Jak vybrat autošampon právě pro vaše auto

Autochemie

Výběr správného autošamponu není úplně jednoduchá záležitost. Počet majitelů aut se zálibou v detailním opečovávání čtyřkolého přítele stále roste a s nimi se vynořila i nepřehledná množina přípravků na mytí aut. Jak se v záplavě lákavých obalů a přesvědčivé reklamy zorientovat a čím auto umýt? Zjednodušíme vám zkoumání a zjišťování a základní rozdíly v autošamponech shrnujeme v následujícím textu.

Hobby šampony, profi nebo car detailingová péče

Základní dělení autošamponů vychází z toho, kdo a kde autochemii používá. Zatímco hobby šampony využijete doma při vlastnoručním mytí auta před domem a s vlastními pomůckami, profi přípravky najdete výhradně v mycích linkách nebo v samoobslužných mycích boxech. Typickým poznávacím znamením je jejich několikalitrové balení. Pro fajnšmekry s dostatečným finančním polštářem existuje ještě kategorie car detailingových autošamponů. Car detailing je velmi pečlivé a šetrné mytí auta. Jeho výsledkem je dokonale vyčištěné a nablýskané auto. Tyto mycí prostředky se dají použít i v domácích podmínkách. Ale je dobré vědět, že při jejich používání potřeba dodržovat velmi přesné postupy, doporučujeme je tedy spíše do rukou specialistů.

Potřebujete základní autošampon, s voskem nebo s keramikou?

Autošampony se dále člení podle toho, jestli obsahují další látky, které zjednodušují péči o lak vašeho vozu. Základní autošampony žádnou další látku neobsahují, výsledkem po jejich použití je „pouze“ smytí nečistot z povrch vozu. Nijak nevyživují ani neobnovují případnou ochranu laku. K dokonalé péči o auto byste pak měli přidat ještě minimálně voskování karoserie nebo jiný způsob ošetření laku.

Autošampon s voskem už nabízí kombinovanou péči o lak vašeho vozu, a navíc i úsporu času. Při jeho použití auto nejen umyjete, ale zároveň i vyleštíte. Jemné vosky, které šampon obsahuje, vytvoří na karoserii dočasnou ochrannou vrstvu. A nemusíte se tolik namáhat voskováním celé karoserie v samostatném kroku. Vyplatí se hlavně v případě, že se údržbě karoserie věnujete pravidelně a v krátkých časových intervalech, protože vrstva vosku ze šamponu má trvanlivost pouze několik týdnů.

Další variantou mytí vašeho auta je autošampon s keramikou, tedy s obsahem oxidu křemičitého. Autošampon obohacený o tuto přísadu poskytuje laku vašeho vozu větší ochranu s déletrvajícím efektem. Keramický autošampon čistí do hloubky a zároveň zvyšuje lesk, dokáže i opravit menší defekty laku. Skvěle funguje na povrchu, který už byl ošetřený keramickou vrstvou. Ale dá se bez problémů použít i jako samostatná ochranná vrstva.

Podle druhu znečištění vybírejte pH autošamponu

Podle toho, jakých nečistot se potřebujete zbavit, vybírejte i pH autošamponu. Univerzální a nejčastější volbou jsou šampony, které jsou z hlediska pH neutrální. Tímto výběrem neuděláte chybu a neuškodíte ani plastovým nebo kovovým částem svého vozu. Navíc je takový autošampon přátelský k dříve naneseným ochranným vrstvám vosku i k laku samotnému. Jeho mycí síla ale není příliš vysoká, doporučuje se tedy především pro běžnou, a hlavně pravidelnou údržbu.

Kyselé a zásadité šampony naopak dokáží odstranit silnější znečištění, zároveň s tím ale narušují nebo rovnou odstraňují i ochrannou vrstvu vosku na laku vaší karoserie. Ve vysoké koncentraci dokáží tyto autošampony poškodit i lak. Můžou být také příliš agresivní pro citlivější povrchy, plastové a kovové části se jejich působením odmašťují a hrozí jejich popraskání. Nejlepší využití těchto autošamponů je pro intenzivní a rychlé mytí, pokud nemáte nanesenou žádnou ochrannou vrstvu na vaší karoserii.

Po kyselém šamponu tedy sáhněte, když potřebujete odstranit tvrdé usazeniny a nečistoty (např. vápenné usazeniny z tvrdé vody).

Zásaditý šampon vám zase pomůže vůz lépe zbavit mastnoty, prachu, silničního filmu nebo zbytků hmyzích těl.

Molitanovou houbu zahoďte

Pokud jste fanoušci vlastnoručního mytí a opečovávání pojízdného přítele odmítáte komukoliv svěřit, potřebujete k tomu také odpovídající výbavu. Molitanovým houbám už při mytí auta dávno odzvonilo, nepoužívejte je ani vy. Zadržují totiž mechanické nečistoty na svém povrchu a kvůli tomu si můžete poškrábat lak. Pro mytí auta doma si raději pořiďte mycí rukavici z odolného mikrovlákna nebo rovnou pěnovou pistoli.

Rukavice je většinou oboustranná, na každé straně nabízí různě drsné povrchy. Hladší stranu použijte na mytí čistějších částí karoserie – tedy od střechy zhruba po kliky na dveřích – kde při mytí rukavicí začínáte. Na dolní polovinu vozu rukavici otočte a použijte stranu s delšími třásněmi. Ty totiž dokáží spolehlivě zachytit nečistoty, kterých je v dolní části vozu víc, a zadržet je v sobě. Díky tomu je riziko poškrábání laku minimální. K mytí rukavicí se většinou využívá systém dvou kbelíků. V jednom máte připravený odpovídající autošampon a ve druhém pouze čistou vodu, kterou využíváte k častému vyplachování rukavice.

Při použití pěnové pistole, která nastříkává mycí prostředek na povrch auta, postupujte v opačném směru. Začínejte aplikaci šamponu na dolní části vozu a stoupejte nahoru. Odolnější nečistoty ve spodní části karoserie se totiž potřebují odmáčet delší dobu a pak je snadno spláchne šampon se špínou stékající z horní poloviny vozu.

Všechny autošampony najdete v nabídce našeho e-shopu. Ať už se rozhodnete pro profi šampony nebo zůstanete u hobby produktů, výsledkem bude čisté a lesknoucí se karoserie vašeho vozu.


Hobby autošamponyObjem
Značka
pH
pH (slovně)
AA-24001Wash & Wax šampon
1000ml
Armor All
7,39
neutrální
CY-1031380004
COYOTE Autošampon
500ml
Coyote
8zásaditý
CY-8031210003
COYOTE Autošampon s voskem
1000ml
Coyote8zásaditý
MF-HN073
Shampoo Power
1000ml
MA-FRA
7,5
neutrální
MF-H0931
CAR WASH šampon a vosk
1000ml
MA-FRA
8zásaditý


Profi (průmyslové) šampony
Objem
ZnačkapH
pH (slovně)
MF-P0594
Polish Express
4500ml
MA-FRA
7,5neutrální
MF-P0473
Daytona – šampon s voskem
4500ml
MA-FRA
8zásaditý
MF-P0497
Flux – samoschnoucí šampon
4500ml
MA-FRA
7neutrální


Car detailingové autošampony (Labocosmetica)
ObjemZnačkapHpH (slovně)
MF-LAB28 
NEVE neutrální šampon
1000ml
MA-FRA Labocosmetica
7neutrální
MF-LAB23
PURIFICA – Dekontaminační omlazující šampon
1000ml
MA-FRA Labocosmetica
2kyselý
MF-LAB12
REVITAX -– Wash & Coat
500ml
MA-FRA Labocosmetica
7neutrální
MF-LAB05
SATINO – Šampon pro matné laky
500ml
MA-FRA Labocosmetica
3kyselý
MF-LAB02
SEMPER – Neutrální šampon s efektem extra hebký
500ml
MA-FRA Labocosmetica
7neutrální