První pomoc při dopravní nehodě

Autochemie

Řidiči motorových vozidel patří mezi nejčastější viníky dopravních nehod. V pořadí jsou těsně následovaní domácími zvířaty i divokou zvěří, řidiči nemotorových vozidel a chodci. Řidiči motorových vozidel způsobují nehody hlavně ze tří důvodů:

  • Nevěnují řízení dostatečnou pozornost
  • Otáčejí se nebo couvají na nesprávném nebo špatným způsobem
  • Nepřizpůsobí rychlost stavu silnice a situaci na ní

Zatímco špatné couvání nebo otáčení způsobí většinou jenom menší ťukance a žádná zranění, ostatní příčiny dopravních nehod mohou způsobit větší kolize s horšími následky. Podle lékařů však už náraz v rychlosti 30 km/h může způsobit závažná zranění. Dopravních nehod se v České republice stane denně průměrně 260. I jako pouhý svědek dopravní nehody máte zákonnou povinnost zastavit a poskytnout pomoc.

Zajistěte vlastní bezpečnost

U dopravní nehody musíte v první řadě dbát na svou vlastní bezpečnost, vzít si reflexní vestu a reagovat pokud možno klidně. Nejdříve zjistěte, jestli nehrozí požár havarovaného auta, případně ho zajistěte ruční brzdou před nečekaným pohybem. Pak zjišťujte zranění pasažérů. Jestliže situaci vyhodnotíte jako vážnou a přesahující vaše možnosti, volejte pomoc. 155 je číslo na záchranku, 112 na tísňovou linku, nebo využijte aplikaci Záchranka.

Se zraněnými mluvte

Na zraněné vždycky mluvte, zjistíte, jestli a jak reagují, a uklidníte je. Vysvětlujte jim, co děláte a proč. Zranění řešte od nejzávažnějších. Ti, kteří nereagují a nejsou slyšet, bývají v nejhorším stavu.

Drobná zranění

Pokud jsou zranění lehká jako oděrky a šrámy od střepů, využijte lékárničku. Nejdřív si oblékněte rukavice, abyste byli chránění. Drobné oděrky je potřeba vyčistit, odstranit nečistoty nebo střepy. Pokud máte dezinfekci, můžete je vydenzifikovat, ale běžnou součástí autolékárničky není.

Krvácení

V případě většího krvácení využijete hotové obvazy z lékárničky. Menší krvácení stačí zajistit obvazem s polštářkem a fixovat náplastí. Intenzivní krvácení, při kterém krev z rány stále vytéká nebo stříká, vyžaduje rychlou aplikaci tlakového obvazu přímo na ránu. Obvaz nerozmotávejte, celou roličku přiložte na ránu a pevně stlačte. K upevnění použijte náplast z lékárničky nebo jiný obvaz.

Pokud je krvácení opravdu silné, využijete i škrtidlo. Zaškrcujete vždy mezi ránou a srdcem, první otočku škrtidla utahujete zlehka, další už pevně. Škrtidlo z lékárničky je pružné a díky tomu se s ním snadno manipuluje. Pokud ale nemáte čas, využijte cokoliv jiného – šátek, šálu, pásek. Zapamatujte si nebo zapište čas, kdy jste zaškrcení provedli.

Šok

Pokud je pasažér v šoku, nereaguje, je zmatený až apatický, měli byste ho uvést do protišokové polohy – položte ho na záda, nohy musí mít výš než hrudník. A zajistěte mu pět T – teplo, ticho, transport, tekutiny, tišení bolesti. Teplo vám pomůže zajistit termoizolační fólie z lékárničky nebo deka, kabát. Tekutiny používejte pouze ke smáčení rtů, člověk v šoku by neměl pít, ani jíst. Tišení bolesti provádějte pouze uklidňováním zraněného, nedávejte mu žádné léky.

Bezvědomí

Zraněnému, který dýchá, ale je v bezvědomí hrozí zapadnutí jazyka a zadušení. Abyste tomu zabránili, položte ho do zotavovací polohy – na bok s pokrčenou horní nohou i rukou, aby se nemohl samovolně převrátit na záda. Stále kontrolujte dýchání.

Ztráta dechu

Pokud přijdete ke zraněnému, který nedýchá, zkontrolujte dechové cesty. Jestliže jsou volné, okamžitě začněte resuscitovat. Postižený musí ležet na pevném podkladu na zádech, oběma rukama mu stlačujte hrudník v rychlém tempu (100 - 120krát) za minutu do hloubky 5-6 cm. Nebojte se tlaku, nemůžete zraněnému ublížit. Vydržte až do příjezdu záchranky nebo obnovení dechu.

Zlomeniny

Máte-li podezření na zlomeninu, nemusíte končetinu fixovat. Otevřenou zlomeninu, která krvácí, překryjte hotovým obvazem z lékárničky. S kostí nijak nemanipulujte. Zavřenou zlomeninu v ideálním případě nechte být až do příjezdu záchranky. Pomozte zraněnému najít nejméně bolestivou polohu, zabalte ho do izotermické fólie a kontrolujte dýchání a reakce. S menší zlomeninou se nebojte vyrazit za ošetřením sami. Nedávejte zraněnému jíst ani pít, kdyby byla nutná operace, plný žaludek ji komplikuje.

Popáleniny

Dojde-li při nehodě k popáleninám, je potřeba je zchladit. Ideální je mírný proud studené vody, ale tady už záleží na podmínkách, které jsou kolem vás. Nikdy nepoužívejte led, poranění tkáně by ještě zhoršil. Při rozsáhlejších popáleninách se doporučuje chlazení nejcitlivějších částí těla – hlavy, krku, rukou, genitálií.

Kdo je připraven, nebývá překvapen

Všichni doufáme v cesty bez nehod, statistiky jsou ale neúprosné. Pravděpodobnost, že dopravní nehodu potkáte jako účastník nebo jako svědek, je relativně vysoká. Když už se k ní dostanete, je dobré vědět, jak reagovat a jak ji řešit. Návaly paniky v krizi jsou někdy velmi silné, ale když jste připraveni a znáte postup, je snazší reagovat rychle a správně.