Co je Snow Foam?

Autochemie

Snow Foam je jeden ze způsobů prvotního čištění před mytím vozu mycím prostředkem. Snow Foam uvolňuje nečistoty a při oplachování jich většinu odstraní. Ačkoli lze Snow Foam aplikovat pomocí speciálního rozprašovače, nejlépe funguje, když se aplikuje za pomoci zpěňovače na tlakové myčce. Následné oplachování se rovněž provádí pomocí tlakové myčky. 

Působení

Snow Foam funguje tak, že se nechá na laku působit, čímž se uvolní nečistoty, které lze poté snadno opláchnout. Tím, že se nečistoty jen opláchnou a nedojde k žádnému fyzickému kontaktu s lakem, se riziko vzniku poškození laku (swirl) výrazně minimalizuje. Vždy záleží na výrobci nebo výrobku, ale obecně se Snow Foam nechává na laku působit asi 5 minut. Během této doby výrobek chemicky rozbije vazbu tuků, uvolní nečistoty a odbourá špínu.

Nejčastější mylné představy (mýty)

Výrobci mohou k propagaci výrobku ze Snow Foam použít mnoho věcí, ale ne všechny jsou ve skutečnosti důležité pro danou účinnost výrobku.

Některé z nich jsou například :

  • Snow Foam musí být pěna alkalická nebo kyselá.
    Správná Snow Foam nemusí mít ani jednu z těchto vlastností. Neutrální pH může být stejně účinné jako kyselé pH. Vše záleží na účinných látkách uvnitř chemického složení.
  • Snow Foam musí být velmi hustá.
    Tloušťka pěny není známkou lépe fungujícího výrobku. I výrobek s nízkou pěnivostí může být při čištění stejně účinný. Větší pěna často znamená pouze to, že obsahuje více povrchově aktivních látek. Nezapomeňte, že objem pěny jsou část výrobku, která se nedotýká laku. Jediná část pěny, která aktivně vykonává práci, je ta část pěny, která se povrchu dotýká.
  • Musí být bílá.
    Barva nemá na účinnost výrobku žádný vliv. Jsou to jen barviva, která se do výrobku přidávají, stejně jako barva vosku nevypovídá o jeho kvalitě.
  • Musí se nechat působit mnoho minut.
    Doba, po kterou výrobek setrvává, ne vždy vypovídá o tom, jak je účinný. Některé výrobky potřebují mnohem kratší dobu působení. Určitá Snow Foam může potřebovat 5 minut, jiné mohou potřebovat 10 minut nebo dokonce i 2 minuty, aby odvedly dobrou práci. Stejně jako se liší doba zrání vosku u jednotlivých voskových produktů.
  • Každý poměr ředění je stejný.
    Některé produkty vyžadují směs 1:10, jiné nejlépe fungují s poměrem 1:20. Poměr ředění je u každého výrobku jiný. Doporučujeme číst etiketu a v případě pochybností se zeptat výrobce, jakým poměrem je třeba výrobek ředit.
  • Každá Snow Foam je bezpečná pro vosk.
    Některé výrobky jsou vyrobeny tak, aby vyčistily téměř vše, dokonce i ochranné vrstvy na laku. V případě pochybností se obraťte na výrobce. V některých případech záleží na poměru ředění výrobku.
  • Snow Foam je možné použít pouze s tlakovou myčkou.
    Snow Foam lze také aplikovat pomocí ručního tlakového napěňovače. Zkušenosti z reálného života však ukazují, že při aplikaci bez tlakové myčky je výrobek mnohem méně účinný. Úspornost může být také ovlivněna rozdílným poměrem potřebného ředění výrobku.
  • Snowfoam nepotřebuje žádnou následnou péči.
    Výrobek uvolní mnoho nečistot, které lze následně opláchnout, ale ne všechny. Pro odstranění maximálního množství nečistot je potřeba ještě následně umýt povrch daným šamponem. Když lak po použití pěny pouze vysušíte, riskujete, že se na něm objeví malé množství nečistot a ty pak mohou vytvořit swirly.

Potřeba mechanického mytí

Poté, co pěna uvolní nečistoty a je opláchnuta, je třeba povrch ještě mechanicky umýt. Přestože má pěna často velmi dobrou čisticí schopnost, neodstraní všechny nečistoty. Mytím za pomoci šamponu včetně mycí rukavice odstraníme i poslední zbytky nečistot.

Šampon vs. Snow Foam

Pěna by se neměla používat jako autošampon. Pěna je určena primárně k nástřiku na lak, kde se nechá dále působit. Neobsahuje žádné složky, díky nimž by mycí rukavice snadněji klouzala po povrchu, a neobsahuje ani složky, které by pomáhaly zvedat nečistoty. Některé šampony však fungují skvěle i jako Snow Foam, ale ne všechny! Snow Foam odvozuje svůj název od bíle zbarvené pěny, která pokrývá povrch, na který je nastříkána. Některé pěny mohou zůstat pěnivé i několik minut.

Typy Snow Foam

Pěna je k dispozici v několika různých typech, dekontaminační, čisticí a hloubková čisticí. Dekontaminační pěna je taková, která obsahuje složky uvolňující dehet nebo železitý spad. Kombinuje v sobě čisticí schopnost se schopností odstranit určité obtížně odstranitelné nečistoty. Čistící pěna je nejběžnější pěna, která je určena k uvolnění obecné špíny a nečistot. Nepoškozuje vosk, těsnicí materiály ani jiné ochranné ochrany laku. Hloubková čisticí pěna je mnohem silnější než ostatní pěny a odstraní z povrchu všechny nečistoty. Odstraní "dopravní film", špínu a téměř všechny nečistoty (ne vždy však odstraní dehet nebo železitý spad), ve skutečnosti odstraní také většinu vosků a těsnících materiálů a může negativně ovlivnit ochranu laku