Nejčastější chyby investorů mycích center

Mycí linky a boxy

Občas se nám to stává. Investoři, kteří chtějí stavět mycí centrum, přichází s nejasnou představou, vybraným pozemkem a chtějí hned stavět. Výstavba mycího centra od projektu přes vyřízení stavebního povolení, k předání v průměru trvá asi rok a půl. V případě plného nasazení investora, jsme to zvládli za rekordních 8 měsíců.

Rozsah spolupráce s investory

Z letitých zkušeností v AutoMaxu víme, že asi čtvrtina investorů má jasnou představu o svém mycím centru. Jedná se především o ty, kteří už nějaké mycí centrum provozují a mají s výstavbou zkušenosti. Většinou rozšiřují své služby a síť mycích center. Mají například mycí linky a rozšiřují své portfolio ještě o samoobslužné mycí boxy, které stále více rostou v oblibě řidičů.

V takových případech jsou přípravné práce na projektu, výběru mycích technologií jednodušší.

Pokud jste investor, který přichází na mycí trh poprvé, doba se mírně prodlužuje. Hlavními prioritami před zahájením projektu jsou:

  • vymezit si rozsah a velikost mycího centra,
  • stanovit si rozpočet,
  • vybrat mycí technologie,
  • určit si design,
  • a zvolit si rozsah spolupráce s AutoMax.

My v AutoMaxu investorům pomáháme s posouzením vhodnosti pozemku mycího centra, navrhneme vám design a nejvhodnější umístění mycích boxů nebo mycí linky na pozemek. Doporučíme nejvhodnější mycí technologie a detailně propočítáme možnou ziskovost mycího centra.

Rozsah spolupráce záleží na investorovi. AutoMax může realizovat celý projekt na klíč od A do Z. Zajistíme projektovou dokumentaci, doporučíme stavební firmu, dodáme a instalujeme mycí technologie, včetně optimálního nastavení chemie. Předáme vám funkční mycí centrum a tím naše spolupráce vlastně teprve začíná, protože mycí centrum, by mělo fungovat minimálně příštích 15 let.

V některých případech přichází investoři se svým projektantem a svou stavební firmou. To je v pořádku. Projektant, který pracuje v místě stavby totiž zná místní poměry, úzce spolupracuje s místním stavebním úřadem. Občas se stává, že doporučíme změnu projektové dokumentace. Někdy stačí mírná změna dispozic mycího centra, abychom zvýšili jeho ziskovost. Jedná se například o natočení mycích boxů nebo mycí linky tak, aby do ní řidiči viděli již z příjezdové cesty.

Jak dlouho to trvá?

Z našich zkušeností víme, projekční přípravné práce trvají v průměru 30-45 dní. V tomto období se vytváří vizualizace mycího centra, projektová dokumentace, návrh mycích technologií. I když si přivedete svého projektanta, tak obchodníci AutoMaxu jsou součástí vašeho týmu a dodají vám veškeré potřebné podklady k projektu.

Stavební povolení ovlivnit nelze. Průměrně trvá vydání okolo 6 měsíců, záleží na daném stavebním úřadu. Realizace stavby už v celé časové ose představuje 2 měsíce.

A jaké jsou nejčastější chyby investorů?

První chybou je, že investor nemá vyhlídnutý pozemek pro mycí centrum. Nestává se to ale často.

My v AutoMaxu vám pozemek nevybereme, ale posoudíme vámi vybraný. Zda je vhodné na něm mycí centrum postavit, zda je návratnost investice. Od nás vždy dostanete jasně daný rozpočet dle rozsahu spolupráce, který si společně určíme.

Mycí centra by se měla stavět tam, kde bydlí lidé. Cesta do myčky nebo samoobslužných mycích boxů má být pro řidiče co nejjednodušší. Tak, aby viděli do boxů nebo do myčky, aby nemuseli stát ve velkých frontách. Mycí centrum by mělo být z komunikace viditelné, protože mycí byznys je impulzivní. Řidiči zajedou do myčky při hezkém počasí, když mají zrovna čas atd.

Mnoho investorů podceňuje stavební dozor a stavební přípravy, nemá jasně daný rozpočet stavby. Potom přichází rozčarování.

Existuje mnoho mýtů o mycích technologiích. Někteří investoři důrazně vyžadují technologie, které v daném případě třeba ani nemají smysl. My vám vždy doporučíme nejefektivnější technologie, které zvýší ziskovost vašeho mycího centra.

I když postavíme mycí centrum, velká část ziskovosti je na majitelích. O myčku i samoobslužné mycí boxy je potřeba se starat. Hlavně v začátcích, než si vybudujete stálou klientelu, byste měli investovat do vhodného marketingu, se kterým Vám poradíme.

U samoobslužných mycích center doporučujeme, aby hlavně v začátcích byla dostupná obsluha mycího centra. Ta naučí zákazníky pracovat s mycími stroji. To ocení především řidičky.

Velmi důležité je také nastavení mycí chemie. Naši technici vám v mycích centrech nastaví optimální spotřebu čisticí chemie tak, abyste zákazníkům zajistili efektivní mytí vozů a ti se k vám vraceli.

Chcete začít stavět mycí centrum? Ozvěte se nám s nezávaznou poptávkou a my vám zašleme cenovou kalkulaci.

Potřebujete poradit nebo zaslat cenovou kalkulaci?

Kontaktujte nás