, protože motor je větší a k výměně žárovky máme méně místa. Benzinový motor je naopak menší, takže máme více prostoru a výměna žárovek v předních světlometech není zas až tak velký problém. U zadních světel je to většinou jednodušší.

Při výměně se tedy vždy řiďte pokyny výrobce. Při nákupu žárovek zas dbejte na to, aby byly žárovky homologované. V případě, že nejsou tak policie při běžné kontrole tuto skutečnost asi nepozná, ale při STK už neprojdete.

Široký sortiment autožárovek značek Coyote, Bosch a Philips najdete v našem eshopu. Tam se nemusíte bát, že by nebyly homologované. Tak ať vám to svítí!