Hmyz nepřítel řidiče aneb čistá okna jsou základ!

Autochemie

Je tu léto! Období, kdy máme po každé jízdě na oknech, světlometech i karoserii stovky mrtvých mušek a broučků. Čistá okna jsou základ! K čemu je nám naleštěné auto, vymazlený interiér vozu, pokud máme čelní sklo plné šmouh a zaschlého hmyzu

Letní voňavá jízda

Přes čelní sklo se díváme celou cestu, kdy řídíme. Čisté sklo je nejen příjemnější, ale hlavně bezpečnější. Šmouhy se nám ukáží vždy v tu nejnevhodnější dobu, při ostrém slunci po ránu nebo naopak při západu slunce.

Vysoké teploty a sluníčko doslova připékají hmyz, pyl a další nečistoty na sklo i kapotu. A když je neodstraníme včas, budeme mít plné ruce práce.

První pomoc při jízdě je vždy kvalitní letní kapalina do ostřikovačů. Coyote nabízí letní kapaliny do ostřikovačů v praktickém balení 1 l, 3 l nebo 5 l. Jsou dostupné v příjemné jablečné nebo kiwi-meloun vůni. Je to jednoduché a obě vyčistí dokonale čelní sklo při jízdě. Kapaliny do ostřikovačů neobsahují zbytečná barviva a aktivní látky zanechají skla čistá a beze zbytků hmyzu.

Další dobrou volbou je Glykosol letní kapalina 2 v 1. Tato kapalina do ostřikovačů se prodává v praktickém čtyřlitrovém kanystru s užitečnou nálevkou. Voda do ostřikovačů s technologií tekutých stěračů zlepšuje viditelnost v nepříznivém počasí a zbaví sklo zbytků hmyzu, oleje a prachu. Povrch skla pokryje ochranným hydrofobním filmem, který zajišťuje efekt tekutých stěračů. A film také pomáhá tomu, že se mouchy a hmyz tolik nelepí. Samozřejmostí je, že kapalina nepoškozuje lak, gumové a plastové části.

Vždy dbejte na to, mít dostatek kapaliny do ostřikovačů, protože v letních měsících ostřikuje okna o sto šest.

Jak vyčistit zaschlý hmyz?

Mouchy, komáři a různý hmyz. Ti všichni obsahují kyselé šťávy, kterými rozpouští potravu. Když hmyz nalítne na auto, rozprsknou se tyto agresivní kyseliny na sklo a lak, dlouhodobějším působením je mohou poškodit. A když je ještě připeče sluníčko, máme na průšvih a práci zaděláno. Po zaschnutí se totiž neodstraňuje hmyz zrovna lehce.

Jako vždy máme několik možností a na výběr jednoduchou a složitější cestu. Pokud chceme jít složitější, ale přírodní cestou, namočíme houbu nebo hadr a znečištěná místa necháme vlhnout tak deset, patnáct minut. Hmyz se rozmočí, následně ho opláchneme vodou a setřeme houbou. Vždy používáme houby na to určené, zapomeňte na houbičky na nádobí! Pokud jsou na skle a světlometech stále zbytky hmyzu, postup opakujeme.

Nikdy tyto nečistoty neseškrabáváme na sucho, sklo nebo lak tak nenávratně poškodíme. Na skla nikdy nepoužíváme přípravky na bázi oleje. I když se internet hemží různými nápady a pokusy, stěrače mohou zbytky těchto látek na skle pěkně rozmazat a my pak uvidíme velký kulový.

Jednodušší cesta je použití speciálního spreje proti hmyzu. Coyote Odstraňovač hmyzu je dobrou volbou. Koncentrovaný přípravek účinně odstraní zbytky hmyzu z čelních skel, masek chladičů, světlometů a karoserií. Jeho složení nepůsobí agresivně na lak, takže se nemusíme bát poškození. Aplikace je jednoduchá! Přípravky tohoto typu používáme vždy na chladné sklo, karoserii, světla. Nejlépe tedy ve stínu nebo v garáži.

Přípravek vždy před použitím protřepeme, nastříkáme na povrch a necháme působit dvě minuty. Poté otřeme jemným hadříkem. Když si to situace žádá, postup opakujeme. Jak jednoduché to je můžete vidět na našem videu.

Ani automatické myčky nejsou spása, pokud je na autě zaschlý hmyz, je vhodné tato znečištěná místa ošetřit právě odstraňovačem hmyzu ještě před vjetím do myčky.

Dalším dobrým pomocníkem je Coyote čistič oken. Ten čistí a odmašťuje okna, zrcadla, světlomety i směrovky. Snadno odstraní organické nečistoty, bláto i hmyz. Aktivní pěna nezanechává šmouhy a snižuje zamlžování oken. Jednoduše nastříkáme na skla, necháme působit 20 sekund a setřeme čistým suchým hadříkem.

Ať už si vyberete jakýkoli přípravek, vždy mějte hlavně čelní skla čistá, protože jde hlavně o vaši bezpečnost.