Ochrana proti působení soli a proti korozi podvozku v zimním období

Autochemie

Koroze je vážný problém a nepřítel snad každého majitele auta. Dvojnásobné nebezpečí koroze hrozí, pokud nemáte garáž a auto parkujete na silnici, kde je vystavené nezodpovědným psím majitelům, stejně jako vrtkavosti počasí. Častou příčinou koroze je samozřejmě zima – přesněji řečeno zimní posypová sůl. A právě na ochranu před solí v zimních měsících se dnes podíváme.

Námraza nebo koroze?

S posypovou solí je to náročné. Jedná se o skvělého pomocníka proti námraze, ale také o úporného nepřítele pro vaše auto. Zvlášť pro jeho podvozek. Sůl urychluje korozní proces a ten, v kombinaci s vodou a kyslíkem postupně „požírá” kovové části vozu. Koroze není jen vada na kráse. Hodnotu jakkoliv skvělého auta sráží téměř na nulu (a to i protože oprava koroze bývá často dražší než nové auto) a nakonec se na silnici může jednat i o bezpečnostní problém.

Koroze je zkrátka nepřítel, se kterým je důležité bojovat preventivně a včas.

Základem v boji s korozí je včasná prevence

Stejně jako u lidí i u aut platí, že prevence je účinnější, a hlavně levnější než oprava problému, který jsme nechali zajít příliš daleko.

Co v rámci prevence nepodcenit?

  • Pravidelné mytí vozu.
  • Aplikace protikorozní ochrany.
  • Pravidelná kontrola podvozku.

Pravidelné mytí auta

Je důležité po celý rok, ale v zimě to platí dvojnásob. Trochu paradoxně mytí spoustu řidičů zanedbává. Přitom právě po bohaté sněhové nadílce a solení silnic se jedná o krok, který bychom nikdy neměli zanedbat. Ideální je ruční mytí kvalitní autokosmetikou, ale chybu neuděláte ani častější návštěvou mycí linky.

Ještě, než zima udeří, nechte si také udělat ochranný nástřik podvozku. A při mytí v zimních měsících nezapomínejte i na důkladné čištění podvozku.

Tip: Korozi často mohou odstartovat nečistoty v oblasti uchycení blatníků. Věnujte svému autu jednou za čas alespoň pár hodin času a projděte s čistícími prostředky skutečně každou skulinku, ve které se mohou ukrývat staré nečistoty, popadané listí. Vyčistěte okolí pantů od dveří a další skulinky, ke kterým se běžně nedostanete.

Aplikace protikorozní ochrany

V zimě byste auto bez protikorozní ochrany vůbec neměli pouštět z garážového stání. Speciální spreje a ochranné vrstvy vytvářejí na podvozku vozu ochrannou bariéru, která brání soli a vlhkosti v kontaktu s kovem. Jako prevence koroze vám skvěle poslouží univerzální mazivo WD-40. WD-40 tvoří na povrchu kovů voděvzdornou dielektrickou bariéru, po které voda neškodně stéká. Jako bonus WD-40 povrchy (z jakéhokoliv materiálu) důkladně vyčistí.

Pravidelná kontrola podvozku

Ani ta nejlepší prevence vám k ničemu nebude, pokud se na podvozek pravidelně nepodíváte. Pravidelně hledejte známky počínající koroze a pokud se na autě objeví, okamžitě se pusťte do řešení. Čím dříve počínající korozi objevíte, tím více ušetříte. Nejen peníze, ale také vlastní nervy.

Objevili jste při kontrole nevítané skvrny od soli a dalších minerálů? V takovém případě nedáme dopustit na MANIAC - odstranění vodních spotů a minerálů 500ml, který nevítanou „dekoraci” chemicky rozpustí.

Ochrana podvozku je investice do budoucnosti

Včasná investice do péče o podvozek dnes vám může ušetřit desetitisíce korun, šedin a nervů. Prevence a ochrana podvozku prodlužuje životnost vozu a do budoucna může výrazně zvýšit jeho prodejní hodnotu.

A co když už je koroze viditelná?

Pokud jste na svém autě korozi objevili a na prevenci je pozdě, ještě si nemusíte nutně zoufat. Pokud se na odborníka obrátíte včas, můžete korozní proces zastavit a počínající korozi odstranit než napáchá více škody.

Investujte čas a peníze do prevence, aby vaše auto zůstalo vypadat skvěle i po několika zimních sezónách.