Tunelové mycí linky – zajímavý projekt pro investory

Mycí linky a boxy

V Čechách máme poměrně hustou síť portálových automyček, ať už kartáčových, nebo bezkontaktních. Do portálové mycí linky zákazník vjede vozidlem, navolí program a portál zajistí mytí celého vozu, včetně voskování a sušení.

V posledních letech nastal rozmach samoobslužných mycích center, kde si řidiči umyjí svůj automobil sami. Výhodou samoobslužných mycích boxů je, že nejsou tolik náročná na obsluhu. Běžně stačí 2-3 hodiny, kdy obsluha zajistí běžnou údržbu centra. Hlavně ze začátku provozu doporučujeme investorům obsluhu, která naučí řidiče správně používat mycí programy v boxech a další příslušenství mycího centra - platební termínály, vysavače, pračky koberečků atd.

V současné době přichází boom tunelových mycích linek. V České republice jich je pouze kolem dvacítky. Jedná se o mycí centra, kde se denně protočí velké množství vozidel. Je to tedy zajímavá příležitost pro investory, kteří chtějí postavit mycí centrum.

Jak fungují tunelové mycí linky

V tunelové mycí lince se může během jedné hodiny obsloužit 45-60 vozů. Řidič najede na pás, zařadí neutral a odbržděný vůz s vypnutým motorem se pohybuje na dopravním pásu, který jej protáhne celým mycím procesem.

Na začátku tunelu bývá obsluha, která ještě automobil umyje vysokým tlakem vody od nejhorších hrubých nečistot. Tím se ještě více zvyšuje kvalita mytí. Obsluha mycí linky může i koordinovat dopravu a zrychlit provoz v tunelu.

V tunelu projede vůz celým mycím cyklem podle zvoleného programu od předmytí přes napěnění až po voskování, leštění a sušení.

Vozidlo předmyje obsluha, následně jej čistí polyethylenové kartáče, které umyjí kola, vertikální a horizontální kartáče vyčistí celý vůz. Vertikální kartáče jsou situovány na posuvných nosnících. Horizontální kartáče kopírují profil automobilu.

Při dalším posunu se automobil opláchne osmotickou vodou a přejíždí k voskování a následně k horizontálnímu a vertikálnímu sušení.

Mnohdy se u investorů setkáváme s obavou, že sušení v tunelové myčce není dokonalé. Není to pravda, sušení se dá jednoduše nakonfigurovat.

Výhody a nevýhody tunelových automyček

Čas strávený v průtahové myčce je o něco málo kratší, než v té portálové. Ceny mycích programů bývají srovnatelné. Průtahová automyčka dokáže obsloužit podstatně více zákazníků.

Je jasné, že na stavbu tunelové mycí linky potřebují investoři větší pozemek než u portálových myček nebo samoobslužných mycích boxů. Vyšší jsou i pořizovací náklady, nicméně návratnost investice je dle našich zkušeností cca 5 let.

Tunelové mycí linky jsou energeticky náročnější, ale jejich provoz nebývá non-stop. Až 80 % použité vody je možné recyklovat, což snižuje náklady provozovatele. V zimě se odstavují o něco dříve, než portálové. A to v období, kdy venkovní teplota klesne pod -5 ℃. Naopak životnost technologií tunelových linek je až 15 let.

Jedním z mycích tunelů, který AutoMax stavěl, je mycí centrum Tank Ono v Teplicích s unikátním Tunelem XL, který nabízí širší konstrukci a tím umožňuje přístup široké škále vozidel.

AutoMax je výhradním dodavatelem mycích linek společnosti AUTOEQUIP LAVAGGI.

Zajímá vás investice do tunelové mycí linky? Obraťte se na naše obchodníky, kteří zodpoví všechny dotazy investorů.

Potřebujete poradit nebo zaslat cenovou kalkulaci?

Kontaktujte nás