Víte, jak ochránit vaše auto proti kunám?

Autochemie

Roztomilé zvířátko, nebo škůdce, který dovede během pár chvilek napáchat škody za tisíce korun? Většina řidičů, obyvatelů rodinných domů i chatařů má jasno. Kuna je záškodník, kterého je nutné vypudit. Jak na to?

Zákaz lovení a hubení kun platí v Česku většinu roku

Hubení kun je často hledané spojení, které ale v žádném případě nepřichází do úvahy. Kuna je v Česku chráněné zvíře. Nejen, že se od března do listopadu nesmí zabíjet, ale ani lovit do odchytových pastí. Během ostatních měsíců můžete kunu odlovit a přemístit dále od vašeho pozemku, ale ani v tomto období ji nesmíte zabít (výjimku mají pouze myslivci s povolením k lovu v dané honitbě).

Pokusy kunu otrávit podomácku jsou nejen nelegální, ale také nebezpečné. Kuna je poměrně chytré zvíře a nástrahám se dovede vyhnout. To samé ale nemusí platit o domácích a hospodářských zvířatech, která se mohou nástrahou otrávit místo kuny.

Co máte teda jako řidič dělat, když chcete své auto před škůdci ochránit a nedostat se přitom do problémů?

Řešení je poměrně snadné. Udělejte prostředí svého auta pro kunu nepříjemné!

Proč kunu motorový prostor auta tak láká a co všechno v něm může napáchat?

Kuna pro auto představuje nebezpečí především během chladnějších večerů. Právě tehdy je pro ni zbytkové teplo motoru v podstatě neodolatelné. Kuna v něm nachází bezpečné, a především teplé útočiště, ve kterém se může v klidu vyspat, a ještě si pochutnat na kabelech. Auto je pro kunu vlastně takový hotel s plnou penzí. A jakmile se do něj zvířátko jednou dostane, během pár chvil zvládne napáchat škody, jejichž opravy vás mohou vyjít až na desetitisíce korun.

Co všechno zvládne kuna v motoru napáchat?

Kabely a dráty jsou pro kunu přímo neodolatelnou pochoutkou. Nejoblíbenější jsou pro ni kabely od zapalování, ale lahůdkou je také elektroinstalace. Na té kuny láká především tepelná a hluková izolace kapoty a bužírka na ochranu kabelů. Okousané dráty mají pro auto samozřejmě katastrofické následky. Noční řádění kuny může snadno vést k tomu, že ráno auto nenastartujete, a nezbyde vám nic jiného než zavolat odtah do nejbližšího servisu.

Dnes už naštěstí existují spolehlivé způsoby, jak kunu od ubytování v automobilu odradit.

Jak kunu od návštěvy vašeho vozu odradit?

Otázku „jak se zbavit kuny” řešili lidi už dávno předtím, než na cesty vyjelo první auto. Není tak divu, že na internetu můžete najít hromady babských rad, jak kunu odradit.

Fungují na kuny staré dobré „babské rady”?

Kuna se bojí lidí, proto mezi takové „zaručené babské rady” patří rozprostření sáčků s lidskými vlasy v blízkosti motoru, který potřebujete ochránit. Kdybyste snad vlasů neměli dostatek, můžete na základě lidové moudrosti použít také psí nebo kočičí chlupy.

To má však dvě úskalí. Sehnat dostatek vlasů (nebo chlupů) je jedna věc. Druhá je ta, že podobné triky kunu odradí jen na chvíli. Pokud to chcete přece jen zkusit, můžete zabalit chomáč vlasů do ponožky a dát ho poblíž motorového prostoru (ale pozor na vzplanutí, sáček musí být dost daleko od horkých částí). To, že bude tento plán fungovat, rozhodně nezaručujeme.

Co ale na druhou stranu funguje opravdu spolehlivě je trus velkých šelem. Otázkou však zůstává, jestli aplikace tohoto řešení neodpudí i vás.

anti-marten

Dejte raději na moderní řešení v podobě spreje

Nejlepší řešení, které se nabízí, je moderní a profesionální sprej proti kunám a dalším hlodavcům i škůdcům (kromě kun odpuzuje např. potkany nebo dokonce kočky, které také dovedou napáchat pěkné dopuštění).

Sprej funguje podobně jako šelmí trus. Škůdce spolehlivě odradí, ale přitom v autě nezanechá zápach, který by odradil i vás.

Výhodou spreje od COYOTE je také jeho odolnost proti teplotám a povětrnostním vlivům. Ochrana auta je tak spolehlivá z dlouhodobého hlediska. Pro maximální účinnost stačí sprej aplikovat jednou za dva měsíce.

Pojištění proti poškození zvířetem

Ať už se rozhodnete auto před kunou a dalšími škůdci chránit jakkoliv, určitě byste měli zvážit i pojištění proti poškození auta zvířetem, které bývá volitelnou součástí havarijního pojištění a pomůže vám nejen v případě, že si ve vašem autě udělá domov kuna, ale i v situaci, kdy se vám do cesty přimotá srnka.