Jak často měnit stěrače?

Autochemie

Stěračů si většinou nevšímáme, dokud fungují správně. Pro bezpečnou jízdu jsou ale stejně důležité jako kvalitní pneumatiky nebo spolehlivé brzdy. Vyplatí se jim věnovat pozornost. Stěrače jsou totiž součástkou, která nejvíc trpí všemi povětrnostními vlivy. Materiál vlivem výkyvů teplot křehne a ztrácí odolnost, při nesprávném používání trpí také mechanickým poničením.

Kdy stěrače vyměnit?

Jakmile se jejich práce zhorší. Neexistuje žádné závazné a striktně dané období, po kterém máte povinnost stěrače vyměnit. Řídíte se přitom především jejich funkčností. Nezávazná doporučení výrobců pro bezpečnou jízdu navrhují výměnu stěračů po každé sezóně za předpokladu, že jezdíte autem často. Při nižší vytíženosti vozu můžou stěrače vydržet až rok, ty kvalitnější i déle.

Jiný interval pro výměnu stěračů má vůz, který vyráží na cesty denně a parkuje venku. Delší životnost mají stěrače u auta svátečního řidiče, které je garážované a ven vyráží jen sporadicky za lepšího počasí. Roli přitom hraje také kvalita produktu. Obecně platí pravidlo, že nákupem nejlevnějšího zboží na trhu neušetříte, protože jeho životnost odpovídá ceně.

Varovné signály pro výměnu

Jasným signálem pro výměnu stěračů je ztráta funkčnosti. Jakmile začnou vodu na čelním skle spíš roztírat než stírat, nebo za nimi zůstávají výrazné šmouhy na stejných místech, přišel čas na výměnu. Stěrač, který potřebuje vyměnit, může také vydávat nepříjemné zvuky tím, jak dře o sklo.

S nefunkčními stěrači si riskantně pohráváte s bezpečností ve voze. Například tma v kombinaci s deštěm a nedostatečně fungujícími stěrači je velmi riziková situace, která má na svědomí nejednu nehodu.

Vyměnit stěrač nebo jenom stírací lištu

Chcete-li ušetřit, můžete místo celého stěrače vyměnit pouze stírací lištu. Nejčastějším defektem při nedostatečné péči o stěrače je právě odloupnutí gumičky, které může v nejhorším případě skončit až nepříjemnou rýhou v čelním skle. Výměna gumičky je nejlevnějším řešením problému, vždy ale musíte vybrat odpovídající stírací lištu k typu stěrače. Ne u všech stěračů je však tato výměna možná, především originální výrobky tuto možnost většinou nenabízejí.

Typy stěračů

Ramínkové– klasické kovové stěrače, které se uchycují na kovovou lištu. Kov je náchylný ke korozi, mají nižší životnost.

Ploché – flat stěrače postupně nahrazují ramínkové stěrače. Nereznou, jsou spolehlivější a rychlejší.

Hybridní– málo časté. Spojují výhody ramínkového stěrače a rozložení tlaku stěrače plochého.

Tekuté – chemický prostředek, který se aplikuje přímo na čelní sklo. Má silné hydrofobní účinky, takže kapky vody hned po dopadu odtékají z plochy. Používají se jako doplněk k ostatním druhům stěračů a prodlužují jejich životnost.

Jak se stěrači zacházet šetrněji

K prodloužení životnosti stěračů existuje několik tipů a doporučení. Jejich dodržováním si ušetříte peníze i energii s příliš častou výměnou dosloužilých stěračů.

Nestírejte nasucho – gumičky se můžou poškrábat o zaschlé nečistoty. Navíc hrozí i poškrábání čelního skla.

Neodtrhávejte přimrzlé stěrače – přestože spěcháte, vyhýbejte se tomu. Riskujete úplné zničení gumičky nebo minimálně její poškození.

Nestírejte namrzlé sklo – namrzlé sklo je hrubý povrch, který dokáže běžnou gumičku nevratně mechanicky poškodit.

Pravidelná údržba – lišty stěračů je vhodné omývat v pravidelných intervalech mýdlovou vodou. Budete tak mít i lepší přehled o jejich aktuální kondici.