Jak snadno a rychle vyčistit okna u vašeho vozu?

Autochemie

Chcete mít perfektně čistá skla vašeho automobilu beze šmouh a škrábanců? Postupujte podle našeho jednoduchého návodu a neuděláte chybu.

Důkladné a správné čištění autoskel je klíčové pro bezpečnou jízdu. Nesprávné čištění může zanechávat nevzhledné šmouhy, které mohou ztížit výhled z oken vašeho vozidla, zejména v noci.

Tento postup vám nezabere déle než 30 minut a je vhodný i pro úplné začátečníky.

KROK 1: Odstraňte prach a nečistoty z vnějších oken vozu.

Prvním krokem v procesu čištění autoskel je věnovat se exteriéru oken. Pokud se na stěračích nebo kolem nich nahromadily nečistoty jako listí, prach či větvičky, odstraňte je pomocí vysavače s úzkým nástavcem nebo jednoduše ručně.

Jakmile se zbavíte větších nečistot, opláchněte okno vodou, která vám pomůže k odstranění co nejvíce drobných volných nečistot, jako je třeba prach nebo pyl. Tento krok je velice důležitý ještě před použitím čistících prostředků. Bez tohoto kroku by se mohlo stát, že pyl a prach po okně pouze rozmažete a zanechá pak na skle nepěkné šmouhy.

jak vyčistit okna vozu

KROK 2: Nastříkejte jedno okno po druhém čističem na okna automobilu a otřete je dočista hadříkem z mikrovlákna.

Poté, co z okna odstraníte volné nečistoty a vrstvu pylu, naneste na okno speciální čistič skel. Můžete zvolit variantu s rozprašovačem od značky Armor All, nebo třeba speciální pěnu na čištění oken ve spreji od značky MA-FRA. Čistící přípravek nanášejte pouze na jedno okno najednou, abyste zajistili, že čistící prostředek nestéká nebo nezasychá, než okna stihnete vyčistit.

Okamžitě po nanesení čistícího přípravku začněte okno stírat hadříkem z mikrovlákna. Pokud na skle narazíte na nějaké těžko odstranitelné skvrny, jako je ptačí trus, pryskyřice ze stromů nebo hmyz, vyzkoušejte speciální přípravek na odstranění těchto odolných nečistot. Pokud máte na oknech skvrny od vodního kamene, doporučujeme aplikovat MANIAC odstraňovač vodních spotů a minerálů.

Pokud po vyčištění skla narazíte na malé škrábance či prasklinky, o kterých jste si původně mysleli, že jsou pouhá špína, můžete zkusit sklo opravit svépomocí, s tím vám pomůže náš krátký, ale věcný článek právě o této problematice

jak vyčistit okna vozu

KROK 3: Vyleštěte okna suchým hadříkem z mikrovlákna.

Po vyčištění okna čistícím přípravkem a setření všech zbytků si vezměte speciální sušící utěrku a okno vyleštěte do sucha. To zajistí, že vnější strana okna zůstane zcela čistá a beze šmouh. 

jak vyčistit okna vozu

KROK 4: Otřete vnitřní okna suchým hadříkem z mikrovlákna.

Nejlepší způsob čištění vnitřních skel automobilů se řídí podobným postupem jako výše uvedený způsob čištění vnějších skel. Začněte tím, že otřete vnitřek každého okna navlhčeným hadříkem z mikrovlákna. 

Určitě může být lákavé a pohodlné přejít přímo k použití čističe skel, ale tento krok opravdu nepřeskakujte. Pomáhá odstraňovat tenkou vrstvu prachu a nečistot, které se shromažďují na vnitřní straně skel automobilu, a zabraňuje vzniku šmouh.

KROK 5: Nastříkejte čistič skel na hadřík z mikrovlákna a čistěte každé okno odshora dolů.

Nastříkejte čistič skel přímo na čistou utěrku z mikrovlákna (spíše než přímo na okna). Tím zajistíte, že vám čistící přípravek nebude stékat po oknech dolů na palubní desku a čalounění.

Po nastříkání hadříku čističem na okna auta začněte se samotným čištěním. Ideální je začít v horní části každého okna a postupovat směrem dolů. Díky tomu vám nebude stékat čistící prostředek na již vyčištěné časti skla.

jak vyčistit okna vozu

KROK 6: K osušení oken použijte čistý hadřík z mikrovlákna.

Nakonec stačí okna v interiéru vozu, stejně jako u těch v zvenčí, vyleštit a vysušit čistou sušící utěrkou. Pokud vám na oknech i přesto zůstane nějaká špína, budete muset zopakovat výše uvedené kroky.

S vhodnými přípravky a trochou času je čištění autoskel snadným úkolem, který většina lidí zvládne hravě sama. Nyní, když znáte nejlepší způsob, jak umývat skla automobilů beze šmouh, můžete se pustit bez obav do práce.