Provozní kapaliny a jak na ně

Autochemie

Jak už název napovídá, provozní kapaliny zajišťují provoz našeho automobilu. Není to jen benzín nebo nafta, v autě máme dalších 5 míst, kam se dolévají provozní kapaliny. Totiž to máme – vodu do ostřikovačů, chladicí kapalinu, motorový olej a taky brzdovou kapalinu. Někteří doplňují i aditiva.

Někdo spoléhá na kontrolky, jiný pravidelně kontroluje stav. Právě teď na podzim bychom měli kapaliny pěkně prolustrovat, protože jejich kontrola nám zaručí bezpečnou a bezproblémovou jízdu.

Voda do ostřikovačů

Asi nejjednodušší je dolití vody do ostřikovačů. Právě teď nastává doba, kdy bychom měli vyměnit zásoby letní kapaliny za tu zimní. Letní by nám totiž díky svému složení zamrzla.

Coyote je stálicí v nabídce zimních kapalin do ostřikovačů. Díky ethanolu kapalina netuhne ani při nízkých teplotách pod nulou. Nemrznoucí směsi do ostřikovačů od Coyote jsou do -20 °C, -30 °C, -40 °C a profi dokonce do -80 °C. Kapaliny zajistí perfektní výhled i v podzimních plískanicích a ještě prodlužují životnost stěračů.

V posledních letech jsou řidiči velmi oblíbené Coyote zimní kapaliny Nano. Jsou vyrobeny s použitím nanotechnologie a mají vynikající čistící schopnosti, nečistoty na skle neulpívají a kapalina čistí sklo mnohem důkladněji a rychleji, než klasické kapaliny do ostřikovačů.

Chladicí kapalina

Hned pro začátek si řekněme, že dolévání destilované vody do chladicí kapaliny nám může v zimě pěkně zavařit. I když je chladicí kapalina vlastně směsí nemrznoucí směsi a destilky, její větší naředění je průšvih hlavně v zimě. Před zimou by se měla zkontrolovat teplota zamrzání chladicí kapaliny. Můžete sami hustoměrem, nebo raději zajeďte do servisu.

Hlavním úkolem chladicí kapaliny je odvádět teplo z motoru do chladicí soustavy, chrání ovšem také proti tvorbě rzi, všechny hadičky a těsnění proti popraskání, rozpouští vodní kámen a prodlužuje životnost motoru.

Chladicí kapalina je tvořena obvykle 92 % monoetylenglykolem, ten brání zamrzání, zvyšuje bod varu a maže vodní pumpu, zbytek tvoří voda a aditiva.

Chladicí kapaliny se prodávají jako koncentráty a ředí se vodou. Můžete si tak dle ředění zvolit požadovaný bod tuhnutí. Pamatujte si, že voda snižuje viskozitu, zvyšuje tepelnou kapacitu a snižuje bod tuhnutí k nižším záporným hodnotám.

Samotný koncentrát chladicí kapaliny (glykol) tuhne až při teplotě -15 °C, nicméně s přibývající vodou se snižuje bod tuhnutí. Při poměru okolo 40-50 % vody v koncentrátu se sníží bod tuhnutí kapaliny až na -40 °C.

Nejčastěji se však ředí na bod tuhnutí mezi -20°C až -30°C, což odpovídá asi 35 % glykolu ve směsi. Životnost chladicí kapaliny není nekonečná, protože složky se samozřejmě odpařují a mohou měnit své složení. Chladicí kapalina by se měla měnit každé tři roky a výměnu rozhodně nechte na odborném servisu.

Všechny kapaliny Coyote odpovídají specifikaci VW TL 774 a ASTM D 3306 a neobsahují fosfáty a aminy. Prodávají se v 1 l, 3 l nebo 5 l balení, vždy respektujete způsob ředění.

Všechny antifreeze kapaliny najdete v našem eshopu.

Brzdová kapalina

Další provozní kapalinou je brzdová kapalina. Funkčnost brzdového systému je jednou z nejdůležitějších věcí, jinak auto totiž nezastavíme. Možná tak o nějakou překážku, a to nikdo z nás nechce.

Brzdové kapaliny jsou určeny pro brzdové a spojkové systémy automobilů. Přenáší sílu z brzdového pedálu a z posilovače brzd na brzdy auta. Brzdová kapalina by se měla měnit každé dva roky a to z důvodu, že i tato kapalina degeneruje. Především tím, že absorbuje vzdušnou vlhkost a tím klesá bod varu brzdovky.

Brzdové kapaliny mají požadovaný výkonnostní stupeň a funkční charakteristiku, kterou určují mezinárodní a národní normy, řídí se závazných předpisů výrobců automobilů.

Brzdové kapaliny Coyote jsou kompatibilní s běžně dostupnými brzdovými kapalinami stejné specifikace DOT 3 nebo DOT 4, můžete je tedy doplňovat nebo nahradit. Výměnu brzdové kapaliny také nechte na autorizovaném servisu.

Motorový olej a aditiva

Další kapalinou, kterou zvládnete vyměnit sami je motorový olej. Pokud si nevíte rady s tím, jaký motorový olej použít, mrkněte do našeho článku „Jaký typ motorového oleje je vhodný pro váš vůz? Zjistěte během 5 minut.

V letošním roce přichází Coyote s novou řadou syntetických, polosyntetických a minerálních olejů Coyote Lubes. Řada motorových a převodových olejů je určena do benzínových, naftových a plynových motorů. Zvyšuje výkon, chrání proti tvorbě škodlivých úsad. Nabízíme ji v řidiči nejvyhledávanějším balení 1 a 5 l. Díky QR kódu na etiketě zjistíte podrobné informace o produktu a jeho použití.

A pak tu máme aditiva. Ty zlepšují čisticí a mazací vlastnosti paliva, chrání motor a palivový systém vozidla. V zimních měsících pak snižují bod tuhnutí paliva a zlepšují tzv. studené starty. Aditiva do paliva zvládnete přidat sami.

Z nabídky Coyote aditiv je tu Diesel winter Additive, který snižuje bod tuhnutí nafty a brání uvolňování parafínu při nízkých teplotách. Pro benzínové motory pak Coyote Odstraňovač vody z paliva. Při studených startech pomůže COYOTE Super start, který funguje i v extrémních podmínkách jako jsou teploty do -50 °C a je vhodný jak pro dieselové, tak benzinové motory.

Přejeme vám bezpečnou jízdu bez zbytečných karambolů, a pokud si nevíte rady s výměnou provozních kapalin, kontaktujte vždy váš servis. Všechny provozní kapaliny najdete v našem eshopu.