Jak často měnit svíčky v autě?

Autochemie

Víte, kdy měnit svíčky v autě? Pravidelná výměna se doporučuje u zapalovacích svíček po 40-60 tisících ujetých kilometrech, u žhavicích svíček v rozmezí 150-200 tisíc kilometrů.

Možná se vám bude lépe pamatovat, že až pojedete po čtvrté na výměnu oleje, tak přidejte i svíčky.

Ty si zvládnete vyměnit i doma v garáži, ale pokud si nechcete mazat ruce, zajděte do servisu, kde je to otázka pár minut.

Bez svíček si neškrtnete

Ať už máte spalovací nebo vznětový motor, bez svíček si neškrtnete. V benzínovém motoru se stará o zapálení směsi a paliva jiskra ze zapalovací svíčky. Hlavními součástkami jsou elektrody z iridia, itria nebo slitiny niklu a tělo svíčky tvoří nejčastěji keramický izolátor. Mezi elektrodami dochází k výboji a přeskokovému napětí.

Naopak dieselové motory pracují na principu žhavicích svíček, které napětím zahřívají spalovací komory a po vstříknutí nafty se palivo vznítí díky vysoké teplotě uvnitř válce. Ke žhavení dojde během pár vteřin. Žhavicí svíčky fungují jako topná spirále. Elektrický proud je ohřívá na vysokou teplotu, dojde k předžhavení a pak už můžeme startovat. Žhavicí svíčky máme keramické nebo kovové kolíkové.

  • Keramické žhavicí svíčky mají vysoký bod tavení, spirála je obklopena vysoce vodivým keramickým materiálem a jsou schopny velmi krátkého času předžhavení.
  • Kovové kolíkové svíčky mají spirálu uvnitř tyčinky, chrání ji vysoce stlačený oxid hořečnatý, který plní funkci vodiče a přenáší teplo na vnější stranu.

Jak poznat špatnou funkci svíček?

Nejčastěji s příchodem prvních mrazíků. Starty jsou najednou delší, motor už nechytá na první dobrou. Může to mít více příčin, ale dosluhující životnost svíček je jednou z nich.

Že je něco v nepořádku poznáte, když:

  • máte ztížené studené starty, motor nenaskočí hned
  • motor škube kvůli vynechání zapálení
  • nerovnoměrný chod motoru
  • citelný pokles výkonu nebo zvýšená spotřeba
  • bílý nebo černý kouř z výfuku

Může to mít samozřejmě více příčin, ale kontrola svíček by měla být na prvním místě. Moderní vozy vám dají hlášku samy, u těch starších vám nezbude nic jiného, než svíčky najít a proměřit a případně vyměnit. Vždy měňte všechny svíčky najednou. Na životnost svíček má vliv stav vozidla, styl vaší jízdy, kvalita paliva nebo motorového oleje, ale i míra přetěžování motoru.

Ať už se do výměny pustíte doma v garáži, nebo tuto činnost přenecháte svému automechanikovi, velký výběr svíček najdete na našich webových stránkách. Ať vám to startuje!