Jak vyřešit drobný defekt pneumatik?

Autochemie

Už se vám to někdy stalo? Píchlá pneumatika nejčastěji v tu nejnevhodnější dobu! Této situaci se dá předcházet, ale jen částečně. Nejdůležitější je pravidelná kontrola pneumatik, především, když se vydáváme na nějakou delší cestu. Zejména v létě bychom měli svou pozornost na obutí našeho vozu zaměřit pozornost. Ve vysokých letních teplotách nastávají největší teplotní rozdíly venkovní teploty a tlaku v pneumatikách.

Jak předcházet defektu pneumatik

Riziko defektu se zvyšuje i se stářím obutí a jeho opotřebením. Jak se tedy starat o pneumatiky?

  • Vyvarujeme se jízdě na podhuštěných kolech a pravidelně kontrolujeme tlak v pneumatikách.
  • Snažíme se vyvarovat jízdě na nekvalitním povrchu vozovky, tady je to trochu oříšek.
  • Čas od času zkontrolujeme stav plášťů – stáří, míra opotřebení…
  • Snažíme se parkovat opatrně a nenajíždět na obrubníky, každé drobné poškození zvyšuje riziko defektu.
  • Nepřetěžujeme zbytečně vůz.

Důležitá je také životnost pneumatik. Na té se výrobci úplně neshodnou, ale v průměru se uvádí 5 let, záleží na okolnostech. Po této době používání už se nelze spolehnout na vlastnosti materiálu. Někteří výrobci uvádí rozmezí ujetých kilometrů, něco mezi 50 000 - 100 000 km. Výdrž ovlivňuje styl jízdy, povrch silnic, zatíženost pneumatik, ale také to zda je vůz garážovaný nebo ne.

A když se to nepovede?

Když už při jízdě zjistíme, že je s pneumatikou něco v nepořádku, zastavíme na bezpečném místě. Jízda s defektem může být nejen nebezpečná, ale také může pneumatiku nenávratně zničit.

Co dělat, když píchneme?

  • Zastavíme ideálně na rovném a bezpečném úseku vozovky.
  • Zapneme výstražná světla a zatáhneme ruční brzdu.
  • Oblečeme si reflexní vestu a postavíme za vůz výstražný trojúhelník, vše je součástí povinné výbavy auta. Trojúhelník postavíme na viditelném místě, na silnici nejméně 50 m za vozem, na dálnici nejméně 100 m za vozidlem. Předcházíme tak nebezpečí kolize.

A pak jdeme na to. Máme několik možností. Můžeme zavolat asistenční službu a čekat, nebo se pustit do výměny pneumatiky sami, třetí možností je použití sady na opravu pneumatik.

Výměna pneumatiky

Kdo si troufne, umí a hlavně vozí ve svém voze rezervu, může se pustit do výměny. Jde o jednu z nejšpinavějších prací, ale co se dá dělat. Pokud je totiž defekt větší než 6 mm nic jiného nám ani nezbývá.

Po výměně bychom měli zkontrolovat tlak v pneumatice, protože co si budeme povídat, rezervu často vozíme v autě leta. Také následnou jízdu bychom měli přizpůsobit náhradní pneumatice. Někteří řidiči vozí dojezdové kolo, jiní plnohodnotné, ale rozhodně ne zimní a letní zároveň.

Sada na opravu pneumatik

Při drobném defektu nám pomůže sada na opravu pneumatik. Tu řidiči stále častěji vozí ve svém vozu, je to levná alternativa, která nám ušetří čas i nervy. V nabídce je Coyote oprava pneu ve velikosti 300 ml a 500 ml. Použití není nijak složité, mrkněte na naše video


Nezapomínejme na to, že se jedná o provizorní opravu pouze na dojezd. Sada Coyote oprava pneu je vhodná na všechny typy pneumatik velikosti 165 x 14“ a větší. Opravíme s ní jak pneumatiku auta, tak motocyklu nebo jízdního kola.

Je-li to možné, odstraníme předmět, který pneumatiku propíchnul. Pneumatiku vypustíme, očistíme ventilek a přišroubujeme na něj hadičku od nádoby. V zimě zahřejeme nádobku alespoň na 10 ˚C. Při aplikaci musí být nádoba dnem vzhůru. Stlačením uvolníme do pneumatiky obsah latexové pěny.

Následně zavřeme ventilek a můžeme jet. Doporučujeme prvních 5-10 km plynulou jízdu o maximální rychlosti 50-60 km/h tak, aby se pěna rovnoměrně rozprostřela a vyplnila místo defektu.

Naše první jízda by měla směřovat do pneuservisu, kde nám defekt opraví. Pamatujte na to, že oprava pneumatiky sadou na opravy je jen dočasná a rozhodně nedoporučujeme dlouhou jízdu s takto opravenou pneumatikou.

A když už si budete pořizovat Coyote oprava pneu, nezapomeňte si koupit i Coyote Ubrousky na ruce. Určitě se vám v autě budou hodit, nejen při opravě pneumatik.

Přejeme vám bezpečnou jízdu. S Coyotem po ruce je to easy!