Jak fungují tekuté stěrače?

Autochemie

Tekuté stěrače zamezují ulpívání vody na skle a odvádí ji rychleji čímž vylepšují výhled řidiče za nepříznivého počasí. Na jakém principu tekuté stěrače fungují a jak je správně aplikovat pro jejich maximální efekt?

Funkce tekutých stěračů

Tekuté stěrače fungují na bázi odpuzování vody. Jejich hlavní aktivní složkou jsou tenzidy, které mění povrchové vlastnosti skla tím, že na něm vytvoří hydrofobní povlak.

V praxi to znamená, že jakmile se vám na sklo dostane voda (nejen dešťové kapky, ale také sněhová „břečka” nebo nečistoty typu otravných mušek), v kombinaci větru a hydrofobních vlastností zmizí dříve, než stihnete spustit klasické stěrače.

Tekuté stěrače nejlépe fungují v provozu. Čím rychleji auto jede, tím vyšší účinek tekuté stěrače mají. Od rychlosti 60 km/hod už často není nutné klasické stěrače vůbec zapínat.

Efekt tekutých stěračů ale můžete pozorovat i na stojícím autě, na kterém místo klasických velkých kapek zůstávají jen drobné kapičky, které viditelnost tolik neomezují.

To přináší největší výhodu řidičům aut bez zadních stěračů, kterým tekuté stěrače zajišťují větší komfort při vyjíždění v nepříznivém počasí, ale naprosto neocenitelné jsou v zimě.

rainoff

Největší výhody tekutých stěračů

Kromě zjednodušení života v zimních měsících a zvýšení bezpečnosti díky lepší viditelnosti mají tekuté stěrače i další výhody.

  • Menší opotřebení a delší životnost klasických stěračů.
  • Na skle neulpívají nečistoty a pokud už na něm nějaká muška nebo jiná špína zůstane, stačí ji setřít.
  • Tekuté stěrače redukují oslnění.
  • Menší spotřeba vody do ostřikovačů.

Velkou výhodou je také možnost aplikace tekutých stěračů na boční skla, čímž opět zvýšíte viditelnost a současně si usnadníte pravidelné mytí auta.

Na co se zaměřit při výběru tekutých stěračů

Tekuté stěrače nejsou nutností, ale velmi příjemným bonusem pro všechny řidiče, kteří chtějí mít své auto v top stavu. Ale podle čeho tekuté stěrače vybrat?

Stejně jako u ostatních detailingových prostředků je vhodné zaměřit se na prověřené výrobce.

Za nás můžeme doporučit tekuté stěrače od COYOTE, MANIAC a nebo profesionální autokosmetický přípravek AQUAVELOX od #Labocosmetica.

Stěrače od COYOTE jsou nejlevnější variantou, ale svou primární funkci – odpuzování vody – plní na jedničku. Stěrače MANIAC zmírňují poskakování stěračů po okně a jejich hydrofobní povlak je odolný proti kapalinám z ostřikovačů.

Podobnou výhodu má také tekutý stěrač AQUAVELOX, který je odolný proti pravidelnému mytí auta i proti čistícím prostředkům s vysokým obsahem alkoholu. Při správné aplikaci vydrží účinkovat až 6 měsíců.

Základem správné funkce tekutých stěračů je jejich správná aplikace

Aby tekuté stěrače fungovaly jak mají, je důležité okna na jejich aplikaci důkladně připravit.

Důležité je zmínit, že na poškrábaných oknech tekuté stěrače nebudou fungovat jak mají. Sklům sice i v takovém případě poskytnou jistou ochranu, ta se však nedá srovnávat s účinkem na sklech bez škrábanců.

Příprava skla – dokonalá čistota milimetr po milimetru

  • Sklo před aplikací tekutých stěračů musí být perfektně čisté, ideálně i dekontaminované.
  • Leštěnkou na okna odstraňte veškeré nečistoty od mušek až po mastnotu.
  • Postupujte milimetr po milimetru. Každé špatně vyčištěné místo účinnost stěračů sníží.
  • Na závěr sklo ještě dočistěte, ideálně izopropylalkoholem.
  • Úplně nakonec počkejte alespoň 10 až 15 minut, aby se z okna vše důkladně odpařilo.

Aplikace tekutých stěračů

Tekuté stěrače můžete aplikovat například utěrkou z mikrovlákna, na kterou prostředek nastříkáte a opět milimetr po milimetru aplikujete na sklo. Přípravek musíte na skle poctivě rozleštit.

Vrstva musí být celistvá, pokud byste vynechali jen malé místo, tekuté stěrače ztratí svou efektivitu. Poté, co prostředek na celé sklo aplikujete, nechte stěrače přibližně 10-15 minut zaschnout (konkrétní čas najdete přímo v návodu u vašeho výrobku). Poté vrstvu suchou utěrkou rozleštíte.

Druhou vrstvu můžete stejným způsobem aplikovat po hodině.

Důležité je auto nechat minimálně 6 hodin (ideálně 24) stát v garáži (nebo na jiném suchém místě) a dát tekutému stěrači dostatek času k důkladnému zatuhnutí.

Jak často tekuté stěrače aplikovat

Doba účinku tekutých stěračů se liší podle konkrétního typu prostředku i podle toho, jak auto používáte. Záleží na tom, jak často autem jezdíte, v jakém terénu, jak často auto myjete, jakou používáte vodu do ostřikovačů apod…

V průměru se dá říct, že tekuté stěrače vydrží přibližně 6 měsíců. Díky ochraně, kterou tekuté stěrače sklu poskytují, je další aplikace jednodušší. Sklo při dalších aplikacích nemusíte čistit s takovou důkladností. Stačí ho očistit běžným prostředkem a stěrač aplikovat v jedné vrstvě.