Jednokotoučový stroj – skvělý pomocník pro hloubkové čištění podlah

Úklidová technika

Jednokotoučové mycí stroje jsou určeny pro hloubkové čištění, drhnutí, leštění nebo broušení všech typů tvrdých povrchů. Tyto úklidové stroje se hodí na všechny typy podlahových krytin – dřevěné parkety, kamenné podlahy i koberce. Pokud vyměníte mycí kotouč za brusný pad, pak budou dřevěné podlahy zase jako nové.

Jednokotoučové čisticí stroje jsou nejuniverzálnější, víceúčelové úklidové stroje pro údržbu a čištění všech typů podlah a koberců. Jak již název napovídá, používají jeden rotující kotouč, který působí na podlahu a čistí ji.

Různé pady, rychlost otáčení a výkon motoru mohou poskytnout řešení pro jakoukoli aplikaci – čištění podlah, drhnutí, leštění, restaurování mramoru/granitu, krystalizace (speciální ošetření mramoru), leštění, leštění nástřikem, broušení, odstraňování izolace, šamponování koberců atd.

V závislosti na zvoleném příslušenství lze jednokotoučové stroje použít k odstranění starých leštěnek z opotřebovaných podlah nebo k broušení podlah, aby se dosáhlo zrcadlového lesku.

Jak fungují jednokotoučové stroje

Jednokotoučové stroje fungují na principu otáčejícího se kotouče, který účinně odstraňuje nečistoty a vrstvy z povrchu podlahy. Jejich konstrukce zajišťuje jednoduché ovládání a snadnou manipulaci, což znamená, že je může obsluhovat prakticky kdokoli. Navíc, díky svému kompaktnímu designu, jsou jednokotoučové stroje snadno ovladatelné i v prostorách s omezeným prostorem, například v úzkých chodbách, mezi regály nebo v kancelářích plných nábytku.

Jednokotoučový podlahový stroj je nízkootáčkový stroj s horizontálně rotující hlavou připevněnou k velkému kulatému drhnoucímu talíři nebo podlahovému kartáči, který se otáčí v kruhu jedním směrem.

Otáčení padu nebo kartáče je poháněno malým motorem, který je namontován přímo nad středem hlavy stroje, aby byl rozložen stejný tlak pro správné drhnutí.

Většina drhnoucích strojů je vybavena nádržkami na roztok, které mohou stříkat roztok na čištění podlah přímo do drhnoucího padu a na podlahu.

Jednokotoučové stroje jsou vyrobeny tak, aby se otáčely různými rychlostmi. Rychlost, jakou se otáčí pad nebo kartáč, přímo ovlivňuje druh úklidu podlahy, který je třeba provést.

Výběr jednokotoučového stroje

Při výběru jednokotoučového stroje na podlahu je důležité vzít v úvahu několik klíčových parametrů, které vám pomohou najít stroj, který bude odpovídat vašim potřebám a očekáváním.

Zaměřte se především na:

  • výkon motoru,
  • velikost a hmotnost stroje,
  • rychlost a přítlak kartáčů,
  • typ kartáčů, padů a příslušenství.

Výkon motoru

Výkon motoru je klíčovým faktorem pro účinnost a efektivitu stroje. Vyšší výkon umožňuje rychlejší a důkladnější čištění. Při výběru stroje se zaměřte na výkon motoru, který bude odpovídat velikosti a typu prostoru, který budete čistit.

Velikost a hmotnost stroje

Tyto parametry jsou důležité zejména z hlediska snadného ovládání a manévrování. Zkontrolujte, zda je stroj dostatečně kompaktní a lehký, aby byl pohodlný při používání v různých prostorách, včetně těch s omezeným prostorem.

Rychlost otáčení kotouče

Rychlost otáčení kotouče ovlivňuje účinnost čištění a odstraňování nečistot. Většina strojů umožňuje nastavení rychlosti otáčení podle potřeby. Každou operaci údržby podlahy nebo koberce lze optimalizovat pomocí ideální rychlosti kartáče stroje.

Pro ty, kteří potřebují provádět více operací, existují možnosti použití jednorychlostních, dvourychlostních, čtyřrychlostních a strojů s proměnlivou rychlostí. Při výběru stroje se zaměřte na rychlost otáčení kotouče, která bude optimální pro vaše konkrétní povrchy.

  • Jednorychlostní drhnoucí stroje se obvykle otáčejí výstupní rychlostí přibližně 150 až 175 otáček za minutu (RPM).
  • Dvourychlostní drhnoucí stroje dosahují přibližně 150 až 350 otáček za minutu.

Průměr a typ kotouče, příslušenství

Kotouč je klíčovou součástí jednokotoučového stroje a ovlivňuje jeho výkon a schopnost odstraňovat nečistoty. Zjistěte, jaký průměr kotouče je vhodný pro váš typ podlahy a jaký typ kotouče je doporučen pro vaše konkrétní potřeby, jako je odstraňování skvrn, lesk nebo obecná údržba.

Pokud je čištěná plocha příliš velká, bude čištění s menším kartáčem trvat příliš dlouho a práce bude velmi neefektivní a časově náročná. Proto je třeba vybrat stroj se správnou velikostí kartáče.

Speciální příslušenství může rozšířit funkčnost stroje a umožnit vám efektivnější údržbu různých povrchů.

Druhy padů

Pady jsou vhodné jak na hladké a rovné podlahy, tak pórovité povrchy. Jsou vyrobené z polyesterových vláken a mají různou tvrdost a hrubost. Obecně můžeme říci, že pady světlých barev jsou vhodné na leštění, mytí a drhnutí. Tmavé pady pak na velmi silné znečištění povrchu, drhnutí a odstraňování vrstev.

  • ⚪ bílý pad je nejméně agresivní a je určený na suché leštící operace,
  • 🟤 okrový pad využijete na leštící operace na tvrdých podlahovinách, jako jsou : PVC, kámen, dřevo, lino,
  • 🔴 červený pad je drsnější a používá se především k opakovanému sprejovému čištění.
  • 🔵 modrý pad pak použijte na pravidelné drhnoucí operace,
  • 🟤 tmavě hnědý pad se využívá k pravidelnému mokrému drhnutí, broušení a odstraňování povrchů, společně s určenými chemikáliemi a to na všech omyvatelných, tvrdých podlahovinách – PVC, kámen, dlaždice, natíraný beton, epoxidové podlahy a vápencové dlažby,
  • ⚫ černý pad je ještě drsnější než hnědý a stejně tak ho použijete k mokrému strhávání ochranných vrstev, společně k tomu určenými chemikáliemi.

Nespornou výhodou jednokotoučových strojů na podlahu je jejich vysoká výkonnost a efektivita. Rychle a účinně odstraňuje nečistoty, aniž by poškodil povrch podlahy. Jedná se o rychlý a úsporný úklidový proces, který vám šetří jak čas, tak náklady na údržbu.

Jednokotoučové stroje na podlahu jsou neocenitelným pomocníkem při údržbě podlah různých povrchů. Jejich použití se vyplatí v komerčních prostorách, jako jsou kanceláře, obchody, hotely, vzdělávací instituce a další. Díky nim budou vaše podlahy vždy čisté, lesklé a profesionálně vyčištěné.

Nabídku jednokotoučových strojů najdete v našem e-shopu, potřebujete-li poradit s výběrem, obraťte se na naše obchodníky, kteří vám pomohou vybrat jakýkoliv úklidový stroj vhodný právě pro vaše prostory.

Nevíte si rady s výběrem úklidové techniky?

Kontaktujte nás