Jak se staví mycí centrum? 

Mycí linky a boxy

Už víte, jaký je ideální pozemek pro výstavbu ziskového mycího centra. Máte všechna povolení. Můžete začít stavět!.

Ale opravdu se do toho chcete pustit sami? Jak probíhají přípravné stavební práce při výstavbě mycího centra? Svépomocí mycí centrum nepostavíte. Využijte raději služeb AutoMax Group. Stavíme mycí centra a realizujeme desítky instalací ročně.

Provedeme vás celým procesem, od záměru, přes výběr toho správného pozemku, výstavbu, dodání nejmodernějších mycích technologií, až po optimální nastavení mycí chemie. Vše tak, aby bylo vaše mycí centrum ziskové a generovalo vám zisk.

Přípravné stavební práce

Stavební práce mycího centra trvají v průměru 2 měsíce.

Příprava pozemku

Zemina v prostoru mycího centra se musí vyhloubit do nezámrzné hloubky od upraveného terénu. To je taková hloubka, ve které nedochází k promrzání zeminy ani v průběhu chladných zimních měsíců. V našich končinách a podnebí se nezámrzná hloubka pohybuje mezi 80-140 cm, záleží na druhu zeminy, která je na pozemku.

Uložení prefabrikovaných zemních panelů

Zemina se zhutní pod podkladový beton pro obvodový věnec. Ten se staví ze ztraceného bednění do výšky 0. Zemina ze zhutní a podsype štěrkem minimálně 10 cm pod sběrné žlaby.

Na zpevněný betonový základ pokládáme prefabrikované zemní panely, které se osazují na obvodové základové pásy. V těchto panelech jsou již zabudovány rozvody pro vytápění teplou vodou, jsou v nich vytvořeny prostupy pro veškerou kabeláž a rozvody. Zemní panely dodáváme včetně potrubí.

Výhodou prefabrikovaných zemních panelů je jejich snadná instalace, a to i v zimních měsících, jedná se totiž o tzv. suchou montáž. V případě nutnosti se mohou panely jednoduše demontovat. Díky zabudování prefabrikovaných zemních panelů šetříme váš čas i peníze při výstavbě mycího centra.

Zemní panely disponují žlaby o hloubce 1 m a jsou opatřeny krycími rošty. Ve žlabech se následně zachycují hrubé nečistoty z mytí vozidel. Sběrné žlaby následně napojíme na odpad.

Základové zdivo

Prostor mezi obvodovou zdí a žlaby zasypáváme vytěženou zeminou, která je zhutněná. Hutnění je technologie, kdy se zvyšuje hustota vytěženého materiálu. Díky této technologii se zvyšuje únosnost materiálu, zamezuje se sesedání zeminy, zlepšuje se stabilita a omezuje propustnost vodou.

Rovinnost obvodového základového zdiva řešíme litým betonovým věncem nebo podkladovými patkami a posypovým materiálem.

Následně se pokládá izolace. My používáme XPS polystyren (extrudovaný polystyren). Desky XPS jsou lehké, ale pevné, navíc mají skvělé protipožární vlastnosti, jsou samozhášivé. Na ně se pokládají podlahové panely, včetně podlahového topení, které se připojuje k technické místnosti. Na podlahových panelech stavíme ostrůvky k příslušenství mycího centra.

Napojení na technickou místnost

Součástí výstavby mycího centra je i technická místnost. My využíváme montované technické místnosti nebo kontejnery.

V technické místnosti jsou uloženy veškeré technologie a systémy mycího centra, přívod vody a systémy čističky odpadních vod, úpravny vody, elektroinstalace, přívod plynu, topení.

Technická místnost slouží k:

  • propojení médií ke sběrným žlabům,
  • napojení podlahového topení,
  • a propojení veškerých mycích technologií.

Zastřešení a haly

K výstavbě mycích center využíváme modulární sendvičové konstrukce a zastřešení. Jedná se o moderní stavební materiál, který se skládá z ocelového pláště a izolačního jádra.

Střechy mycího centra instalujeme ze sendvičových panelů s PU jádrem nebo z pozinkovaného profilovaného plechu. Stejně tak příčky mezi boxy jsou buď ze sendvičových panelů nebo z tvrzeného skla.

Chcete postavit ziskové mycí centrum? Nechte to na nás, stavíme zisková mycí centra a zajistíme vaši stavbu od A do Z!

Potřebujete poradit nebo zaslat cenovou kalkulaci?

Kontaktujte nás