Provozní kapaliny: Jaká je jejich role v životnosti vašeho vozidla?

Autochemie

Nedostatek nebo špatná volba provozních kapalin může vést k nesprávné funkci vozu, jeho nepojízdnosti a v nejhorším případě i k výraznému zkrácení jeho životnosti. Co všechno spadá do provozních kapalin a na co si u nich dát pozor?

Brzdová kapalina

Brzdová kapalina ovlivňuje správnou funkci brzdového systému. Tato kapalina přenáší tlak z brzdového pedálu na samotné brzdy. Jedním z nejdůležitějších parametrů u brzdové kapaliny je bod varu (potažmo odolnost proti vysoké teplotě), který se věkem snižuje. Kapalina totiž pohlcuje vlhkost vzduchu, čímž dochází k jejímu „zavodňování” a tedy i snížení odolnosti proti vysokým teplotám.

Pokud kapalina dosáhne bodu varu, v brzdovém systému se začne tvořit plyn, který jde, na rozdíl od kapaliny, snadno stlačit. Kvůli tomu brzdový pedál ztratí odpor a při jeho stisknutí místo brždění dojde k jeho „prošlápnutí”. Ještě jednodušeji řečeno – pokud brzdová kapalina dosáhne bodu varu, brzdový systém ztrácí svou funkci.

Z toho důvodu by řidiči měli brzdovou kapalinu měnit každé dva roky nehledě na to, jak často auto používají. Pokud s autem chodíte na pravidelné servisní prohlídky, stav kapaliny řešit nemusíte, v servisu vám ji pravidelně vymění. 

Jak zjistit stav brzdové kapaliny?

Nedostatek brzdové kapaliny může vést k selhání celého brzdového systému, ale auto vám včas dá dostatek signálů, abyste mohli tomuto extrému včas předejít.

Nedostatek brzdové kapaliny obvykle hlásí kontrolka stavu brzd. Projevit se může také louží pod autem nebo pomalejší reakcí brzdového pedálu.

Pokud snad v garáži skladujete brzdovou kapalinu delší dobu a do výměny se přece jen chcete pustit, nezapomeňte zjistit, jestli je s vaším vozem kompatibilní a zkontrolujte datum spotřeby. Jak už jsme zmínili brzdová kapalina degeneruje, a to i v neaktivním stavu. Samozřejmě je důležité sáhnout po ověřené značce jako je například brzdová kapalina COYOTE, se kterou se setkáte i v autoservisech. 

Brzdová kapalina


Chladící kapalina

Tato kapalina má vliv na funkci a životnost motoru tím, že brání jeho přehřátí a zároveň chrání chladící systém před korozí.

Chladící kapalina je sice kombinace nemrznoucí směsi a destilované vody, ale dolévat (zvlášť v zimě) „destilku” určitě nedoporučujeme. Kvalitní chladící kapalina obvykle začíná zamrzat až při - 30 °C, čím více ji však zředíte, tím se její odolnost proti nízkým teplotám snižuje, což může vést k pěknému průšvihu.

Jak zjistit stav chladící kapaliny?

Teplotu zamrzání můžete (ideálně před zimou) zkontrolovat hustoměrem chladících kapalin, ideální je však zajet na kontrolu do servisu.

Množství chladící kapaliny poznáte jednoduše podle rysky. Kapalina by měla mít jasnou barvu. Kalná nebo tmavá barva může naznačovat problémy.

U starších aut byste měli tuto kapalinu měnit každé dva roky, u novějších stačí výměna přibližně jednou za pět let. 

Jak vybrat vhodnou chladící kapalinu?

Kapalina by měla splňovat specifikace doporučené výrobcem vašeho vozidla. Vedle nesáhnete s našimi ověřenými antifreeze produkty.

Tip: Přečtěte si, které provozní kapaliny si můžete vyměnit sami a jak postupovat.

Oleje


Oleje

Další důležitou kategorií provozních kapalin jsou samozřejmě oleje. Jaký mají vliv na provoz a životnost vozu?

Motorový olej

Slouží k mazání motoru, chlazení, čištění a ochraně proti opotřebení. Pravidelná výměna předchází opotřebení motoru a optimalizuje jeho výkon.

Jak zjistit stav motorového oleje

Stav motorového oleje zjistíte jednoduše vizuální kontrolou pomocí tyče pro kontrolu oleje. Dostatek oleje poznáte podle značek na samotné tyčce. Čas na výměnu oleje nastává, pokud je tekutina příliš zakalená. Motorový olej byste v každém případě měli měnit přibližně po 15 000 najetých kilometrech. Pokud máte novější model auta, kontrolu tyčí řešit nemusíte. Po určitém počtu najetých kilometrů vám auto potřebu výměny oleje nahlásí samo.

Co se stane, pokud olej včas nevyměníte?

Nedostatečně promazané součástky o sebe drhnou a zkracuje se jejich životnost. Dochází k větší spotřebě paliva, nadměrnému opotřebení materiálu a samozřejmě také ke ztrátě výkonu. 

Převodový olej

Převodové oleje snižují tření a opotřebení převodovky. Pomáhají přenášet sílu z motoru na kola.

Olej v převodovce je optimální nechat vyměnit v servisu přibližně po každých 80 000 kilometrech (obecně se doporučuje rozmezí 60 000 až 100 000 km, a platí, že čím těžší auto máte, tím častější výměna oleje je potřeba).

Stav i množství převodového oleje zjistí automechanik v rámci pravidelné servisní prohlídky.

Olej do posilovače řízení

Další kapalina, která má vliv na životnost auta – konkrétně hydraulického posilovače řízení je olej do posilovačů. Posilovače řízení mají většinou poměrně dlouhou životnost (přibližně stejně jako auto). Zkrátit ji však může právě nedostatečně častá výměna oleje. Stejně jako u ostatních provozních kapalin platí, že ji při pravidelných servisních prohlídkách nemusíte řešit

Provozní kapaliny ani servisní prohlídky nepodceňujte

Provozních kapalin je v autě poměrně velké množství (a to jsme vynechali například vodu do ostřikovačů a na funkci a životnost mají velmi zásadní vliv. Některé kapaliny si můžete snadno zkontrolovat a vyměnit sami, ale například brzdovou kapalinu nebo převodové oleje (či oleje do diferenciálu a další) byste měli nechat na zkušeném automechanikovi.

Pravidelnou návštěvou autoservisu můžete výrazně prodloužit životnost a bezpečnost svého auta.

Provozní kapaliny