Přísady do nafty chrání motor a řidičům šetří peníze – jak vybrat ty pravé?

Autochemie

Chcete se co nejdéle vyhnout návštěvě servisu s poruchou motoru a o svého diesla pečovat co nejpečlivěji? Nebo vás čeká kontrola emisí se starším vozem a chcete mít jistotu dobrých výsledků? K tomu všemu mohou sloužit přísady do nafty, které chrání motor a současně snižují jeho spotřebu i emise. Proč a jak aditiva používat? 

Co jsou přísady do nafty a proč je nepodceňovat?

Aditiva nebo také přísady do nafty zlepšují vlastnosti dieselových motorů a současně redukují negativa, se kterými se mohou řidiči nafťáků potýkat. Pročišťují, promazávají a také chrání motor před korozí a snižují nepříznivý dopad biosložek v naftě.

Delší životnost a dlouhodobé úspory

Poruchy motoru u dieselů často vznikají kvůli tvorbě usazenin v palivovém prostoru. K tomu dochází přirozeně vlivem spalování nafty a přidaná biosložka může jejich tvorbu urychlovat. Přísady do nafty toto riziko snižují a prodlužují životnost motoru.

Přísady do nafty řidičům z dlouhodobého hlediska přináší zásadní úspory. Přestože si za aditiva musíte připlatit, vyjdou vás mnohem levněji než opravy, které by vás bez kvalitní péče o motor čekaly.

Aditiva chrání motor před působením mrazů

Už se vám stalo, že vám v zimě odmítl diesel nastartovat? Na vině jsou parafíny, krystalky, které se vlivem mrazu tvoří v naftě. Parafíny pro motor nepředstavují velké riziko, protože se zachytávají ve filtru. Ten se však po čase ucpe. Kvůli tomu se do motoru nedostane ani nafta a auto nestartuje. To se může stát nejen ve velkých mrazech, ale i v teplotách relativně nízko pod nulou.

Pokud chcete tomuto problému předejít, stačí použít zimní přísady do nafty, které kromě ostatních funkcí pro ochranu motoru zabraňují tvorbě parafínů.

Jak vybrat přísady do nafty

V první řadě je důležité říci, že se přísady do nafty dělí na zimní a letní.

Letní aditiva motor čistí a chrání ho proti korozi a usazeninám. Zimní aditiva navíc chrání naftu před působením mrazu.

Kromě ročního období jsou ale i další specifikace, na které je dobré se při výběru přísad zaměřit. Jedná se především o jejich kvalitu. Na trhu existují výrobci, kteří slibují nemožné. Takovým lákavým reklamám se určitě vyhněte. Místo toho sáhněte po aditivech od ověřených výrobců. Na našem e-shopu nabízíme pouze nejkvalitnější aditiva značek VIF, STP nebo COYOTE, které nabízejí špičkovou kvalitu a ochranu.

Stačí si už jen vybrat, k jakému účelu aditiva potřebujete.

  • Multifunkční přísada Super Diesel Aditiv od VIF nabízí vše, co motor vašeho nafťáka potřebuje. Udržuje vstřikovací trysky v čistotě, chrání palivové čerpadlo před opotřebením, prodlužuje životnost motoru a udržuje nízkou spotřebu paliva. To samé platí i pro zimní multifunkční aditivum, které navíc chrání před působením mrazů.
  • Za pozornost stojí také přípravek do nafty od STP, který motor skvěle chrání před vznikem nánosů ve vstřikovacích tryskách.
  • Čeká vás emisní kontrola a trochu se strachujete, jak to dopadne? Přísada pro snížení emisí od STP čistí všechny části motorů, které mohou vést ke zvyšování emisí. Jedná se tak o skvělou volbu nejen pro životní prostředí, ale také jako prevence před kontrolou (nejen) u starších dieselů.
  • Pro auta se systémem start-stop doporučujeme čistič naftových motorů start-stop, který snižuje spotřebu i emise.

Jak dávkovat přísady do nafty

U aditiv je správné dávkování opravdu důležité. Pokud použijeme přísady moc, zbytečně spalujeme peníze. Poučka „víc je víc” u přísad do nafty určitě neplatí. To samé však platí i v opačném případě. Příliš malé množství aditiv nemá vůbec žádný, nebo jen minimální efekt.

Co je ale „tak akorát”? Ve většině případů platí, že byste měli používat množství doporučené výrobcem, ale i v tomto případě výjimka potvrzuje pravidlo. Pokud například teploty klesnou extrémně pod nulu (minus 20 stupňů a více), může být u některých zimních aditiv vhodné koncentraci zvýšit. Pokud tedy nepoužíváte například Coyote Diesel Winter Additive, který je na extrémní teploty dělaný.

Jsou aditiva do nafty potřeba opravdu vždy?

V kvalitní naftě dnes již aditiva často bývají, ale nemusí být tak účinná, jako když je řidič vybírá a dávkuje sám. Proto je vhodné motor jednou za čas pročistit vlastnoručně přidaným aditivem i v případě, že tankujete pouze prémiovou naftu.

Chraňte svého diesla a ušetřete.