Jak se staví myčka pro nákladní vozidla

Mycí linky a boxy

Jaké existují typy myček pro nákladní vozy a na jaká specifika se musí připravit podnikatelé, kteří plánují otevřít vlastní provozovnu? Připravili jsme pro vás stručného průvodce, ve kterém se dozvíte, co všechno byste měli před zahájením prací vědět.

Jak umýt nákladní vozidlo? Možností je několik

Už mytí osobního automobilu svépomocí je pěkná makačka a co teprve náklaďák. Většina řidičů dnes snad o mytí nákladního vozu vlastními silami nepřemýšlí. Pokud máte vhodný pozemek, investice do mycí linky pro nákladní vozidla má velmi rychlou návratnost, což platí nehledě na to, jaký typ si pro své podnikání zvolíte.

Typy myček pro nákladní vozidla

Myčky pro náklaďáky se v zásadě dělí do tří skupin:

Ruční mytí vysokotlakým stacionárním nebo mobilním strojem, doplněné o dávkování chemie. Toto mycí zařízení může být doplněno o:

  • systém závěsů pro tlakové hadice s mycími pistolemi
  • mycí rampy pro snadnější přístup k vyšším místům na vozidle
  • stožáry s mycími rameny

Druhou možností jsou bezkontaktní myčky pro nákladní vozidla neboli mytí stacionárními rámy LIP, které nanášejí na vůz chemii nebo jej oplachují. Tento typ automyčky se často kombinuje s ručním mytím.

Oblíbené jsou také kartáčové myčky pro nákladní vozidla.

  • V kartáčové myčce se stacionárními kartáči vůz myčkou projíždí, mytí probíhá rychle, aby se vozidlo co nejdříve vrátilo na trať. Tento typ je vhodný především pro autobusy, trolejbusy a tramvaje.
  • Kartáčová mycí linka je ideální také pro kamiony a opět se doplňuje s ručním mytím.

Výběr ideálního místa je před stavbou myčky jedním z nejdůležitějších úkolů

Vybrat správnou lokalitu pro stavbu mycího centra je už samo o sobě náročným úkolem. U mycí linky pro nákladní automobily to platí dvakrát tolik. Samotný mycí prostor pro kamion by měl mít minimálně 25 metrů na délku a 5,5 metru na výšku.

Důležitým faktorem je samozřejmě také dobrá dostupnost pro kamiony, ideálně v blízkosti hlavních tahů a zapomínat nesmíte ani na dobrý přístup vody.

Infrastruktura a logistika pozemku

Kromě dostatečné velikosti a vhodné lokality musí mít pozemek také připojení na inženýrské sítě, jako je hloubková kanalizace, přívod vody a přípojka pro ohřev vody. Dále je nutné navrhnout řešení pro systém recyklace vody přes ČOV.

Administrativa: Studie proveditelnosti a stavební povolení

Pro stavbu myčky pro nákladní vozidla budete samozřejmě potřebovat oběhat také úřady, které vám vydají potřebná oprávnění. K tomu budete potřebovat:

  • Studii proveditelnosti stavby a schválení stavby ve vaší lokalitě od dopravního inspektorátu, který vám vydá posudek k dopravní situaci na pozemku při výjezdu na komunikaci.
  • Vyjádření vodohospodářů.
  • Stavební povolení.

Celé administrativní kolečko je na stavbě pravděpodobně to nejnáročnější. Na všechno ostatní jsme tu my. AutoMax Group vám pomůže nejen se samotnou stavbou, ale zajistí vám také kompletní servis včetně technické a marketingové podpory.

Jdete do toho? Kontaktujte nás!


Konzultace s AutoMax Group – jistota správného pozemku a pohodového provozu

Máte pozemek pro stavbu myčky pro nákladní vozidla, ale chcete mít jistotu, že je vše opravdu tak jak být má, aby v procesu stavby nedošlo k nepříjemnému překvapení? Kontaktujte našeho obchodního zástupce, který si pozemek prohlédne a řekne vám, jestli je pro mycí linku pro náklaďáky vhodný a samozřejmě vám udělá i cenovou nabídku.

Potřebujete poradit nebo zaslat cenovou kalkulaci?

Kontaktujte nás