5 nejlepších tipů pro udržení nového vzhledu vašeho auta s pomocí autokosmetiky

Autochemie

Kdo by nechtěl, aby jeho auto vypadalo jako nové i po 100 000 a více naježděných kilometrech? Pokud do péče o něj efektivně zapojíte autokosmetiku, bude váš automobil vypadat jako by právě vyjel z autosalonu i za 5 letech. 

Tip 1: Pravidelné mytí auta není jen pro parádu

Ať už v automyčce nebo doma, pravidelné mytí automobilu byste neměli podceňovat. Pravidelné mytí chrání automobil před korozí, ke které dochází především v zimních měsících působením soli. Koroze se nejčastěji objevuje na podvozku, ale také na méně očividných místech, jako je například oblast uchycení blatníků nebo oblasti s mikroškrábanci v laku. Pravidelným mytím auto chrání také před škodou, kterou mohou napáchat látky jako je smog, ptačí trus, pryskyřice a další.

Prvním krokem při mytí auta by mělo být vždy předmytí vhodným prostředkem. Například Maniac předmytí pro pěnové pistole eliminujete až 90 % všech nečistot. K povrchové očistě auta ho můžete používat pravidelně, protože kromě odstranění zmíněných nečistot respektuje ochranné vrstvy, které jste na auto nanesli při posledním mytí.

Maniac předmytí se používá primárně v pěnových pistolích, ale můžete ho použít i při domácím mytí pomocí ručního pumpičkového postřikovače. Použít můžete ale také odstraňovače hmyzu s rozstřikovačem, které fungují podobně – auto zbaví povrchových nečistot z karoserie, světel a skel.

Po předmytí můžete na dokonalé vyčištění auta použít například Wash & Wax šampon 1 L

Čistá skla pro dokonalý vzhled i bezpečnou jízdu

Nezapomeňte důkladně odmastit a umýt skla a to i v interiéru auta, kde se na ně mohou chytat například mastné látky z elektronických cigaret. Na zadních sklech se mohou vyřádit děti s čokoládou, zvědaví pejsci, kteří sklo poslintají v touze po výhledu, venkovní nečistoty a opět se dostáváme k tomu, že přes sklo nic nevidíte a okno samá šmouha zkazí celý dojem.

Znečištěná přední skla přitom nejsou jen neestetická, ale především nebezpečná. Stačí trocha slunečních paprsků a najednou přes špinavá okna nevidíte, co se na silnici děje.

Nebojte. Vyčistit okna u auta opravdu není tak hrozné jako mytí auta v domácnosti. Na okna stačí nastříkat čistič skla a odmašťovač 500ml od MANIAC, který si poradí i s tou nejodolnější špínou, setřít utěrkou z mikrovlákna a je hotovo!

Přečtěte si, jak na umýt auto krok za krokem.

Tip 2: Vosk chrání lak před nečistotami i UV zářením, aplikujte ho alespoň jednou za 3 měsíce

Stejně jako mytí auta, ani jeho voskování neslouží pouze k tomu, aby vaše auto vypadalo skvěle. Vosk kromě toho lak vašeho auta chrání a stará se o to, aby vypadalo stále jako nové.

Nevíte, který vosk vybrat? Sáhněte po našem balíčku pro dokonalý lesk od firmy Maniac, ve kterém najdete vše, co vaše auto potřebuje pro špičkovou ochranu i lesk. Na auto s metalickým lakem můžete použít tekutý vosk METAL CAR.

Tip 3: Nepodceňujte ani ochranu plastů, kol a disků

Dokonale čisté a vyleštěné auto se zanedbanými koly působí stejně jako muž ve fraku a ušmudlaných teniskách. Pokud chcete, aby vaše auto i po letech vypadalo jako nové, nesmíte zapomenout ani na disky a exteriérové plasty.

S údržbou vám pomůže prostředek pro detailing exteriéru nebo oživovač pneu a plastů. Podobně jako voskování a předmývání, i plasty a disky byste měli čistit alespoň jednou za 3 měsíce.

Čistič disků ve spreji stačí nanést a setřít. Nevyžaduje žádné druhnutí ani tvrdou práci – o to větší chyba by bylo tento důležitý „detail” zanedbat. Důkladné čištění kol je důležité ještě z jednoho důvodu. Stejně jako podvozek jsou velmi náchylné ke korozi – zvlášť v zimních měsících. Pravidelnou údržbou tak vaše auto bude nejen skvěle vypadat, ale také prodloužíte jeho životnost.

MF-76

Tip 4: Kouzlo nového vozu? Voňavý interiér jako ze škatulky

A právě dokonalou údržbou interiéru bude i to vaše po letech působit jako nové. Jasně, udržovat interiér auta „jako ze škatulky” se tak trochu podobá boji s větrnými mlýny. Pokud máte rodinu, platí to dvojnásob.

Alespoň jednou za čas se však důkladný úklid interiéru rozhodně vyplatí.

Jedním z nejlepších profesionálních prostředků na dokonale čistý interiér je univerzální čistič DUCTILE, který si poradí s čokoládou, plísní, mastnotou i s červeným vínem.

A jak dokonale vyčistit sedačky? To záleží především na jejich materiálu.

Čalouněné sedačky

Na klasické čalouněné sedačky a koberce je ideální pěnový čistič COYOTE. Kromě toho, že s ním hravě vyčístíte autosedačky, můžete ho také použít na čalounění v domácnosti. Čistič stačí nastříkat na ošetřovaný povrch, nechat chvilku působit a pak setřít hadříkem. Obyčejných nečistot se tak zbavíte za chvilku a bez velké námahy.

Čalouněné sedačky s Alcantarou

Speciálním a v posledních letech velmi oblíbeným materiálem potahů sedaček je Alcantara, která oproti klasickému čalounění vyžaduje trošku jiný přístup. Na tento typ sedaček je optimální MANIAC - čistič Alcantary 500ml, který je k použitý schválený přímo společností Alcantara®. Složení tohoto čističe respektuje materiál velurové umělé kůže a navíc jí na dotek dodává příjemnou jemnost.

Kožené sedačky

Kožené autosedačky vyžadují speciální péči, kterou jim můžete dopřát například gelem na ochranu kůže, který ji nejen vyčistí, ale také ji ochrání před vysycháním a obnovuje její přirozený lesk. Kůže je velmi citlivá na použití různých chemických látek, proto byste při výběru čisticího prostředku měli vždy dbát na to, aby byl na čištění kůže přímo určený.

Přečtěte si, jak dosáhnout dokonale čistého interiéru nebo co jsou největší nepřátelé čistého interiéru a jak na ně vyzrát.

Tip 5: Vyhněte se při čištění šmouhám a mikroškrábancům – používejte mikrovlákno

A možná ten nejdůležitější tip na konec. Někdo se ještě dnes bojí mytí auta právě kvůli mikroškrábancům, které mohou právě při neprofesionální péči vzniknout.

Mikroškrábancům i šmouhám ale můžete předcházet úplně jednoduše. Kromě dodržování postupu s předmytím vždy používejte detailingové utěrky z mikrovlákna, které na laku nezanechávají šmouhy ani jiné „památky.” Na utěrku nikdy netlačte a lak utírejte až poté, co auto očistíte od všech hrubých nečistot.