Co když baterii dojde šťáva?

Vybitá baterie dokáže překazit naše pracně postavené plány. Přijdete k autu, otočíte klíčkem a … nic. To je jasný signál toho, že vaše baterie je vybitá. A také toho, že situaci budete muset nějak vyřešit. Jaké jsou možnosti i jak se dá vybití baterie předcházet, se dozvíte v článku.

Rychlá pomoc jsou startovací kabely

Nejrychlejší pomoc se nabízí použitím startovacích kabelů. Ke kabelům potřebujete ještě ochotné auto, které má baterii se stejným napětím a podobným výkonem. Startovací kabely musíte správně propojit mezi oběma bateriemi.

  • Pomocný vůz musí mít vypnutý motor.
  • Červený kabel propojte s kladnými póly obou baterií.
  • Černý kabel připojte na záporný pól baterie pomocného vozu, druhý nepřipojujte přímo na záporný pól vybité baterie. Hrozí totiž výbuch. Druhý konec černého kabelu upevněte na kovovou součást motoru auta s vybitou baterií. Někdy se přitom objeví pár jisker. Nenechte se tím vyděsit, je to normální.
  • Po správném zapojení kabelů nastartujte pomocné vozidlo a trochu zvyšte otáčky
  • Zkuste nastartovat auto s vybitou baterií.
  • Pokud se nepodaří, nechte vozy propojené dalších 10 až 15 minut a pokus zopakujte.
  • Po nastartování druhého vozu odpojte startovací kabely. Postupujte v opačném sledu než při jejich zapojování.
  • Pro nabití baterie se projeďte zhruba půl hodiny nepřerušovanou jízdou.

Nabíječka autobaterie

Když se vám baterii nepodaří oživit pomocí startovacích kabelů, připravte se na delší čas, který budete muset řešením svého problému strávit. Další možností po startovacích kabelech je nabití baterie pomocí nabíječky. Potřebujete k tomu ale připojení do elektřiny minimálně na několik hodin. Pokud je baterie hodně vybitá, bude nabíjení chvíli trvat.

Baterii musíte nejdřív odpojit. I při použití nabíječky je potřeba dát pozor na správné propojení kabelů. Červený kabel nabíječky připojte na kladný pól baterie, černý pak na záporný. Při odpojování postupujte od konce. Nabíjení většinou trvá několik hodin. Baterie by po takové době měla být dostatečně nabitá.

Může se také stát, že baterie už je na konci své životnosti. V takovém případě nezbývá než nahradit ji novou a spolehlivější.

Tester autobaterie

Někteří z nás se chtějí vyhnout překvapením, jako je vybitá baterie a nestartující auto. Takové povahy využijí tester autobaterie, který dokáže prověřit stav vaší autobaterie. Využijete ho i v případě, kdy si nejste jistí, že za potížemi se startováním stojí pouze vybitá autobaterie.

Jak zachovat baterii v kondici

Životnost autobaterie se pohybuje kolem pěti let. Pokud se vaše baterie takové hranici neblíží, můžete potíže s jejím vybíjením eliminovat změnou svého chování v autě.

Dnes jsme totiž automaticky zvyklí připojovat v autě spoustu dalších spotřebičů – telefony, navigace, rádio, přidané ventilátory. Všechny přístroje se podílejí na vybíjení baterie, část energie odčerpávají i ve vypnutém stavu. Pokud jejich používání především na krátké vzdálenosti omezíte, můžete tím zmenšit potíže s vybíjením baterie.

Velká horka i velké zimy mají na kondici baterie silný negativní vliv. Řešením je parkování na chráněném místě s konstantnější teplotou.

Ježdění na krátké vzdálenosti a v přerušovaném městském provozu neumožňuje baterii potřebné dobití na spolehlivě vysokou hodnotu. Občas je dobré vzít svůj vůz na delší nepřerušovanou projížďku, tím zajistíte dostatečné dobití autobaterie.

Vybitá baterie v autě je sice nepříjemná komplikace, která dokáže nečekaně zhatit vaše příjemné plánované zážitky. Ale můžete se na ni připravit předem. Startovací kabely ani nabíječka nebo tester autobaterie není tak vysoká investice, že byste si ji nemohli dovolit. A kdo je připraven, nebývá překvapen. Pro výběr konkrétních pomůcek při potížích a autobaterií nás kontaktujte, vybereme tu nejlepší možnost pro váš vůz.