7 nejčastějších chyb při mytí auta

Autochemie

Mytí auta doma je vynikající způsob, jak ušetřit peníze a zároveň udržet vůz v co nejlepší kondici. Domácí údržba exteriéru vozu není tak náročná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je ale dobré dodržet několik zásad a vyhnout se nejčastějším chybám. Jenom tak se po umytí vozu dostaví skvělý pocit z dobře odvedené práce.

Stejná houba a mycí prostředek na celé auto

Pokud myjete celé auto jednou houbou a jedním mycím prostředkem, uděláte mu spíš medvědí službu. Houba, kterou umyjete nejdřív kola, do sebe nasákne prach z brzdových destiček a kotoučů. Když tu stejnou houbu přiložíte na karoserii, má to stejný efekt jako brusný papír. Mikroškrábance možná nejsou na první pohled vidět, ale po nějaké době uvidíte defekty laku zcela jasně. A nebudou se vám líbit. Jednoduchým řešením jsou dvě houby, nebo ještě lépe kartáč přímo na disky a pneumatiky.

Kola si zaslouží i samostatný mycí prostředek. Má silnější mycí sílu, která je na karoserii zbytečná. Často obsahuje i ochranné látky pro pneumatiky a disky, takže vypadají lépe a jsou více chráněné před vnějšími vlivy.

Mytí a leštění auta na přímém slunci

Auto myjte vždy ve stínu a vychladlé. Rozpálenému laku karoserie neudělá prudké zchlazení vodou dobře. Teplo dokáže se šamponem nebo voskem na karoserii napáchat také nepěkné věci. Voda se šamponem rychle uschne a vytvoří na laku mapy, kterých se budete jen obtížně zbavovat. Autošampon s vodou by měl z povrchu karoserie odtéct spolu s prachem a nečistotami. Pokud ale šampon na slunci rychle zaschne, nečistoty neodtečou a zůstanou na povrchu vozu. Odolejte raději pokušení se při mytí auta trochu opálit a přesuňte se do stínu.

Mytí jarem

Někteří konzervativní majitelé aut nedají dopustit na klasiku. Vytrvale proto umývají své auto jarem nebo podobným domácím mycím prostředkem. Kdyby věděli, jak tím svému vozu škodí, nejspíš by si to rozmysleli. Mycí prostředky z kuchyně nebo z koupelny jsou totiž poměrně agresivní látky, jejich úkolem je odstraňovat silnou mastnotu nebo vápenaté usazeniny. Některé v sobě mají i jemný písek, aby byly účinnější. Když takový prostředek použijete na lak karoserie, rychle se dočkáte odstranění ochranné voskové vrstvy a narušení laku. Prostředky s abrazivními částicemi, které mají z koupelen odstranit usazeniny, poškrábou lak na karoserii hned prvním tahem. Investice do autošamponu se vám proto určitě vyplatí.

Myju jen to, co vidím

Všichni máme tendenci umývat hlavně plochy, které jsou nejvíc na očích. Ale zanedbáním úpravy těch skrytých si můžeme zadělat na nepříjemná překvapení. Často se zapomíná na podběhy, kde ale usazená špína a vlhkost může brzy způsobit korozi. Přitom stačí tato skrytá místa vystříkat wapkou nebo aspoň hadicí. Dalším neviditelným místem jsou mezidveřní prostory. Při mytí auta se v nich drží zbytky vody a vhlkost může po čase opět způsobit nepříjemné reznutí. Když tato místa po umytí vozu aspoň vytřete mikrovláknvou utěrkou, uděláte pro kondici svého vozu hodně.

Jeden kbelík s vodou

Pro domácí mytí auta se doporučují dva kbelíky s vodou. V jednom je voda s autošamponem, ve druhém jenom čistá voda. Čistou vodu používáte pro vyplachování houby, kterou omýváte karoserii. Díky tomu zůstanou ve kbelíku s čistou vodou všechny nečistoty z houby a nepoškrábete si lak drobnými kamínky a nečistotami.

Nechat auto samovolně uschnout

Nechat auto samovolně uschnout vypadá lákavě. Mokrá umytá karoserie vypadá čistě a leskle. Navíc už jste umýváním unavení, tak proč se namáhat pracným vysoušením vody. Pokud takovému lákavému přístupu neodoláte, dočkáte se nepříjemného překvapení. Kapky vody na autě zaschnou a vytvoří bílé stopy. Zvlášť pro majitele tmavých aut to bude velmi nemilé. Odstraníte je jen náročným leštěním nebo voskováním. Abyste tomu předešli, sáhněte raději do svých fyzických rezerv a auto po umytí ještě vysušte. Skvělým pomocníkem je jelenice – umělá i přírodní, nebo savá utěrka.

Hodinky, prstýnky, náramky

Ozdoby na rukou nebo hodinky vypadají skvěle, ale při mytí auta je raději odložte. Vyhnete se tak zbytečnému poškrábání laku. Podobné je to třeba i s přezkou u pásku, také ta může vašemu vozu způsobit nepěkné šrámy.