Povinná výbava motoristů v roce 2022

Ani letos se povinná výbava automobilů nezměnila. Ale opakování je matka moudrosti, tak se pojďme podívat, co všechno bychom měli v automobilu vozit. Ať nás nepřekvapí nečekaná kontrola a nemusíme platit pokutu. Ta se totiž může vyšplhat i na pár tisíc.

Povinná výbava auta

Povinnou výbavu vozidla určuje zákon prostřednictvím vyhlášky č. 206/2018 Sb. o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

Do povinné výbavy patří:

  • autolékárnička,
  • výstražný trojúhelník,
  • reflexní vesta pro řidiče,
  • sada na opravu pneumatik nebo rezervní kolo, klíč na kola a hever.

Autolékárnička

Motolékarničkou musí být vybaveni všichni řidiči motorových vozidel kategorie L, jsou to řidiči motorek, čtyřkolek a trojkolek s výjimkou řidičů mopedu nebo motokola. Takže milí motorkáři, ve vaší motolékárničce musíte vozit hotový obvaz s jedním polštářkem, obvaz se dvěma polštářky, pryžové škrtící obinadlo a latexové rukavice v chirurgickém obalu.

Řidiči automobilů toho mají více. Autolékárnička musí obsahovat:

  • hotový obvaz s polštářkem,
  • hotový obvaz se 2 polštářky,
  • cívku hladké náplasti,
  • škrtící obinadlo,
  • pryžové (latexové) rukavice,
  • izotermickou fólii (min. rozměr 200 × 140 cm),
  • nůžky.

Počet kusů ve vybavení autolékárničky se liší od její velikosti, tu také určuje legislativa. Jsou tři různé velikosti lékárniček do auta: velikost I – pro osobní automobily, dodávky a nákladní vozy; velikost II – pro vozidla pro přepravu maximálně 80 cestujících; velikost III – pro vozidla pro přepravu více než 80 cestujících.

Expirační doba autolékárniček je běžně 4 roky a řidiči po uplynutí této doby nemusí měnit celou lékárničku, pokud jsou její součásti neporušené nebo jinak neznehodnocené.

Výstražný trojúhelník

Další položkou povinné výbavy je výstražný trojúhelník. Ten použijeme samozřejmě v případě autonehody, ale také v situaci, kdy odstavíme automobil v případě poruchy. Na silnici jej umisťujeme alespoň 50 m od vozidla, na dálnici alespoň 100 m od překážky.

Reflexní vesta

I když je v povinné výbavě reflexní vesta pouze pro řidiče, doporučení zní: Reflexní vesta pro celou posádku auta! Vesty musí odpovídat normám ČSN EN 471 nebo EN ISO 20471:2013. A nezapomínejte, že vestu máme mít vždy po ruce. V nebezpečné situaci už bychom v ní měli z auta vycházet, takže v kufru nám je na nic.

Sada na opravu pneumatik nebo rezervní kolo

Z této povinnosti jsou vyjmuti řidiči, kteří mají vozidla s pneumatikami, které umožňují nouzový dojezd, indikují defekt. Také automobili s prostředky pro bezmontážní opravu umožňující dojezd a se zajištěnou asistenční službou pro výměnu pneumatiky.

Další doporučená výbava

Kromě povinné výbavy se určitě vyplatí v autě vozit hasicí přístroj, reflexní vesty i pro spolujezdce, tažné lano, startovací kabely, v zimě škrabku se smetáčkem, baterku nebo svítilnu a deku. A po párty se hodí i alkohol tester. I když to už není v povinné výbavě, tak formulář záznamu o dopravní nehodě je vždy fajn mít po ruce.

A samozřejmě nesmíme zapomenout na papíry! Vždy s sebou musíme mít řidičský průkaz, malý techničák a zelenou kartu, tedy doklad o povinném ručení.

Pokud vyjíždíte do zahraničí, tak si vždy zjistěte, co daná zem požaduje. Vyhlášky se v různých zemích liší.

Přejeme vám příjemnou a bezpečnou jízdu! Veškerou povinnou výbavu najdete v našem e-shopu.