Jak a kdy vyměnit motorový olej v autě?

Oleje a maziva

Někdo čeká na to, než se rozsvítí kontrolka na palubce, jiný si zapisuje, kdy měnil motorový olej naposledy. Jinému to kontroluje automechanik.

Obecně se uvádí, že by se motorový olej měl měnit každých 15-20 000 najetých kilometrů, nebo jednou ročně. Pokud ale máte malý roční nájezd, nespoléhejte na to, že olej nemusíte měnit. Olej i tak degraduje, proto se vždy raději poraďte s automechanikem a řiďte se pokyny výrobce automobilu.

Výměna motorového oleje je jednou z mála činností, kterou si zvládnete udělat na autě i sami. V autorizovaném servisu to bude mechanikovi trvat tak půl hodinky, vy počítejte s hodinkou. Tak se pojďme podívat, jak na to.

Jak vybrat ten správný olej

Chcete se pustit do výměny oleje svépomocí a nevíte si rady s výběrem? Určitě se řiďte pokyny výrobce a dodržujte doporučenou viskozitu a výkonnostní třídu.

Správný výběr motorového oleje ovlivňuje bezproblémový provoz vašeho automobilu. Pamatujte na to, že motor je srdcem vašeho vozu, a proto se o něj musíme starat a dopřát mu to nejlepší, aby dlouho vydržel. Motorový olej má mnoho funkcí:

  • chladí a čistí motor,
  • maže součásti motoru,
  • snižuje tření a chrání před korozí,
  • zajišťuje mikrotěsnění motoru.

Motorové oleje Shell jsou navrženy tak, aby vyhovovaly potřebám vašeho vozu. Pokud si nejste jisti jaký motorový olej vybrat, navštivte naši aplikaci Shell LubeMatch, kde vyplníte typ vozu. Získáte tak seznam Shell motorových olejů vhodných pro váš vůz.

Výměna oleje ve 3 krocích

Jak už bylo řečeno, výměna motorového oleje je jednou z činností, kterou zvládnete i sami v garáži. Chcete se do toho pustit?

Krok první: vypuštění motorového oleje

Auto zaparkujte na rovné ploše a zabrzděte jak převodovkou, tak ruční brzdou. Zajistěte zadní kola a vyzvedněte vůz heverem, jinak se pod olejovou vanu nedostanete. A dbejte na svou bezpečnost! Nezapomeňte na to, že zahřátý motorový olej bude lépe vytékat.

Připravte si dostatečně velkou nádobu na vytečený olej a dejte ji pod olejovou vanu. Uvolněte jak výpustní zátku dole, tak zátku na dolévání oleje. Nevznikne tak podtlak a olej lépe a rychleji vyteče. Nechte vytéct celý objem olejové nádrže.

Krok druhý: výměna olejového filtru

Při každém vypuštění motorového oleje vyměňte i olejový filtr. Ten zachycuje nečistoty a je navržen tak, že jeho výměna je vždy nutná. Zvládnete to klíčem na filtry. Než nasadíte nový, vyčistěte lůžko filtru a nainstalujte nový.

Možná se vám to bude zdát jako legrace, ale nezapomeňte přišroubovat zpátky výpustní zátku. Historek o zapomenuté zátce a zbytečnému vylití oleje najdete nespočet. Olejovou výpustní zátku pořádně utáhněte.

Krok třetí: nalití nového oleje

Nalejte nový motorový olej. Kolik oleje je potřeba? U každého vozu je to jiné, proto se vždy řiďte pokyny výrobce. Objem vždy kontrolujte pomocí měrky oleje. Vždy chvíli počkejte, než olej steče. Při nalévání dbejte na to, abyste olej zbytečně nerozlili okolo nádržky, když už se to stane, tak vždy pořádně vyčistěte.

V případě, že jste olej přelili, tak přebytečný olej vypusťte ven. Výpustní zátku nevytahujte celou.

Po výměně oleje zavřete olejové víčko a nastartujte na chvíli motor. Poté opět zkontrolujte hladinu oleje a případně jej doplňte. A máte hotovo! Stačí už jen uklidit a ekologicky zlikvidovat vypuštěný olej. Nezapomínejte na to, že nepatří ani do běžného odpadu, ani do kanálu.

Všechny automobilové oleje a maziva Shell najdete v našem e-shopu, a pokud potřebujete poradi, určitě nás kontaktujte!