3 nejčastější obavy řidičů z portálových myček

Mycí linky a boxy

Otázka bezpečnosti portálových myček pro lak auta trápí nejednoho řidiče. Mnozí proto dávají přednost samoobslužným ručním myčkám. Dneska se podíváme na to, jak mytí v automatické myčce probíhá a odpovíme na nejčastější dotazy a obavy řidičů.

Na výběru automyčky záleží

Jak předcházet obavám řidičů z automatických myček? Kromě osvěty je důležitá správná volba automyčky. Pokud se rozhodnete např. pro návštěvu levnější, méně kvalitní myčky, například se s polyethylenovými kartáči, skutečně může docházet u nových vozů k poškození laku, ke vzniku pojistné události a nakonec i ke snížení důvěry řidičů v automatické myčky.

Nejdůležitější je tak první krok – správná volba provozovatele myčky při výběru dodavatele. V Automax-Group nabízíme automyčky založené na nejmodernějších technologiích, které rizikům předcházejí.

Jaké jsou nejčastější obavy řidičů z použití automatické myčky a proč jsou s myčkami od Automax-Group zbytečné?

Obava: Mycí kartáče používají nepřiměřenou sílu a mohou poškodit lak auta

Jednou z nejčastějších obav, které se s automatickými portálovými mycími linkami pojí, se týká kartáčů. Ty podle některých (a v některých případech) používají při čištění příliš velkou sílu nebo jsou z materiálů, které zanechávají na laku mikroškrábance viditelné na přímém slunci.

Jak už jsme zmínili v úvodu článku, někteří provozovatelé stále používají starší technologie, u kterých může k poškození laku dojít. Naše portálové myčky však používají kombinované kartáče z PE a šetrné polyuretanové houby. Polyuretanové houba je velmi měkká, ale současně efektivní. Právě houby z polyuretanu se používají mimo jiné i na ruční detailing vozů. O lak v myčce, která používá kartáče z polyuretanu se obávat nemusíte. Mycí linka si kontroluje správnou vzdálenost mycích kartáčů od karoserie vozu.

Tip: Přečtěte si, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými typy automatických myček.

Obava: Kartáče jsou nasáknuté nečistotami z ostatních aut a tyto nečistoty mohou můj vůz poškodit

S materiálem a obavou z poškození vinou nekvalitních kartáčů se pojí i další obava. Řidiči často předpokládají, že kartáče jsou nasáklé nečistotou z předchozích aut, která portálovou myčku navštívila, což by vedlo nejen k neefektivnímu čištění, ale také k riziku poškození vozu.

Pokud se bavíme o myčkách s polyuretanovými houbami, pro efektivní mytí jsou osazeny tlakovými předmycími programy. Před i po mytí, po každém umytém vozu dochází tak k propláchnutí kartáčů.

Obava: Automatická myčka auto dostatečně nevyčistí

Tato obava může mít něco do sebe v případě, že řidič zvolí pro čištění vozu nevhodný program. Levnější programy automatických myček obvykle nezahrnují v rámci čištění chemické nebo tlakové předmytí a aktivní pěnu. Samotný mycí program pak nemusí na silnější nečistoty stačit. V horším případě může dojít i k naplnění obavy z poškrábání laku, nikoliv však kartáči, ale právě hrubými nečistotami, které se na samotném autě nachází a předmycí programy je neměly šanci zjemnit.

Jak funguje portálová automyčka – proces mytí

Auto v portálové myčce stojí na místě a kolem něj se pohybují multifunkční portály. Samotné mytí probíhá na základě zvoleného mycího programu.

V ideálním scénáři je první na řadě přípravná fáze neboli předmytí. Tento krok rozpustí a zjemní nečistoty jako je dehet nebo hmyz a auto připraví na samotný proces mytí. Změkčení nečistot v myčkách s polyuretanovými v podstatě eliminuje riziko poškození laku. Celé předmytí probíhá bezkontaktně proudem vody s čisticími prostředky včetně aktivní pěny.

Poté dochází k samotnému mytí a případně i voskování, leštění a sušení vozu.

Bezkontaktní portálová myčka

Pokud byste přes všechno dávali přednost bezkontaktní myčce, Automax je výhradním dodavatelem portálových bezkontaktních linek od společností Degama, zn. AutoeEquip Lavaggi a MIX S.r.l. .

Bezkontaktní portálové myčky fungují na principu vysokého tlaku vody, která na vůz proudí z mycího rámu. Při použití tohoto typu myčky nedochází k žádnému kontaktu s kartáči, pouze s vodou, podobně jako je tomu při ručním mytí pistolí

Potřebujete poradit nebo zaslat cenovou kalkulaci?

Kontaktujte nás