Plně syntetický olej versus polosyntetický olej: Jaký je skutečný rozdíl?

Oleje a maziva

Syntetický, polosyntetický nebo minerální? Diskuze o tom, který olej je lepší, se vedou už od 60. let minulého století, kdy se na trhu objevily první syntetické oleje a trvají dodnes. Jaký je v dnešní době skutečný rozdíl mezi syntetickým a polosyntetickým olejem – a je toto dělení olejů při výběru opravdu důležité?

Popularita syntetického oleje

V 60. letech byly syntetické oleje převratnou novinkou. Byly stabilnější, výkonnější a po všech stránkách lepší. Pověst toho lepšího se jim zachovala dodnes a v mnoha internetových diskuzích se i v roce 2024 můžete dočíst o tom, že právě plně syntetické motorové oleje jsou tím nejlepším, co můžete svému autu dopřát.

Pravda je ale trochu jiná. V dnešní době jsou všechny motorové oleje: syntetické, polosyntetické i minerální buď „dobré nebo ještě lepší,” jak napsal už v roce 2004 ing. Jaroslav Černý CSc. z Ústavu petrochemie a ropy VŠCHT.(AutoEXPERT, prosinec 2004, číslo 12)

V čem spočívá hlavní rozdíl mezi plně syntetickým a polosyntetickým olejem?

Hlavní rozdíl spočívá v množství minerálních látek, které jsou v základu oleje použité. A jak už názvy plně syntetický a polosyntetický napovídají, v polosyntetickém oleji je použito více minerálních látek než v plně syntetickém.

Přes to, že by se dalo podle názvu očekávat, že v plně syntetickém oleji žádné minerální látky nebudou, opak je pravdou. I v plně syntetických olejích a mazivech se příměs minerálních látek ve větším či menším množství často nachází.

Označení „plně syntetický” není regulované a jedná se částečně o marketingový tah různých výrobců, protože i dnes lidé na spojení syntetický olej slyší velmi dobře.

Pokud se od sebe plně syntetické a polosyntetické oleje v zásadě nijak neliší, podle čeho motorový olej vybrat?

Na čem při výběru oleje doopravdy záleží?

Při výběru oleje byste se místo jeho složení a procesu jeho výroby měli soustředit na jeho výkonnostní třídu a viskozitu.

Výkonnostní třída dle evropské normy: ACEA nebo americké normy API. A aby to nebylo tak jednoduché, většina výrobců aut, jako například VW, mají své vlastní výkonnostní třídy, které se zase označují trochu jinak.

Právě výkonnostní třída je při výběru oleje možná tím nejdůležitějším parametrem.

Olej musí vždy odpovídat třídě definované výrobcem. Výkonnostní třídu zjistíte v servisní knize auta nebo na štítku pro výměnu oleje.

Druhým důležitým parametrem pro výběr oleje je viskozitaViskozita nemá nic společného s kvalitou oleje, ani s tím, jestli je syntetický nebo polosyntetický.

Jedná se o hodnotu, podle které můžeme poznat, jak snadno se olej dostane na potřebná místa a jak tekutý nebo hustý je a do jakých tepelných podmínek je vhodný.

Přečtěte si článek, ve kterém se podrobně věnujeme označování výkonnostních tříd i viskozity.

Kdy je rozdělení na plně syntetický, polosyntetický a minerální olej důležité?

Přesto, že v dnešní době jsou rozdíly v kvalitě těchto olejů v podstatě minimální, přece jen jsou situace, kdy na nich záleží. Spíš než na tom, jestli se jedná o syntetický nebo polosyntetický olej je důležité dbát na normy konkrétní automobilky a modelu vozu.