Přísady do paliva pomůžou zajistit vyšší výkon a nižší spotřebu

Autochemie

Pro co nejdelší udržení výkonu vašeho vozu jsou přídatné látky do paliva výbornou investicí. Palivový systém se běžným provozem opotřebovává a zanáší. Neřešené usazeniny můžou způsobit vážné problémy s kondicí vašeho vozu, kterým je lepší předcházet. Jak na to s pomocí palivových aditiv si přečtěte v článku.

Přídatné látky do paliva upravují a zlepšují jeho vlastnosti. Motor vašeho vozu si díky tomu udrží plný výkon delší dobu a dokážete také odstranit nebo oddálit některé problémy s motorem. Aditiva působí také na snížení spotřeby paliva, zpravidla se uvádí údaj mezi 5-7 %. Nezanedbatelným přínosem je také minimalizace hlučnosti motoru a prodloužení životnosti motorových částí. Působí také proti korozi, která může způsobit zanesení vstřikovacích trysek.

Proč bojovat proti usazeninám

Usazeniny mají negativní vliv na celou palivovou soustavu. Obecně jsou problematické v těchto oblastech:

  • Snižují výkon motoru
  • Zvyšují hlučnost motoru
  • Zvyšují emise
  • Zvyšují spotřebu
  • Zhoršují spalování

Dlouhodobé usazeniny komplikují správnou funkci všech částí palivové soustavy.

Vstřikovače paliva jsou relativně drahá součástka, která ale není náchylná k poruchám. Citlivá je právě na usazeniny, které ji ucpávají. Vzhledem k tomu, že vstřikovače mají přímý vliv na výkon motoru, vyplatí se věnovat jim péči a usazeniny odstraňovat.

Sací ventil umožňuje nasátí vzduchu s palivem do spalovacího prostoru. Pokud je zanesený usazeninami proudění směsi vzduchu a paliva může být omezené. Palivo se také může na usazeninách zachytávat a nedostane se tak do spalovací komory ve správný čas. Výkon motoru je pak nižší.

Ve spalovací komoře dochází ke spalování směsi paliva se vzduchem. Při zanesení usazeninami hrozí nedostatečná komprese vzduchu a paliva a nedokonalý přenos tepla. Vysoká teplota sebou nese riziko samovznícení a nežádoucí klepání motoru.

Písty jsou nejexponovanější součástí motoru, jsou vystavovány vysoké teplotě i tlaku. Jejich funkcí je stlačování směsi paliva a vzduchu před zapálením. Při vysoké koncentraci usazenin písty nefungují ideálně a to má přímý vliv na výkon motoru i jízdní vlastnosti.

Všechny tyto obtíže můžete snadno eliminovat nebo jim předejít použitím aditiv do paliva.

Přídatné látky podle typu paliva

Aditiva jsou různá podle typu motoru a paliva. Buď se přidávají do nafty nebo do benzínu. Přídatné látky do nafty se dále dělí na zimní a letní, protože nafta narozdíl od benzínu v nízkých teplotách tuhne.

Aditiva do benzínu

Základní aditiva by měla být do benzínu přidána na čerpacích stanicích. Na to se však nelze zcela spolehnout, výhodnější cestou je pro vás doplňování aditiv, které provedete sami. Aditiva zajistí účinnější spalování a vyrovnají alespoň částečně negativní působení bio složek, které jsou do benzínu přidávány. Motor je nejvíc namáhaný v městském provozu a v takových podmínkách se také tvoří největší množství usazenin. Ty pak způsobují vynechávání i zhasnutí motoru, nebo nepříjemné klepání.

Přídatné látky do benzínu vyberte podle potíží, které potřebujete řešit, nebo kterým se snažíte předejít. Široké spektrum aditiv je k dispozic v našem e-shopu.

Benzín sice při nízkých teplotách netuhne, i tak je ale možné v zimě použít stabilizátor paliva pro udržení nejlepšího výkonu motoru. Vyzkoušejte Zimní přísadu do benzínu s odstraněním vody.

Přípravek do benzínu je prevencí proti usazeninám především na sacích ventilech. Pomůže zachovat výkon motoru.

Čistič vstřikování odstraňuje nečistoty ze vstřikovacích trysek a ventilů. Díky tomu si motor udržuje výkon a spotřeba paliva je nižší.

Čisitič benzínových motorů start-stop využijete při aktivovaném režimu vypínání motoru při zastavení vozu. Sání paliva je díky němu čisté a emise se drží nízko.

Aditivum pro snížení emisí pomáhá rozpouštět usazeniny především na sacích ventilech. Emise jsou díky tomu pod kontrolou.

Aditiva do nafty

Přísady do nafty především zvyšují její cetanové číslo, díky čemuž motor lépe startuje, je tišší a má vyšší výkon. Kromě toho aditiva také snižují emise i spotřebu paliva. Cetanové číslo zvyšují hlavně letní aditiva do nafty. Ty mají také vyšší podíl detergentů, které čistí palivovou soustavu a tím snižují emise.

Zimní aditiva do nafty obsahují depresanty, které snižují bod tuhnutí a zlepšují filtrovatelnost paliva při nízkých teplotách. Motorová nafta obsahuje parafín, který při teplotě nižší než - 8 °C tuhne a zanáší palivový filtr. Použitím zimního aditiva do nafty se vyhnete potížím se zimním startováním dieslových motorů.

Zimní přísada do nafty s Anti-gelem obsahuje přísadu proti rosolovatění nafty a zvyšuje cetanové číslo. Zajistí optimální výkon motoru po celou zimu.

Čistič vstřikování vyčistí trysky a tím zvýší výkon motoru, sníží emise a spotřebu paliva.

Přípravek do nafty působí preventivně proti usazování nečistot v celé palivové soustavě. Motor si díky tomu zachová svůj 100% výkon.

Čistič filtru pevných částic uvolňuje saze z filtru pevných částic především při dlouhém popojíždění v městském provozu na malé obrátky. Prodlužuje životnost motoru, snižuje emise sazí i spotřebu paliva.

Čistič naftových motorů start-stop udržuje systém sání paliva čistý, pomáhá při snižování spotřeby a snižuje emise. Chrání části motoru a pomáhá tak k efektivnějšímu a bezpečnějšímu využití režimu start-stop.

Aditivum pro snížení emisí udržuje v čistotě všechny části motoru, které vedou ke zvyšování emisí. Při měření emisí vás tak nečekají žádné komplikace.

Aditiva do paliva podporují optimální fungování celé palivové soustavy. Díky tomu si váš vůz udrží 100% výkon motoru, získáte kontrolu nad emisemi a ušetříte na účtech za pohonné hmoty. V našem e-shopu najdete aditiva na celé spektrum potíží.