Vyberte si správný podlahový stroj a mějte čistou halu, jako ze škatulky

Úklidová technika

Máte velkou halu, prodejnu, sklad a přemýšlíte jak na úklid? Řešením je podlahový mycí stroj. Zařízení, které v jednom kroku nanese čisticí prostředek, vydrhne podlahu a odsaje špínu zpět do přístroje. Podlaha je hned čistá a ve finále jen mírně vlhká.

Podlahové čističe najdou své uplatnění v obchodních centrech, skladových a logistických halách, v administrativních budovách, školách i nemocnicích.

Podlahové mycí stroje ušetří nejen čas, ale také náklady. Další výhodou je vyšší produktivita práce a lepší výsledek čištění.

Jak vybírat podlahový mycí stroj

Podlahové mycí stroje mohou být s chodící obsluhou (stroj se řídí za chůze), nebo se sedící obsluhou (pracovník sedí na přístroji a řídí jej).

Než začnete vybírat podlahový mycí stroj, musíte si zodpovědět několik otázek:

  • Jaká je velikost čištěné plochy?
  • Jaký je materiál podlahy?
  • Jaký je druh znečištění?
  • Jaká je periodicita úklidu?

Při výběru vám pomohou naši prodejci AutoMax Group z divize úklidové techniky. V nabídce máme téměř 90 podlahových mycích strojů.

Nezávazná nabídka na míru vašim potřebám


Napájení podlahového stroje

Podlahové stroje mohou být na bateriový nebo síťový pohon. Větší stroje, zejména ty se sedící obsluhou, jsou vždy bateriové.

Stroje s elektrickým pohonem, síťové napětí 230 V, mají tu výhodu, že doba čištění je prakticky nepřetržitá. Cena těchto strojů je nižší než u bateriových. Sací motor i motor kartáčů jsou zpravidla výkonnější, proto je kvalita čištění srovnatelného stroje se síťovým napájením vyšší, než u podobného stroje bateriového. Omezení je jasné. Neustálý přístup k zásuvce a při velké členitosti čištěné plochy si musíte dát pozor na elektrický kabel, abyste ho nepoškodili.

Podlahové mycí stroje na baterii mají pohon:

  • 12 V – menší podlahové mycí stroje,
  • 24 V – střední podlahové mycí stroje,
  • 36 V – vyšší třída podlahových mycích strojů.

Předností těchto přístrojů je, že odpadá neustálá pozornost nad elektrickým kabelem. To se vyplatí hlavně při čištění členité plochy. Doba čištění je však závislá na nabití baterie.

Kartáče a stěrky podlahových strojů

Podlahové automaty mohou mít diskové (talířové) nebo válcové kartáče. Diskové kartáče jsou vhodné na rovné plochy. Obecně výborně myjí, ale méně drhnou. Oproti tomu válcové kartáče jsou vhodné na nerovné plochy, jako je například dlažba. Štětiny kartáče se lépe dostanou i do spár dlaždic.

Kartáče, ať už diskové nebo válcový, jsou vyrobeny z různých materiálů a mají odlišné tloušťky vláken, které ovlivňují čisticí účinek. S výběrem vám opět rádi poradí naši zkušení prodejci AutoMax Group.

Součástí všech podlahových strojů mohou být i leštící pady o různé tvrdosti a hrubosti, které jsou vhodné na leštění, mytí, nebo drhnutí. Stroj musí být vybaven tzv. unášečem padů, který se na stroj upíná stejně, jako kartáč.

Dalším důležitým prvkem podlahového stroje jsou stěrky. Stírací lišty jsou ve tvaru písmene V. Stěrky slouží k odsávání špinavého čistícího roztoku z podlahy. Dokonale odstraní nečistoty a podlaha zůstává jen vlhká. Podstatný je i způsob sání.

Nádrže na čistou a špinavou vodu

Podlahové stroje mají většinou dvě pevné nádrže. Jednu na čistou, druhou na špinavou vodu. Menší stroje mohou mít nádrž na špinavou vodu vyjímatelnou, což mnohdy usnadní manipulaci.

Čisticí roztok je veden z nádrže na čistou vodu přímo na kartáče a po umytí podlahy následně sacím motorem nasáván do druhé nádrže s nečistotami.

Nevíte si rady? Kontaktujte AutoMax Group

Potřebujete pomoci s výběrem podlahového mycího stroje, s čisticí chemií anebo potřebujete servis? Kontaktujte naše prodejce AutoMax Group.


Nevíte si rady s výběrem úklidové techniky?

Kontaktujte nás