Jak vyměnit kolo u auta doma i na cestách

Autochemie

Podzim si dal letos na čas, ale zima je za rohem a s ní i nutnost vyměnit letní kola za zimní. Jak na výměnu doma a jak se správně zachovat, když vám pneumatika praskne na cestách? 

Přezouvání auta na zimní pneu v domácích podmínkách

Už jen pár týdnů a čeká nás to všechny. Přezouvání auta na zimní pneu za vás samozřejmě může vyřešit autoservis, ale pokud máte dostatek prostoru (zahradu nebo garáž), vlastní výměnou pneumatik ušetříte peníze a v mnoha případech i čas. Přečtěte si jak na to a zkuste to letos na vlastní pěst!

Kdy je čas na přezutí?

Ani v roce 2023 se pravidla pro přezouvání na zimní kola nemění. Povinnost zimních kol v případě, že se dá na silnici očekávat sníh, led nebo námraza platí v České republice od 1. listopadu do 31. března.

To v podstatě znamená, že pokud jsou i v listopadu teploty kolem 10 °C, nemusíte dezén zimních pneu nutně opotřebovávat. To samé platí i na jaře při výměně zimních na letní. S přezutím není nutné čekat až do 31. března. Pokud je počasí příznivé, můžete kola vyměnit dříve.

V obou případech však myslete na to, jak si s námi počasí dovede zahrávat. Jeden den +15 °C a druhý den skoro sníh... Pokud chcete své zimní pneu šetřit a čekáte na poslední chvíli, věnujte velkou pozornost předpovědi počasí.

Druhá věc, na kterou byste měli při dřívější (či naopak pozdější) výměně pneu myslet, je také pojistka. V případě autonehody v období, ve kterém byste měli mít přezuto a nemáte, se můžete dostat do problémů s pojišťovnou. Některé pojišťovny v takovém případě krátí pojistku až o 20 %, ať už jste nebo nejste viníkem. Většina pojišťoven uvádí, že ke krácení dochází pouze v případě, že se prokáže „příčinná souvislost” nehody s letními pneumatikami. Ale neplatí to zdaleka ve všech případech – nejlepší je prostudovat si smlouvu a podle té se s přezouváním zařídit.

Jak poznat, že je čas na výměnu zimních kol?

Zimní pneumatiky jsou náchylné k opotřebení. Pokud používáte pneumatiky, které už s vámi pár sezón prožily, je důležité zkontrolovat hloubku dezénu. Podle zákona musí být alespoň 4 mm (hloubka dezénu u nové pneu je 8 mm). Kontrola je snadná, hloubku můžete změřit klidně i pravítkem, nebo speciálním měřičem dezénu.

Pokud auto používáte jen čas od času k nutnému přesunu, zimní pneu vám v pohodě vydrží i několik sezón. Aktivnější řidiči musí často měnit zimní kola každé dvě sezóny – kontrolu dezénu tak raději opravdu nepodceňujte. Nejde jen o zákon, ale především o vaše bezpečí.

přezouvání pneu


Jak přezout auto na zimní / letní pneumatiky

Teď už k samotnému postupu výměny.

Co budete k výměně kola potřebovat?

Jdeme na výměnu

Nejdříve základy.

  • Příprava: Přezouvané vozidlo by mělo stát na pevném, suchém a rovném povrchu. Nezapomeňte také zatáhnout ruční brzdu a připravte si všechno potřebné nářadí. Ještě na zemi povolte šrouby přibližně o půl závitu.
  • Zvednutí auta: Hever je nutné umístit na místo vyznačené výrobcem. V opačném případě by mohlo dojít k poškození vozidla. Pokud na podvozku nemůžete označení najít, podívejte se do manuálu.
  • Zkontrolujte stav pneumatik. Kromě hloubky dezénu se také ujistěte, že jsou všechny pneu ve stejném stavu a nenachází se na nich žádné viditelné deformace.
  • Odšroubujte šrouby a sundejte kolo. Tento bod může být trochu náročnější. Pokud to nejde, zkuste opatrně použít mazivo (nesmí se dostat do brzd) a kolo jemně vyviklat. Fungovat může i šetrné okopávání, jen pozor, ať auto z heveru nespadne.
  • Důkladně očistěte kola i dosedací plochy, aby na nich nezbyly žádné nečistoty, které by mohly vést ke korozi (přečtěte si, co ještě můžete proti korozi v zimním období udělat).
  • Nasaďte zimní (letní) kolo. Šrouby utahujte nejdříve ručně a vždy pracujte na protilehlých, aby kolo nebylo nakřivo. Poté je zlehka dotáněte klíčem, finální dotažení vždy probíhá až když je auto zpět na zemi.
  • Položte auto zpět na zem a klíčem šrouby finálně dotáhněte.

Během první jízdy šrouby po pár kilometrech zkontrolujte, jestli jsou dotažené opravdu důkladně.

TIP: Pro skladování sezónních pneu ve sklepě nebo v garáži se mohou hodit stojany a obaly na kola, které ušetří místo a ochrání kola před nepříznivým vlivem okolí.

Teď už víte, jak si vyměnit pneu v klidu domova, ale co když praskne na cestě?

Co když pneu praskne na cestách?

Pokud na cestách dojde k defektu, většinou vám nic jiného než si kolo vyměnit na vlastní pěst ani nezbyde. Pokud tedy nemáte v rámci povinného ručení zaplacenou asistenční službu, ale komu by se chtělo čekat, až pomoc přijede? Mnohem lepší je získat ve výměně kol jistotu a vrhnout se na výměnu hned, jakmile se problém vyskytne.

Samotný postup měnění kola je stejný jako při přesouvání na sezónní pneumatiky, při měnění na cestách je však navíc nutné dbát několika bezpečnostních opatření.

pneu

Jak vyměnit prasklé kolo na cestách?

Postup samotné výměny je stejný. Přestože se nenacházíte v ideálních podmínkách, auto by mělo stát na rovném a ideálně suchém povrchu. Nezapomeňte na ruční brzdu a výstražné blinkry.

TIP: Až ve ¾ všech případů dochází k prasknutí pneumatiky vinou nedostatečného nahuštění nebo nadměrným opotřebením pneumatiky. Proto tlak pravidelně kontrolujte a před sezónní výměnou dobře zkontrolujte její stav.

Pro výměnu kola v provozu budete potřebovat kromě nářadí také reflexní vestu a výstražný trojúhelník, které jsou součástí povinné výbavy.

Zbytek postupu už je stejný jako při výměně sezónních pneumatik.

Nechce se vám pneu s defektem měnit? Použijte sadu pro opravu defektů

Většina defektů už dneska naštěstí výměnu celého kola nevyžaduje. Pokud máte při ruce přípravek na opravu pneu jako je COYOTE Oprava pneu, s drobným defektem pohodlně dojedete domů nebo do nejbližšího autoservisu, kde můžete kolo (nechat) vyměnit v klidu a bez stresu z okolního provozu. Přečtěte si, jak přípravek na opravu pneu použít.

Vyhněte se zbytečnému stresu

Výměna pneu – zvlášť v provozu – není nic příjemného. S trochou cviku a správnými nástroji to ale určitě za všech okolností hravě zvládnete.