Proč si do auta pořídit polarizační brýle?

Autochemie

Sluníčko nám může za volantem pěkně zatopit. Znáte ty situace, kdy najednou nic proti slunci nevidíte? Stahujeme stínítko a saháme po slunečních brýlích. A proč mít v autě po ruce zrovna polarizační brýle? Odpověď je jednoduchá, protože zrak při řízení hraje důležitou roli. U slunečních brýlí za volantem nejde o módu, ale hlavně o bezpečnost.

Lepší výhled při nepříznivých podmínkách

Když si vybereme správné sluneční brýle, snížíme riziko při řízení. Brýle s polarizačním filtrem zredukují odražené paprsky světla a díky nim vidíme jasně a zřetelně bez oslnivých odlesků. Sníží odraz ostrého slunce, které se zrcadlí od silnice nebo protijedoucích aut.

Co ty polarizační brýle tedy umí? Především filtrují UVA, UVB a UVC záření, na 100 % chrání oči před sluncem a brání nežádoucí odlesky. To vše zvyšuje koncentraci a bezpečnost za volantem a snižuje únavu očí. Brýle také zvýrazňuji přirozenost barev.

Důležité je upozornit, že některé polarizační brýle mohou odfiltrovávat head-up displej a některé další displeje v našem voze. Proto si je vždy vyzkoušejte před první jízdou, abyste nebyli překvapeni.


Jak si polarizační brýle vybrat? 

Polarizační brýle

Tak především nejde o módu, ale o funkčnost. Nicméně Coyote má ve své nabídce velké množství slunečních brýlí, které vypadají dobře.

Za volant si vybíráme sluneční brýle s většími skly, protože ta malá nedostatečně pokrývají naše zorné pole. Nejvhodnější jsou hnědá nebo šedá skla, která nezkreslují barvy ani vzdálenost a vykreslují přesně detaily. Modrá a růžová skla si nechte na parádu, ty totiž snižují vnímání zelené a červené barvy, a to se při řízení zrovna nehodí. Žlutá a oranžová skla zlepšují kontrast, ale ty si nechte spíš na sport.

Polarizační brýle bychom měli nakupovat na místech k tomu určených, třeba na našem e-shopu, určitě ne na tržnici. Rozhodně to není žádná velká investice.