Jaký typ motorového oleje je vhodný pro váš vůz? Zjistěte během 5 minut.

Oleje a maziva

Na trhu motorových olejů je nespočet druhů. Jak se v nich pak mají řidiči vyznat? A kde najít ten správný právě pro váš vůz? Bezproblémová jízda závisí právě na správném výběru motorového oleje. Ať už jsou vaše nároky na jízdu jakékoliv, motorové oleje řady Shell Helix jsou navrženy tak, aby uspokojily všechny potřeby vašeho motoru.

Výměna motorového oleje je jedna z mála činností, kterou si na svém autě zvládnete udělat i sami v garáži.

Při výběru toho správného motorového oleje je ve hře nejen viskozita oleje, ale také normy, které určují výrobci automobilů.

Motorové oleje Shell Helix

Portfolio motorových olejů Shell nabízí pro osobní automobily oleje Shell Helix. Tato řada zahrnuje jak motorové oleje pro starší typy automobilů, tak ty s nízkou viskozitou určené pro nejnovější modely automobilů.

V případě olejů Shell jsou pro osobní automobily určené oleje Shell Helix, kterých je k dispozici celá řada. Některé jsou určené pouze pro starší typy automobilů a jiné jen pro ty nejnovější, které vyžadují nízkou viskozitní třídu. V řadě Shell Helix najdete:

  • plně syntetické motorové oleje, které jsou vyrobeny ze 100% syntetické základové suroviny a vysoce kvalitních aditiv, 
  • polosyntetické motorové oleje se skládají jak ze syntetických, tak z minerálních základových olejů,
  • minerální motorové oleje jsou zase vyráběny z přirozeně se vyskytující ropy s vhodnými vlastnostmi pro mazání motorů.

Podívejte se na všechny motorové oleje Shell Helix, které můžete najít na českém trhu!

Jak zjistit, který je ten pravý?

K vyhledání správného oleje existuje několik cest. Můžete kontaktovat výrobce či prodejce vašeho automobilu, aby vám dodal požadovanou viskozitní třídu (SAE) a normu (ACEA). Pak můžete začít hledat, jaký typ oleje potřebujete.

Informace od výrobce najdete také v návodu vašeho automobilu, nebo na štítku na výměnu oleje, který může být nalepený na motoru či rámu dveří u řidiče. Údaje by měly být i v servisní knížce. Nejrychlejší a nejpohodlnější cestou je pak mazací plán Shell LubeMatch.

Mazací plán Shell LubeMatch

V online službě Shell LubeMatch stačí zadat pouze typ vašeho vozu a máte vybráno. Během pár minut máte seznam motorových olejů schválených přesně pro váš vůz.

Jak na to?

  • Navštivte stránku Shell LubeMatch,
  • klikněte na odkaz Automobily,
  • do vyhledávacího pole zadejte model vašeho vozu,
  • pro zpřesnění využijte nabízené filtry jako je rok výroby, druh paliva a zdvihový objem,
  • potvrďte výběr a máte hotovo!

Zobrazí se vám seznam doporučovaných motorových olejů, které můžete bez obav použít pro váš vůz. V seznamu máte k dispozici technické a bezpečnostní listy, které si můžete stáhnout. Najdete tam i doporučený servisní interval.

Pak už jen stačí zajít k vašemu lokálnímu distributorovi olejů Shell, nebo požádat vašeho servisního technika, aby použil vámi vybraný olej.