Co se hodí mít v garáži

Autochemie

Některé věci jsou zbytné, snadno se bez nich obejdete. Jiné jsou naopak velmi užitečné, šetří starosti, energii i čas. Udělejte s naším článkem inventuru vybavení garáže a chybějící doplňky si pořiďte.

Kam s nimi?

Majitelé aut při každém přezouvání pneumatik řeší nerudovskou otázku „Kam s nimi?“ Některé pneuservisy už sice nabízejí jejich sezónní úschovu, ale to není pro každého. Kdo má rád své věci pod dohledem, musí mít vhodné místo na sezónní kola. Pneumatiky ale často nepřiznaně končí naskládané ledabyle jedna na druhé bez ohledu na to, že jejich kondici to vůbec neprospívá. Pro bezpečné uskladnění se přímo nabízí stojan na pneumatiky i s praktickým obalem. Přenosný stojan postavíte kamkoliv a vaše kola budou bezpečně uskladněná bez rizika deformace. Na stojanu neleží přímo na sobě, volný prostor mezi nimi zabraňuje tvorbě kondenzátu, takže jsou disky i pneumatiky v suchu. Odolný obal na suchý zip ochrání kola před nečistotami a prachem, prodlouží tím jejich životnost a vám ušetří práci i finance.

Pro přesun pneumatik se dají pořídit tašky na pneumatiky z pevného polyesteru. Do každé se vejde právě jedno kolo, integrovaný úchyt usnadňuje manipulaci. Velikost tašky bývá univerzální a pneumatiky v ní můžete i uskladnit. Tím se opět vyhnete prachu a zbytečnému znečištění. Materiál tašky je vodoodpudivý je možné ho čistit do 30°C.

Sněhové řetězy jsou dalším sezónním doplňkem, který bývá celé léto v garáži, až na zimu se přesouvají do kufru vašeho vozu. Ani v Čechách se nevyplatí sníh podceňovat. Zkušenost ze silnic ukazuje, že sníh řidiče i silničáře dokáže vždycky překvapit.

K práci kolem pneumatik a kol se hodí pracovní rukavice. Na zimu si pořiďte ty zateplené, jinak stačí běžné lehčí. Je snazší sundat špinavé rukavice, než se muset běžet převlékat v době, kdy už jste měli dávno vyrazit.

K výbavě garáže nebo dílny rozhodně patří očkoploché klíče. Jejich sadu by měl mít každý po ruce, protože je využijete na téměř každou opravárenskou práci. Povolují a dotahují se jimi šrouby s šestihrannou hlavou. Plastový držák vám pomůže udržet celou sadu pohromadě.

vybavení garáže

Tradiční klíč nebo digitální

Jestli si přezouvání kol vychutnáváte sami doma, jistě byste měli v garáži nebo přímo v autě mít křížový klíč s nástavci na matice s různými průměry. Bez něj si s povolením a utažením matic jen těžko poradíte. Pokud máte raději nové technologie a digitální vychytávky, pořiďte si místo křížového klíče digitální rázový utahovák. U něj si nastavíte točivý moment, takže se vyhnete nadměrnému utažení matic. Rotovat může doprava i doleva, pracuje rychle a bezproblémově. Ergonomická rukojeť navíc dobře sedí v ruce a nenamáháte se zbytečně.

První pomoc při nechtěném ohni

Hasicí přístroj sice k povinné výbavě vozu nepatří, ale nedá se s ním nic zkazit. Stejně tak ho můžete mít jako součást výbavy garáže. Člověk nikdy neví. Práškový hasičák snadno připevníte na zeď, protože má u sebe držák. A jestli se vám zdá, že v autě zabírá moc místa, pořiďte si aspoň hasicí sprej. Má vysoce chladící efekt, není toxický a je ekologicky rozložitelný.

Do garáže nebo rovnou do auta se hodí kanystr s rezervní zásobou benzínu nebo nafty. Zvlášť v létě při delších cestách v cizích zemích někdy oceníte, že jste těch pár litrů pohonných hmot sebou měli.

Pomocník pro všechny nečekané opravy

Na závěr zbyl malý, ale univerzální pomocník pro mnoho nečekaných situací a defektů – stříbrná izolační páska. Využijete ji jako první pomoc při nejrůznějších defektech a nehodách. Pro všechny dočasné opravy je to nedocenitelný pomocník. Drží pevně na různém povrchu, je extrémně odolná v tahu a má vysokou přilnavost.

Do garáže se pro péči o auto hodí i další nástroje a vychytávky. Podívejte se do našeho e-shopu a vyberte si to, co potřebujete.