Jak vybrat tepovač koberců

Úklidová technika

Tepovač koberců je nutnost v každém podniku, který využívá koberce. Tedy alespoň v případě, že nechcete platit za pravidelné hloubkové čištění externím úklidovým agenturám. Jak vybrat tepovač, který vám ušetří peníze i čas?

Jak vybrat extraktor na čalounění a koberce

Tepovač koberců (extraktor, tepovací vysavač, multifunkční vysavač – zkrátka stroj na mokré a hloubkové čištění koberců a čalounění) nasává mokré i suché nečistoty, ale především hloubkově čistí koberce i čalounění pomocí tzv. extrakční metody. Ta rozpouští špínu a nečistoty nejen na povrchu a ve spodních vrstvách čalounění, do kterých se nedostane ani vysavač s tím nejvyšší sacím výkonem. 

Na co se při výběru tepovače koberců zaměřit?

Před samotným výběrem je důležité zvážit, kde budete extraktor používat. Od toho se odvíjí velikost tepovače (potažmo jeho sběrné nádoby).

Pokud potřebujete čistit menší prostory nebo povrchy jako jsou např. menší koberce v domácnosti, čalouněné sedačky aut v autopůjčovně nebo v mycím centru, bude vám stačit tepovač s menší nádobou.

Menší extraktory mají obvykle objem nádoby na vodu kolem 10 litrů a jsou naprosto ideální do malých provozoven, kde není dostatek prostoru na skladování velkých strojů a současně je pro ně větší objem zbytečný.

Dalším důležitými parametry jsou:

  • Sací výkon, který ovlivňuje výkonnost tepovače.
  • Výkon čerpadla. Podle toho poznáte, pod jakým tlakem extraktor vstřikuje vodu s čistícím roztokem do čištěných povrchů – čím větší výkon čerpadla, tím efektivnější a hloubkovější je výsledné čištění.
  • Hlučnost, která je důležitá především v případě, že úklid probíhá v době, kdy by mohl rušit zaměstnance či návštěvníky.
  • Možnosti čištění. Tepovače můžete vybírat s mokrým, suchým a kombinovaným čištěním. Profesionální extraktory však obvykle nabízejí nejlepší volbu, kterou je kombinované čištění – u tepovače nemá příliš velký smysl o jiné možnosti ani přemýšlet.

Velikost nádrží

Jedním z nejdůležitějších parametrů je velikost. Příliš velký nebo naopak příliš malý extraktor skončí akorát zasunutý v hromadě nepoužívaných „krámů” protože práce s ním bude příliš frustrující. Jak vybrat tepovač koberců podle velikosti?

Jak vybrat extraktor podle velikosti – základní tipy

Velikost extraktorů se různí. Můžete pořídit extraktor s objemem od 2 až do 100 litrů – a rozhodně se nedá říct, že by platilo „čím větší, tím lepší”. 

  • Extraktor do 10 litrů se hodí na čištění nábytku, gaučů, autosedaček nebo malých dekorativních koberců nebo autokoberců.
  • Ve středních kancelářích a maloobchodních prodejnách vám bude skvěle sloužit tepovač koberců s objemem 10 až 30 litrů.
  • Větší tepovače (obvykle s objemem 30-70 litrů) jsou pak vhodné do hotelů a větších provozoven, případně do automyček a servisů, ve kterých se denně čistí desítky automobilových interiérů.

Extraktor na autosedačky i malé koberce

Skvělou volbou do menších provozoven nebo do míst, kde je nutné čistit menší množství povrchů je profesionální tepovač koberců Jupiter S objemem 6,5 litrů se jedná o skladný a praktický extraktor, který udělá skvělou službu při čištění čalouněných sedaček na recepcích, menších dekoračních koberců, autosedaček a dalších čalouněných povrchů.

Extraktor do menších kanceláří, prodejen i domácností

Do menších kancelářích nebo penzionů je ideální volba tepovač Sabrina, který je při objemu 14 litrů stále velmi skladný a snadno se s ním manipuluje – můžete ho pohodlně používat například i v několikapatrových budovách či na schodištích, aniž by manipulace s ním působila úklidovým pracovníkům frustraci. Velkou výhodou extraktoru Sabrina je také rychlé schnutí čištěných povrchů. Vzhledem ke 14 litrovému objemu se jedná o kousek vhodný nejen do komerčních prostor, ale může vám pohodlně sloužit i v domácnosti.

Podobné parametry má také tepovač Costellation IR od Lavoru, který je ideální volbou do menších až středních kanceláří.

Extraktor do velkých provozů

Hledáte tepovač do větších provozoven? Pak budete vybírat z extraktorů s objemem od 30 litrů více.

Do této kategorie spadá například GS 2/62 EXT GARAGE s objemem 62 litrů. Konkrétně tento model je navržen do autoservisů a automyček, protože se skvěle hodí na čištění automobilových interiérů.

Do kanceláří a středních hotelů je ideální volbou Solaris IF03 s objemem nádoby na vodu 48 litrů.

Sací výkon a výkon čerpadla

Sací výkon (potažmo příkon) tepovače ovlivňuje jeho kvalitu a to, jakou práci zvládne odvést. Pro úklid v profesionálních provozech byste měli vždy sáhnout po tepovači s minimálním příkonem 2000 W (což odpovídá výkonu cca 500 W). Sací výkon ovlivňuje nejen samotnou kvalitu čištění, ale také rychlost schnutí povrchů. Čím vyšší sací výkon extraktor má, tím důkladněji se z povrchu vysaje voda a čisticí prostředek.

Dalším důležitým parametrem, na který byste se měli při výběru zaměřit, je výkon čerpadla, který zjistíte podle průtoku vody za minutu a tlaku. Čím výkonnější je čerpadlo, tím do větší hloubky povrchu se voda dostane.

Další parametry, nad kterými se při výběru tepovače zamyslet

Výběr správného extraktoru závisí na mnoha proměnných. Bude se s tepovačem uklízet během pracovní doby, kdy by mohl rušit vaše zaměstnance, klienty nebo návštěvníky? V takovém případě byste se měli zaměřit na jeho hlučnost. Čím méně dB, tím tišší provoz a tím spokojenější celé okolí – včetně samotného pracovníka úklidu.

Některé extraktory se ani tak nehodí na čištění interiérů kanceláří a domácností, ale jsou spíše určené na čištění automobilů. Například Windy IE Foam, který je skvělý mimo čištění interiérů také na předčištění karoserie i motoru. Nebo zmíněný GS 2/62 EXT GARAGE, který se mmj. vyznačuje také extrémní odolností proti chemikáliím.

Tepovače se od sebe liší také funkcemi, jako je například LED panel, možnost zpětného chodu, nástavce pro mytí oken, možnost volby různých čistících programů atd.´

Proč pořizovat tepovač koberců?

Pořád nevíte, jestli se vám extraktor vyplatí? Máme pro vás pár důvodů, které stojí za zamyšlení.

Jednoslovná odpověď na otázku „proč pořizovat tepovač koberců” je jednoduchá: úspory.

Pokud máte v kanceláři nebo provozovně koberce, pravidelné hloubkové čištění je nutností. Na tuto práci si samozřejmě můžete objednat externí agenturu, ale (v závislosti na rozloze vašeho podniku) velmi brzy oproti vlastnímu tepovači za čištění koberců zaplatíte tisíce a časem klidně i desetitisíce korun navíc.

Hloubkové čištění koberců je v běžném provozu potřeba provést přibližně jednou za rok až rok a půl. Ve velmi vytěžovaných prostorách, jako jsou například hotely, je vhodné koberce tepovat klidně i jednou za půl roku.

V hotelích je dále nutné také hloubkově čistit matrace, v kancelářích čalouněné gauče, v autopůjčovnách autosedačky... A cena za úklid se načítá.

S tepovačem koberců se všech nečistot zbavíte snadno, rychle, levně a kdykoliv se vám to hodí.

Investice do extraktoru se vám vrátí už během prvních použití.

Nevíte si rady s výběrem úklidové techniky?

Kontaktujte nás