Kontrolujete pravidelně tlak v pneumatikách? Dělejte to, vaše jízda bude bezpečnější a ušetříte

Autochemie

Tlak v pneumatikách asi běžně nekontrolujete. Podle odborníků byste však rozhodně měli, a to dokonce hodně často. I výrobci automobilů mluví o preventivní kontrole tlaku při každém tankování, zapomínat byste na to neměli především před delší jízdou. Proč se tímhle doporučením řídit?

Pro kontrolu tlaku v pneumatikách je několik pádných důvodů. Nesprávný tlak v pneumatikách způsobuje řadu komplikací – zvyšuje spotřebu vozu, zrychluje opotřebení pneumatik, snižuje bezpečnost při jízdě a výrazně prodlužuje brzdnou dráhu. Pneumatikám neprospívá zbytečně vysoký, ani zbytečně nízký tlak. Pokud se chcete negativním důsledkům vyhnout, zaměřte se na pneumatiky a tlak v nich.

Jaký tlak mají mít pneumatiky?

Správná hodnota tlaku není univerzálně daná pro všechny automobily a pro všechny typy pneumatik. Pro osobní vozy se nejčastěji pohybuje blízko čísla 2,3 barů. Pokud je auto více naložené, měl by i tlak v pneumatikách být vyšší. Zároveň je potřeba brát v úvahu teplotu, větší teplo tlak v pneumatice zvyšuje, v zimě tlak naopak klesá.

Konkrétní údaj o ideálním doporučeném tlaku v pneumatikách vašeho auta najdete v manuálu, nebo přímo na karoserii. Nejčastěji ve dveřích řidiče nebo na vnitřní straně dvířek palivové nádrže.

Měřte u benzínky nebo doma

Zkontrolovat ho můžete kdykoliv u benzínové stanice, kde můžete výši tlaku bez větší námahy hned upravit díky dostupnému kompresoru. Dalším řešením je pořízení vlastního měřiče tlaku. Manometry existují v různých podobách, nejběžnější je asi stále analogový měřič, který svou rafičkou ukazuje hodnotu tlaku na číselné stupnici. Mezi nejspolehlivější přístroje v této kategorii patří celokovový pneuměřič Saturn, který díky své kvalitě a spolehlivosti vysoutěžil první místo v mnohých testech a soutěžích kvality.

Stále oblíbenějšími se stávají pneuměřiče digitální, které rovnou ukáží číselnou hodnotu na displeji a pro nejmladší generaci řidičů jsou uživatelsky přátelštější.

tlak v pneumatikách


Pumpička nebo domácí kompresor?

Když zjistíte domácím měřením, že tlak ve vašich pneumatikách je moc nízký, můžete je pěkně postaru napumpovat pumpičkou. S ruční hustilkou s integrovaným manometrem zvýšíte tlak nejen v pneumatikách, ale i sobě. Méně náročná je práce s nožní pumpičkou, některé jsou dvoupístové, jiné s jedním pístem. Výhodou tradičních pumpiček je nejen fyzická aktivita, která nám všem většinou chybí, ale i adaptéry pro nafukování míčů nebo matrací.

Jinou variantou je pořízení vlastního kompresoru. Potřebujete k němu zdroj energie, většina z kompresorů se dnes dá připojit do zástrčky automobilového zapalovače. I mezi domácími kompresory můžete vybírat z různých variant. Klasický kompresor s analogovým ukazatelem tlaku je spolehlivá volba. Existují i kompresory pro větší pneumatiky (typicky u terénních vozů, SUV a nákladních aut), které mají větší výkon a vyšší průtok vzduchu. A samozřejmě jsou na trhu i kompresory s digitálním displejem a s integrovanou LED lampou pro práci potmě.

Na kontrolu tlaku v pneumatikách se často zapomíná, ale na bezpečnou jízdu i celkovou spotřebu vozu může mít nesprávný tlak velký vliv. Kontrola tlaku v pneumatikách by měla být běžnou součástí péče o jakékoliv auto.