Jak udržovat a čistit mosazné lampy?

Autochemie

Mosazné lampy mohou časem ztratit svůj lesk a získat matný vzhled, což je typické pro mnoho kovů, včetně zlata. Avšak čištění a obnovení jejich původního vzhledu je snadné, pokud máte k dispozici správný čisticí prostředek a lešticí hadřík na mosaz. Udržování a čištění mosazných a pozlacených lamp nebo jiných předmětů není složité a lze k tomu využít běžné domácí prostředky.

Příprava před čištěním

Před zahájením čištění mosazných předmětů je důležité zjistit, zda jsou vyrobeny z čisté mosazi, pokryty čistým zlatem nebo zda se jedná o slitinu s jinými kovy. Magnet může být užitečným nástrojem pro ověření, protože pravá mosaz a zlato nejsou magnetické. Pokud jsou předměty pokovené, můžete je vyčistit pomocí teplé mýdlové vody. Při leštění nebo intenzivním drhnutí je důležité postupovat opatrně, abyste neodstranili pokovení a nezpůsobili, že předměty ztratí svůj lesk a stanou se matnými.

Potřebné věci:

  • Čistič na mosaz (nepovinné)
  • Leštěnka na mosaz (nepovinné)
  • WD-40 Multi-use product
  • Teplá voda s mýdlem a hadřík
  • Starý zubní kartáček nebo čisticí kartáček na čištění mezer
  • Čistý hadřík na vysušení
Krok 1: Čištění mosazné lampy

Nejprve si připravte mírný roztok teplé vody a tekutého mýdla v misce. Následně vezměte čistící hadřík a důkladně otírejte všechny povrchy mosazné lampy. Pro účinné čištění štěrbin můžete využít starý zubní kartáček nebo jiný čistící kartáček. Pokud se na lampě nacházejí odolné skvrny nebo znečištění, můžete zkusit použít speciální čistič pro mosaz.

V případě, že je mosazná lampa pokryta lakem, čištění teplou mýdlovou vodou se nedoporučuje. Je-li lampa značně zašlá, může být nutné nejprve odstranit lak pomocí odstraňovače laku. Před použitím odstraňovače laku se vždy řiďte pokyny výrobce a postupujte s opatrností.


wd40 mosaz


wd-40 a mosaz



Krok 2: Sušení mosazné lampy

Aby se zabránilo vzniku vodních skvrn, které by mohly vést ke korozi, je důležité zajistit, že je lampa zcela suchá. Použijte čistý, suchý hadřík a důkladně osušte lampu.

Krok 3: Leštění lampy

Pro obnovení lesku lampy můžete použít víceúčelový přípravek, jako je WD-40 Multi-Use-Product. Nastříkejte malé množství přípravku na hadřík a poté lampu vyleštěte kruhovými pohyby. Tento způsob dodá povrchu nádherný lesk a zároveň ho ochrání před prachem a korozí. Alternativně můžete použít lešticí pastu na mosaz. Pravidelným čištěním a leštěním zajistíte, že vaše mosazné a pozlacené lampy budou dlouho zářit a zamezíte tak hromadění nečistot, prachu a skvrn na jejich povrchu. Na co si dát pozor

Při čištění a leštění mosazných lamp je důležité dbát na několik preventivních opatření. Vyhněte se použití abrazivních čisticích utěrek. Rovněž byste neměli používat ocelovou vlnu nebo kartáče s kovovými štětinami, které by mohly na povrchu lampy způsobit škrábance. Místo toho se doporučuje používat jemné hadříky nebo speciální čistící kartáčky určené pro mosazné předměty.

Prevence zašlého vzhledu a matnosti mosazných předmětů

Před aplikací čistícího prostředku můžete na povrch pozlacených a mosazných předmětů nanést tenkou vrstvu minerálního oleje, lněného oleje nebo víceúčelového přípravku WD-40 Multi-Use-Product, což pomáhá předcházet matnému a zašlému povrchu. Dále je důležité minimalizovat kontakt rukou s těmito předměty, jelikož mastnota z rukou může urychlit proces špinění a zkrátit životnost.

S těmito tipy a triky můžete snadno vyčistit a vyleštit všechny své pozlacené a mosazné předměty, včetně lamp, aby opět vypadaly jako nové.